Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ptičje krmilnice

Odgovori
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

krušne zadeve se v želočkih ptičk lahko zmrznejo in zaradi tega se jima ne ponuja v zimskem času. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

No, zmrznit pri 42 stopinjah, kolikor je v želodčkih teh malih ptičk res ne morejo. Je pa res, da sol veže vodo in s tem ravno ne koristi ptičkom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Hja, koliko resnic in "resnic" o pasteh krmljenja kruha ptičem Confused . Še najbolj se mi zdita verjetni ta, da škodi sol in pa ona, ki sem jo prebrala že pred časom, da če že kruh, naj bo suh in buhvari zmrznjen. Tak naj bi ptičkom povzročal težave. Načelno pri nas ptičkov ne krmimo s kruhom. Se je pa že zgodilo, da je kak košček nehote pristal na tleh v bližini krmilnice. Nič kaj se niso tepli zanj, tudi po 2 dni je ležal na istem mestu.

Trenutno imajo naši ptički na jedilniku samo oluščene arašide, tiste v klobasasti mreži. Za siničke in detle. Mala perjad ima še dovolj kopnin po tleh okrog dreves in si zaenkrat lahko hrano najde sama. Bo upam spomladi malo manj plevela Wink . Hraniti bom pričela bolj radodarno šele ob debelejši snežni odeji. Če te ne bo, pa nekako sredi januarja, ko so, predvidevam, naravne zaloge že kar pošteno izčrpane.
metuljc

Letos so naravne zaloge izjemno majhne, po pozebi itd.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Kruh kot hrana v pretežnem deležu ni dober za nobeno žival in ne le za ptice. Preverjeno, nekaj z lastnimi izkušnjami, več pa na tujih napakah. Drobtine so zanemarljiva količina in ni potreben preplah.

Zanimivo pa je, da za ljudi ni nevaren. Hmm...
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

goIdhorn je napisal/a:
vinkoz je napisal/a:
Vsako jutro pest sončnic, pa kruh,posebno je po godu perjadi tudi kaj konkretnega: Posebno navdušenje pa je nad Panetone, Brioši,

Pticam nikoli ne dajemo slane hrane, drobtin ali suhega kruha, ker se ta v njihovem želodcu preveč napne in povzroča prebavne motnje, ki se pogosto končajo s smrtjo!

Povej kje stanuješ, jih napotim k tebi. Mogoče se jim na relaciji do tebe podre kupček v prehranjevalnem traktu. Nasprotno jih lahko v čarterskem letu usmeriš čez mejo, pa nazaj, da ne končajo onstran v kakšni mreži in kasneje na jedilniku.
lp.
juglans

Dajmar je napisal/a:
http://www.zrno.si/domov.html
tu so Sončnice za ptice, za samo 0,82/kg

... pri kmetu so po pol evra, recimo tu doli po 55 centov in vsak je vesel, če se spomnijo nanj tudi takrat, ko bi mu pritikal kak cekin.
metuljc

Hm, juglans, kaj, ko je do tja dol tako daleč. Bi jih pa z veseljem kupila.
juglans

... no. Lahko pa razmišljamo.

Recimo, če bi jih želela tudi figula in, če bi vas bilo recimo kaj več, tako da bi se tega nabralo za vsaj 20-30kg ali več in, če bi hotela biti (figula) za poštarko, poteeeem, ..... potem bi se verjetno lahko dalo tudi kaj narediti.

Verjetno blebetam.

Ali pa poiskati nekoga v vaši bližini, ki jih ima ...
metuljc

No, 20 do 30 kg po moje ne bo problem nabrati, pol vzamem jaz od tega, če so res po 0.55 ali blizu. Moji ptički ne bodo imeli nič proti, če jih pod smrekco pričaka zaloga. novo leto
V moji bližini ni njiv s sončnicami.................
Odgovori