Ročne spretnosti

crtj-admin
Site Admin

Ročne spretnosti

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Minuli torek (30. 1. 2018) sem imela delavnico filcanja- polstenja- za odrasle.
Sklicatelj je bila ena izmed srednjih šol v Ljubljani. Delavnico so organizirali v sklopu izobraževanja za delavce, ki vodijo terapevtske delavnice v različnih krajih po Sloveniji.

Vodila sem že kar nekaj delavnic na različne teme z namenom razvoja ročnih spretnosti. Namenjene so bile otrokom na počitniških taborih, v podaljšanem bivanju v šolah...

Prav tako sem vodila delavnice za odrasle na različne teme, Namenjene so bile razvoju darov, za katere še sploh ne vemo, da jih imamo ali pa si do sedaj še nismo vzeli časa, da bi svoje sposobnosti še razvijali.

Počenjali smo veliko različnih stvari, med drugim tudi:
vezenje, šivanje punčk, izdelavo volnenih jaslic, izdelava lesenih žlic in nožičkov, oblikovanje posodic in okraskov iz kamna lojevca...pa seveda še filcanje.

Na tej delavnici, ki je bila minuli torek je prišlo do nekaj kreativnih vprašanj, kaj vse lahko še naredimo. Med drugim je bilo vprašanje,

kako naredimo skodelico kot okras za na mizo

kako naredimo kapuco, ki bi nam pokrila glavo in ramena, ko bi v dežju nabirali zelenjavo z vrta ( filc namreč zlepa ne premoči...)
................

Ob še podobnih vprašanjih so se meni porodile nove ideje.....

kako narediti lonec za sajenje...recimo rastlin, ki potrebujejo dolge korenine....
ali

kako narediti pravokotno škatlo za shranjevanje ( lahko je namenjena tudi za setev sadik...)

kako narediti obešanko za rože ali druge povešave rastline ( filc bi zadrževal vlago...)

uf, volna je krasna stvar, z njo se da početi sto in eno stvar.

Ljubim delo z volno in tudi z drugimi naravnimi materiali

Pa naj bo to klasika, ki jo počnem z volno-

izdelava nakita...(kroglice, ki jih nato nanizamo,,,)
torbice
copati
šali.....

Veeeeliko različnih stvari.

Ker je bilo na torkovi delavnici res prijetno, veliko pogovora o različnih temah, veliko smeha, tudi polite vode, zbodljaja z iglico za suho filcanje, prevelika količina milnice, ki je tekla na vse konce in kraje... uf, uf

je meni "padlo na pamet", da bi lahko tudi v naši skupini počeli kaj od tega.

Radi se pogovarjamo, nikoli nam ne zmanjka tem, radi se smejimo....morda pa radi še kaj od naštetega počnemo.

KAJ PRAVITE?

Lepo bodimo, Mil
notranjka

Odgovor Napisal/-a notranjka »

Zakaj pa ne-to bi bilo super.

Sama sem aktivna na forumu Otok zakladov in takih delavnic imamo kar nekaj.Se tudi redno srečujemo .Ravno v soboto smo imele srečanje v Lj.
Srečujemo se po regijah kot manjše grupe ali v večjem obsegu kjer se srečamo iz vse države._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Ja, bi bilo smiselno se dobivati v manjših skupinah in v različnih krajih-

tudi Postojna, Koper, Kranj, Ljubljana, Celje, Maribor....(tudi v manjših krajih).

Potrebno je le najti navdušence, (vsaj 5 v posameznem kraju), ki bi jim te vrste

delo z rokami pomenilo še dodatno vrsto druženja in nove možnosti ustvarjanja

Lepo bodimo, Mil
Dobra misel

Odgovor Napisal/-a Dobra misel »

Mil, meni je tvoj predlog zelo všeč in z veseljem bi se udeležila kakšne delavnice.
Prijetno s koristnim.

Upam, da ideja zaživi.
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Jau Mil, kako ste sposobne. Jaz vas občudujem. Ste srečnice, ker imate toliko ročnih spretnosti.
Pa lepo bodite
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav

Cinija, ti si slabo prebrala....ti, ti, ti (te kregam....ha, ha, ha, uf)

Sem napisala, da kar veliko ljudi šele ob srečanju z določenim materialom odkrije svoje darove.

Saj veš TALENTE je potrebno uporabljati, ne zakopati...ha, ha, ha...

Zakopljemo pa gomolje rastlin... ( malo heca, ne?)

Lepo bodimo, Mil
mil

Odgovor Napisal/-a mil »

Pozdrav, Dobra Misel

Bom z veseljem naredila, naj se nas vsaj nekaj nabere,

se pišemo, lepo bodi, Mil
katarinav

Odgovor Napisal/-a katarinav »

Krasna ideja in se strinjam s tvojimi opažanji. Tudi sama sem do pred parimi leti imela občutek, kot cinija, da sem ne spretna, štorasta z rokami, veliko je k temu pripomogla vzgoja, saj sem kot otrok, večkrat slišala pripombe, joj kako si nespretna. Ko sem enkrat vprašala mamo, zakaj me ni naučila šivati/štrikati, mi je rekla: enostavno obupala sem. Confused
No pred 2 letoma pa sem doživela "razsvetlenje" ob ustvarjanju pustnih mask, prijateljica me je zvabila in skupaj sva ustvarili krasne maske. To me je spodbudilo k temu, da sem se lotila šivanja. In ne boste verjele, brez tečaja, samo s pomočjo youtube sem izdelala take krasne oblekce/krila/denarnice, da mi noben ni verjel, da nisem obiskovala tečaja. Hočem reči s tem, da v bistvu se je v meni ves čas skrival talent za ustvarjanje, samo nisem ga našla.

Tako, da se z veseljem pridružim pri ustvarjanju, bogve kakšen talent se še skriva Wink
In hvala Mil za idejo.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vsakršno druženje je čudovita stvar, še sploh, če se še kaj "pametnega" naredi zraven.
Od malega sem vezla (hvala moji tovarišici v 1. razredu, ona nas je mnogo naučila), pletla (hvala mami in stari mami), kvačkanja sem se naučila sama, ko sem bila že v službi, sem hodila na tečaj k Julki Fortuna, na CZNG v Gradišču v Ljubljani. Nikoli pa me niso zagrabili makrameji (sem le poskusila) in gobelini, ker mi je bilo predolgočasno delati po predlogi.
Največ od vsega sem pletla, sploh v študentskih letih.
Zdaj - če sem odkrita - porabim čas za i-svet, službenega dela tudi ne zmanjka, pa.....ah, saj spet bom, si rečem. Upam, da res.
No, tudi kakšne take delavnice bi se udeležiola z veseljem.
Mil, kaje bi se pa to lahko izvajalo, najbrž je le potreben prostor, dostop do vode, ....kajne? Se motim ?
Jaz bi jaslice, joj, res si jih želim, no, vsaj čred(ic)o ovčk, moje stare, ki jih ne bom opustila, so polne spominov, bi dopolnila.
Odgovori

Vrni se na “Ustvarjalne ideje”