Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Zelje - Brassica oleracea L.
Glede odpornosti zelja na mraz so moje izkušnje sledeče: zelje zelo dobro prenaša ledene temperature. Jaz ga vedno puščam čez zimo na vrtu. Tudi če odrežem glavo, ko je zmrznjena, se lepo odtaja in so listi povsem čvrsti. Ena moja znanka iz Bosne mi je rekla, da so ga pri njih vedno puščali na njivi in ga potem sproti pobirali, tudi izpod snega.
Ko sem enkrat o spravilu zelja govorila z bližnjim kmetom, je rekel, da je zelje lahko na njivi do cca -10st. Pri nižji temperaturi pa je nevarnost, da razžene glavo in potem zelje gnije.
No, verjetno so različne sorte različno odporne na mraz. Pred leti sem, namreč, imela več sort zelja in ena zimskih razmer ni preživela (sorte ne vem)._________________naredimo svet lepši
Ko sem enkrat o spravilu zelja govorila z bližnjim kmetom, je rekel, da je zelje lahko na njivi do cca -10st. Pri nižji temperaturi pa je nevarnost, da razžene glavo in potem zelje gnije.
No, verjetno so različne sorte različno odporne na mraz. Pred leti sem, namreč, imela več sort zelja in ena zimskih razmer ni preživela (sorte ne vem)._________________naredimo svet lepši
Predvsem pa žal nobena sorta ni odporna na voluharja, zlasti, če je to zadnja hrana, ki mu ostane na vrtu _________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ja, Copatka, na tele zverinice pa vedno pozabim, ker jih na mojem vrtu (zaenkrat) ni.
Imam pa vprašanje za Zufa, oziroma za vse, ki ste gojili zelje od Zufovega strica. Imam nekaj rastlin tega zelja. naredile so bolj podolgovate glave, ki so mehko naložene - niso zbite. Me zanima, ali je to zato, ker so pri meni bolj počasi rastle in niso uspele narediti glav do konca, ali je to posebnost te sorte. Ob tem zelju sem, namreč, gojila eno drugo sorto, ki pa je naredlia kompaktne glave_________________naredimo svet lepši
Imam pa vprašanje za Zufa, oziroma za vse, ki ste gojili zelje od Zufovega strica. Imam nekaj rastlin tega zelja. naredile so bolj podolgovate glave, ki so mehko naložene - niso zbite. Me zanima, ali je to zato, ker so pri meni bolj počasi rastle in niso uspele narediti glav do konca, ali je to posebnost te sorte. Ob tem zelju sem, namreč, gojila eno drugo sorto, ki pa je naredlia kompaktne glave_________________naredimo svet lepši
V moji mladosti smo sadili zelje le iz doma pridelanega semena. Trdih zeljnatih glav niti poznali nismo. Zlasti za solato sem kasneje močno pogrešala domače zelje, pri katerem je bilo možno vsak list posebej odtrgati, ne da bi se razlomil. Malo več iznajdljivosti je bilo zato treba pri rezanju glav za kisanje. Ampak močna moška roka je tako glavo lahko dovolj čvrsto stisnila skupaj, da ni bilo težav.
Hvala obema za odgovor. Moram reči, da mi je to zelje prav všeč. Sicer ga nisem še poskusila (hotela sem ga danes narediti v solati, a sem raje pobrala ledenko in gentilo, ker se bojim, da bodo zdaj zdaj zmrznile), a se mi zdi, da ima bolj mehke liste, zelo primerne za solato.
Juglans, a si ga ti že vsega pobral? Moj je namreč še na gredi in ga mislim tam tudi pustiti... Upam, da je odporen na zmrzal._________________naredimo svet lepši
Juglans, a si ga ti že vsega pobral? Moj je namreč še na gredi in ga mislim tam tudi pustiti... Upam, da je odporen na zmrzal._________________naredimo svet lepši
Že zdavnaj, ker sem ga kisal. Za ta namen mi v resnici ni bil najbolj všeč, ker je bilo v notranjosti, vsaj pri nekaterih precej "dodatkov". Včasih tudi živih in to je potem pri ribanju težko prebirati kaj je za kam.
Svežega v solati smo ga tudi malenkost poizkusili in tam je bil dejansko neprimerljiv.
Za kapusnice nasplošno menim, da niso tako občutljive na mraz in dvomim, da ga bo pokončal tale prvi mrazek.
Svežega v solati smo ga tudi malenkost poizkusili in tam je bil dejansko neprimerljiv.
Za kapusnice nasplošno menim, da niso tako občutljive na mraz in dvomim, da ga bo pokončal tale prvi mrazek.
Sem vedel, da moram sem pokukat.
Ja tudi pri meni je bilo podobno, le 10% jih je bilo kompaktnih, ostalo pa ne.
Tudi jaz sem ga kisal in sem bil malenkost razočaran, ker večinoma ni bil kompakten, pa tudi stržen ima velik.
Za solato pa odličen.
Mislim, da bom za kisanje drugo leto izbral kakšno drugo sorto - bom najbrž ponovno probal z Emono od Amaranta._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/
Ja tudi pri meni je bilo podobno, le 10% jih je bilo kompaktnih, ostalo pa ne.
Tudi jaz sem ga kisal in sem bil malenkost razočaran, ker večinoma ni bil kompakten, pa tudi stržen ima velik.
Za solato pa odličen.
Mislim, da bom za kisanje drugo leto izbral kakšno drugo sorto - bom najbrž ponovno probal z Emono od Amaranta._________________Aljaž Plankl
http://vrtbrezprekopavanja.si/