Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Polivka iz lisnatega ohrovta
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Polivka iz lisnatega ohrovta
(Prenos iz arhiva)
Pred časom sem po TV gledala Jamiea Oliverja, ki je pripravil polivko za testenine iz listov toskanskega ohrovta...
Takoj sem preizkusila recept in bila navdušena. To polivko sem naredila še večkrat in pri tem uporabila liste najrazličnejših kapusnic (raštika, brokoli, brstični ohrovt,...) in je polivka iz vseh odlična. Fino pri tem receptu je tudi to, da lahko uporabimo starejše liste, ki so za kakšno drugačno pripravo prežilasti/pretrdi.
osnovni recept gre pa takole:
- cca 200g listov kapusnic,
- 4 stroke česna (jaz ga dam več),
- olivno olje,
- sol
- poper
- parmezan
- rikota (jaz sem jo uporabila samo prvič, potem pa ne več, ker je nisem imela
V lonec pristaviš vodo v kateri se bodo kasneje kuhale testenine, njoki.. Liste osmukaš, tako, da ločiš pecelj z glavno žilo od ostalega dela lista. Pecelj z žilo narežeš na manjše koščke.
Ko voda (soljena) zavre, v lonec streseš najprej narezane koščke in stroke česna, pustiš vreti nekaj minut (3-5), nato dodaš še preostalo listje in kuhaš še cca 5min. Potem s penovko pobereš zelenje iz vode in v krop vsuješ testenine. Zelenje prestaviš v mešalec, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, nariban parmezan. Zmiksaš v pasto. Ko so testenine kuhane, jih zmešaš s polivko, potreseš z rikoto (ni nujno) in postrežeš.
Včeraj sem naredila bučne njoke s to polivko. Izgledalo je takole:
uporabila sem precej zmahane liste raštike in Toskanca
Kako zelo dobro je bilo, pa ne morem prikazat..._________________naredimo svet lepši
Takoj sem preizkusila recept in bila navdušena. To polivko sem naredila še večkrat in pri tem uporabila liste najrazličnejših kapusnic (raštika, brokoli, brstični ohrovt,...) in je polivka iz vseh odlična. Fino pri tem receptu je tudi to, da lahko uporabimo starejše liste, ki so za kakšno drugačno pripravo prežilasti/pretrdi.
osnovni recept gre pa takole:
- cca 200g listov kapusnic,
- 4 stroke česna (jaz ga dam več),
- olivno olje,
- sol
- poper
- parmezan
- rikota (jaz sem jo uporabila samo prvič, potem pa ne več, ker je nisem imela
V lonec pristaviš vodo v kateri se bodo kasneje kuhale testenine, njoki.. Liste osmukaš, tako, da ločiš pecelj z glavno žilo od ostalega dela lista. Pecelj z žilo narežeš na manjše koščke.
Ko voda (soljena) zavre, v lonec streseš najprej narezane koščke in stroke česna, pustiš vreti nekaj minut (3-5), nato dodaš še preostalo listje in kuhaš še cca 5min. Potem s penovko pobereš zelenje iz vode in v krop vsuješ testenine. Zelenje prestaviš v mešalec, dodaš malo olivnega olja, sol, poper, nariban parmezan. Zmiksaš v pasto. Ko so testenine kuhane, jih zmešaš s polivko, potreseš z rikoto (ni nujno) in postrežeš.
Včeraj sem naredila bučne njoke s to polivko. Izgledalo je takole:
uporabila sem precej zmahane liste raštike in Toskanca
Kako zelo dobro je bilo, pa ne morem prikazat..._________________naredimo svet lepši
Voda, receptov za njoke je veliko, zato ne bom odpirala nove teme... Do zdaj sem sprobala dva recepta. Včeraj sem jih naredila takole (za 4 osebe):
400g krompirja,
400g buče,
cca 10 žlic ostre moke,
1 jajce,
sol,
poper,
muškatni orešček,
kurkuma
Bučo razdeliš na krhlje in pečeš v pečici pri 200st, cca 3/4ure, oziroma dokler ni mehka. Medtem skuhaš tudi cel krompir.
