Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2018

Odgovori
crtj-admin
Site Admin
Prispevkov: 5392
Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm

Česen 2018

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Česen 2017
Česen 2016
Česen 2015
Česen 2014
Česen s prispevki 2013
muha




Letošnji česen lepo kaže. Kljub obilnemu deževju ni noben sajenček zgnil. Sajenje česna na vrh okopa (ali kako se temu že reče) se je tudi letos izkazalo za uspešno. Ko se bo malo osušilo ga bo treba še okopati. Ali ga je potrebno že kaj dognojiti? Česen je avtohtone primorske sorte Štrigon, posajen v začetku novembra.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Je pa že zelo velik ta tvoj česen, bo do pomladi že zrel, ko bo moj šele ven pogledal.
Nisem vedela, da ga je potrebno kaj dognojevati, jaz ga nikoli, niti ga ne okopavam. Dodajam mu samo svežo pokošeno travo za zastirko, verjetno tudi to šteje kot gnojilo.
Bicikel
Prispevkov: 2066
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Glede na prvo sliko, bi rekel, da raste nekje na Obali, zato ni čudno, da je tako velik.

Pika, seveda travna zastirka je hkrati gnojilo, proti plevelu in še rahljanja ne potrebuje (vsaj ne veliko). Če bi imel samo majhno gredico, bi počel isto.
pika
Prispevkov: 1325
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a pika »

Ja pa res Smile
Lep česen. Na mojih dveh gredah česna trenutno kraljuje pšenica, ker sem posula slamo, ki je imela očitno ogromno zrnja vmes.
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Ja res je, tale moj je sajen na obali. Posadil sem ga okrog 200 kom. Vsi stročki so prikukali iz zemlje in zaenkrat so zdravi. Skrbi pa me, da se bodo nalezli rje od divjega. Opažam, ker imamo okrog precej divjega in je zelo rad rjast se ta rja sčasoma prenese na domačega. Drugače pa svetujejo okopavanje česna dokler se ta debeli. Za gnojenje pa naj bi se ga do izkopa dva do trikrat foliarno dognojilo s kalijevim sulfatom. Dušika zelo malo, najboljše v treh delih, od marca do maja. Pravijo, da če ga je premalo je nizek pridelek, če ga je preveč povzroča gnitje. Priporočajo tudi žveplo, skupno z kalijevim sulfatom. Toda to so vse priporočila, druga plat so pa izkušnje. Seveda je ogromno odvisno os sestave zemlje, dvomim pa, da kdo dela analizi zemlje za hobby program, ali pa....
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Franci, lep česen imaš. Daj malo več povej o njem (npr. barva strokov in število v glavici, ali naredi cvet ali ne, kako se obdrži čez zimo, okus, kako se lupi,...)

Česen je bolj skromna rastlina. Če raste na zemlji bogati s humusom, mu to kar zadošča. No, za oskrbo s kalijem mu jaz spomladi, ko pogleda ven, posujem malo lesnega pepela (marca). Potem pa ga mogoče enkrat poškropim z gabezovo prevrelko.

Če zemlja ni prekrita, ali je zbita, ga je potrebno, ko pride ven okopati. In potem v rastni dobi še enkrat. Moramo pa to početi previdno, da ne poškodujemo korenin.

Če se česen goji na intenziven način, so pa bolj intenzivno gnoji in škropi. Obstaja kar veliko prispevkov na to temo._________________naredimo svet lepši
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

To je avtohtona sorta slovenskega česna. Spada med jesenske sorte. Barve lupine je temno roza, v glavici je 9-10 strokov. Glede obstojnosti, jaz sem ga izkopal 11 junija. Do danes še nobena glavica ne odganja, skladiščen v kleti kjer je trenutna temperatura okroh 10 stopinj. Tako, da bo še kar nekaj časa lep. Se pa verjetno ne skladišči toliko časa kot spomladanski. Okus je meni všeč, menda je za kuhinjo edinstven. Vem, da ga vsi, ki ga množično pridelujejo prodajo v trenutku, pa še premalo ga imajo. Cvet naredi, jaz jih ponavadi potrgam 20. maja. Lupi se zelo rad, se pravi, da se kožica rada loči. Tale moj bo komaj za sprotno porabo, za sajenje pa ga kupim pri kmetu, ki ga že kar nekaj časa poznam.
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Franci, hvala za tale opis. Po napisanem sodeč, mora biti odlična sorta.
Me zanima, kako dolgo v pomlad se bo obdržal._________________naredimo svet lepši
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Za ime česna Štrigon obstaja več razlag. Po eni Štrigon izvira iz istrskega sinonima za vampirja. Beseda štrigon izhaja iz latinske besede strix. Tako so poganski Rimljani imenovali nočno ptico sovo, ki je otrokom in dojiljam izpila mleko ali kri. Spet po drugi naj bi bil Štrigon kozel z človeškimi okončinami, po tretji čarovnik.....
Odgovori