Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Zelena solata - Lactuca sativa

Odgovori
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

To je pa res Metuljc.
lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje male solatice so lepo vzklile (rabile so malo več kot en dan) in zdaj jih vsak dan dajem v toplo gredo, čez noč pa prestavim v hišo. To se je te dni, ko je bilo bolj pomladansko vzdušje dobro obneslo. Zdaj, ko prihaja zima, zna biti pa bolj žalostno vse skupaj..._________________naredimo svet lepši
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

brbr probaj kot sem jaz nekoč v malem tunelčku (da se listi ne dotikajo polivinla) pustila na zunanji okenski polici. listi so bili veliki cca 2cm in je to bilo v času žleda. solato ni nič presenetilo. zdi se mi da to počenja tudi Muha.

Cinija tvoje rahlo pretegnjene solatice bi malo zasula z zemljo. jaz ponavadi kar naredim hribček, če niso dovolj visoke stranice posode. ob tem moraš paziti pri zalivanju, da jo ne "opereš". z posodo vred daj v prozorno plastično vrečko. z ene strani pusti odprtino za zračenje. ker se stalno nabira kondenz rastline ni potrebno zalivati. je pa potrebno narediti iz upognjenih vej (zatakneš v zemljo ob stranice posode) več majiših nosilcev da se vrečka zaradi teže kondenza ne upogiba in ne dotika rastlinic. tam se lahko zgodi problem zmrzali in gnitja. postavi nekam ob rob hiše (steno kjer se odbija svetloba-sonce). solata ko skali ne mara preveč visoke tem. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
brbr probaj kot sem jaz nekoč v malem tunelčku (da se listi ne dotikajo polivinla) pustila na zunanji okenski polici. listi so bili veliki cca 2cm in je to bilo v času žleda. solato ni nič presenetilo. zdi se mi da to počenja tudi Muha.

voda: drži, kopirala od tebe. Samo, da jih sejem v večje posode, te pa ovijem s folijo. Res se dobro obnese. Nobenih pretegnjenih sadik. Resda malo bolj počasi rastejo, a so čvrste iz lepe Very Happy
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Cinija,

una rdeča je za ven. Je zimska varianta. Probaj kar malo v plastenjak vreč. Lani sem jo sejala mislim da februarja ven in kar nisem mogla verjet, da me je ubogala in naredila. Pred pozebo (slano) sem imela narejen tunelček.

Irena
brbr

Moje so zdaj v lončkih od kisle smetane, postavljene v PVC vrečke - zgoraj zavezane in v topli gredi, ki je čez dan malo odprta._________________naredimo svet lepši
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Oj Irena
<Pred parimi dnevi sem jo dala z Marijo vred v plastenjaček. Čez dan je tako vroče not, da moram kar do polovice odpred vrata. Ob robovih se pa tako in tako lufta malo. Me zanima kakšna bo ta tvoja rdeča. Eno rdečo Red Bowl jaz imam in lani ni bila ne vem kako rdeča.
lep pozdrav
cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Če je na okenski polici obvezno zastor iz alu folije, da se svetloba odbija nazaj na sadike. Sprobano s solato in paradižniki. Sem pomeril svetlobni tok za dvojnim steklom s termo nanosom, z al reflektorjem je bil enak kot zunaj.Nazadnje urejal/a Oldi 30 Jan 2018 14:56; skupaj popravljeno 1 krat
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

Oldi, moja solata je bila na zunanji polici okna, torej od zunaj a vseeno ob nekaj kaj oddaja toploto če je sonce oz svetloba - lahko je to tudi južna stran hišne stene čisto pri tleh na kosu stiropora. kot pravi Muha, počasneje raste a ji nič ni manjka. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
brbr

Delam inventuro po zadnji ledeni dobi. Solate, ki so prezimovale na terasi v plastičnih gredah, so presenetljivo dobro preživele ledeno obdobje. Otrebila sem jih, prerahljala prst, v prazne prostore, pa bom posadila nove sadike. Mislim, da bo solate za prvo silo dovolj. Pa tudi čez zimo sem obirala zunanje liste. Tako sem s takim načinom zimsko/spomladanske pridelave zelo zadovoljna.
Prezimovale so različne sorte: dve sorti endivije, ena zimska (zdajle ne vem, katera), in Gentile. Ta me je presenetila, ker je odlično prezimila.

_________________naredimo svet lepši
Odgovori