Ko je oboje kuhano, olupiš in oboje pretlačiš. Jaz sem tako bučo kot krompir stisnila skozi tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Tako dobljeno zmes posoliš, dodaš kurkumo, muškatni orešček. Ko je masa mlačna, dodaš še jajce, dobro zmešaš in potem med mešanjem dodajaš moko. Ko je vse dobro premešano (ne sme se pa predolgo mešati), zmes zvrneš na dobro pomokano površino in oblikuješ svaljek. Tasto je zelo mehko in pocasto, zato si po potrebi pomagaš s posipanjem moke. Jaz maso razdelim v dva manjša dela, ker je potem obdelava lažja.
Svaljek potem režeš na majhne delčke, jih po želji še malo oblikuješ. Kuhaš v slanem kropu dokler se ne dvignejo na površino (cca 5min)_________________naredimo svet lepši
400g krompirja,
400g buče,
cca 10 žlic ostre moke,
1 jajce,
sol,
poper,
muškatni orešček,
kurkuma
Bučo razdeliš na krhlje in pečeš v pečici pri 200st, cca 3/4ure, oziroma dokler ni mehka. Medtem skuhaš tudi cel krompir.
Ko je oboje kuhano, olupiš in oboje pretlačiš. Jaz sem tako bučo kot krompir stisnila skozi tisti arhaični kuhinjski pripomoček, kateremu pa ne vem imena...
Tako dobljeno zmes posoliš, dodaš kurkumo, muškatni orešček. Ko je masa mlačna, dodaš še jajce, dobro zmešaš in potem med mešanjem dodajaš moko. Ko je vse dobro premešano (ne sme se pa predolgo mešati), zmes zvrneš na dobro pomokano površino in oblikuješ svaljek. Tasto je zelo mehko in pocasto, zato si po potrebi pomagaš s posipanjem moke. Jaz maso razdelim v dva manjša dela, ker je potem obdelava lažja.
Svaljek potem režeš na majhne delčke, jih po želji še malo oblikuješ. Kuhaš v slanem kropu dokler se ne dvignejo na površino (cca 5min)_________________naredimo svet lepši
hvala brbr, v kratkem probam narediti te njoke. namreč mislila sem da z krompirji vred skuhaš tudi očiščene kose buče (verjetno nebi bilo nič narobe). lpvoda
PS: ta makina kjer "gliste vem lezejo" je tudi dobra za delat pire, namreč ko ga že narediš spustiš skozi "gliste" na krožnik, ali samo krompir in jih potreseš z parmezanom ter nekaj kapljic olja in malo popra. zelo dekorativno in okusno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
PS: ta makina kjer "gliste vem lezejo" je tudi dobra za delat pire, namreč ko ga že narediš spustiš skozi "gliste" na krožnik, ali samo krompir in jih potreseš z parmezanom ter nekaj kapljic olja in malo popra. zelo dekorativno in okusno. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Hvala za opredelitev mašince. Sem mislila, da ima kakšno drugačno poimenovanje.
Voda, za buče svetujejo, da jih prej spečeš, ker tako že med peko oddajo nekaj tekočine. Če bi jih kuhala, bi vsebovale več vode in bi posledično potrebovala več moke...
Delala sem jih tudi po enem drugem receptu in sicer:
400g buč
350g ostre moke,
1-2 jajci
sol poper, muškatni orešček, kurkuma
a mi je ta s krompirjem bolj všeč._________________naredimo svet lepši
Voda, za buče svetujejo, da jih prej spečeš, ker tako že med peko oddajo nekaj tekočine. Če bi jih kuhala, bi vsebovale več vode in bi posledično potrebovala več moke...
Delala sem jih tudi po enem drugem receptu in sicer:
400g buč
350g ostre moke,
1-2 jajci
sol poper, muškatni orešček, kurkuma
a mi je ta s krompirjem bolj všeč._________________naredimo svet lepši