Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

brbr, nimam točnega odgovora. Če primerjam s klobukom kampuče, lahko ta plava na vrhu, se potopi, plava postrani - vseeno je.

Po laičnem razmišljanju se je potopil zaradi teže, na vrhu bo nastajal novi. Skoraj ne verjamem, da bi potopljeni klobuk povzročil razkisanje.
Če se dobro spomnim, priporočajo dodajati klobuk/mamo v novo-nastajajoči kis kot začetni zagon procesa.

Bova počakale še kakšen nasvet bolj izkušenih kisoljubcev Smile.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

še moje izkušnje: ko smo imeli jabolčnik, smo ga v plastičnem sodu, pokritem z gosto krpo, pustili v kurilnici (kjer je zelo vroče), dokler ni nastal kis. Seveda je moral imeti prostor v sodu za vrenje. torej po pol leta smo poskusili, če je dovolj močan. po letu dni je bil.

Nič pretakanja, samo takrat, ko je bil že kis, da smo ga natočili v steklenico za kisanje solate._________________Lp, Živa
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Hvala obema za razmišljanja.
Ga bom zaenkrat pustila in vsake toliko časa preverila stanje._________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Letos je "jabolčno" leto in stare jablane se kar katastrofalno lomijo od teže. Kaj šele bo, ko bo sadje pričelo dobivati na debelini.
No, vseeno pa že razmišljam kako in kaj. V različnih zapisih najdem omembo kako so nekatere sorte primerne za kis, druge da so namizne itd. Zanima me kakšna jabolka morajo biti, da so primerna ali pa odlična za kis? Kaj upliva na to?

Trenutno mi počasi zori ena jablana, ki je v teh 15. letih, od kar sem tu doli prvič obrodila in prešinila me je ideja o kisu. Jabolka so sladko kislo trpka. Stara sorta, boh vedi kakšnega imena.

Kako je s klobukom? Ali se pojavi sam od sebe?

Bi pa sadje nekako zmlel ali na drobno narezal in zalil z vodo.

Naknadno bom še prebral vse zapisano tu gori. Verjamem, da bo slika malo bolj jasna, ker trenutno nimam pojma kako to poteka. Nikoli delal.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nekateri prisegajo na jabolčni kis, ki je narejen iz samega čistega jabolčnega soka. Imela sem ga priliko poskusiti, ko se je jabolčni sok po nesreči skisal. Enkraten kis, bogatega sadnega okusa. Če bi imela jabolka doma, bi gotovo šla v to smer.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na kratko povem, kako delam jaz (nisem pa kakšen strokovnjak in ga delam šele nekaj let in to manjše količine, cca 20l):
- jabolka izsočim v sokovniku.
- sok nalijem v steklen "buč" in namestim vrelno veho,
- cca 3 tedne pustim, da se izvrši alkoholno vrenje in gošča potone na tla,
- tekočino pretočim v steklene 5L kozarce. Pri tem pazim, da odstranim čim več usedline.
- kozarce prekrijem z gazo in pustim na sobni temperaturi. Zdaj se prične ocetno vrenje. Klobuk se pojavi sam od sebe. Lahko pa tekočini dodaš, za hitrejši štart, malo dobrega jabolčnega kisa, ali pa klobuk, če je na voljo. Ni pa nujno.
- posode, kjer se dela kis ne premikaš. Po mojih izkušnjah se v tem primeru klobuk potopi. Če se to zgodi, naj bi kis pretočili, klobuk pa odstranili, ker lahko pride do razkisanja. Tako sem prečitala na več mestih.
- čez kakšne 3 do 4 mesece nastajajoči kis pretočim - prezračim in kozarce zaprem s pokrovi. prezračevanje potem v enem letu naredim še ene dvakrat do trikrat.
- po letu dni od začetka priprave naj bi bil kis narejen. Takrat ga pretočim v steklenice in shranim. Še vedno pa se v tem kisu dela klobuk. To se neha šele po kakšnih dveh letih. Takrat je kis res zrel, se mi zdi._________________naredimo svet lepši
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Pri nas, če se dela, se dela tako, kot je napisala muha...

stekleni "balon", "pletenko", se napolni s pravkar prešanim jabolčnim moštom (lahko tudi vinom), pokrije vrat z gazo in postavi v kot (najraje na balkon, na senčno stran) za dobo čez zimo - vse ostalo ( ... klobuk ... ) se zgodi samo od sebe. Potem prelijem.
Da je kvaliteta tako dobljenega kisa odvisna od kvalitete "osnovne surovine" (in čistoče) je pa tudi razumljivo :- )

Juglans, kar korajžno.
Kravzlj

Odgovor Napisal/-a Kravzlj »

Najboljše se res naredi iz soka. Ni treba samo jabolčnega, lahko tudi kaka kutina ali pa hruška pade notri. Nič zato.

Ostalo so ostali povedali.

Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata,_________________" Vitez ki bije bitko z jedrsko bombo! "
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Citiram:
Pri vseh teh rečeh je mogoče kdaj fajn da se čimmanj sekiraš, pa najbolje rata,

No, predvsem to mi je padlo v uč!!! Laughing Laughing Laughing

Sicer pa. Vsi torej prešate, kar pomeni, da bi mogel nekje dobiti prešo. hmmm
Še temperatura mi je malo neznanka. Mravlja navaja, da ga "delajo" na prostem. Torej minus ni problematičen ali kako. Mislil sem, da mora biti na toplem.

Vseeno hvala za konkretne napotke, bom še premišljeval kako bi to s prešo, ki je nimam.
Kravzlj tu bi kar tebe konkretno pobaral, ker deluješ zelo suvereno. Kako se lahko izognem prešanju? Ali ni varianta tudi z zmletim sadjem?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Juglans, pri nas nudijo nekateri sadjarji uslugo prešanja za prinešeno sadje. Mogoče imate kaj podobnega tudi pri vas.
Odgovori