Zakonodaja na področju menjav semen med vrtičkarji

crtj-admin
Site Admin

Zakonodaja na področju menjav semen med vrtičkarji

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Nedavno se je izkazalo, da premalo poznamo zakonodajo, ki med drugim ureja tudi področje menjave in podarjanja semen.

https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/37293 .
Členov je več, eden pomembnejših je 4., ki v 10. točki pravi

10. Trženje semenskega materiala kmetijskih rastlin je prodaja, dobava ali distribucija semenskega materiala tretji osebi proti plačilu ali brezplačno, ponujanje semenskega materiala v prodajo, skladiščenje semenskega materiala oziroma vsako razpolaganje s semenskim materialom z namenom trženja.

Tale tema je namenjena izključno pogovorom, kako doseči spremembo zakonodaje, da bo v tem pogledu prijaznejša do državljanov, ki pridelujejo vrtnine le za lastne potrebe.

Nekaj dosedanjih pobud: (kopirano iz teme, ki je zaradi varstva zasebnosti vpletenih pospravljena v arhiv)

malcek je napisal/a:
Glede na to, da sem prvi sprožil idejo po tem, da se zorganiziramo in aktiviramo bom poizkusil še prvi bolj konkreten korak napraviti. Predlagam, da skupaj dorečemo, kaj nas sploh moti, kako to izboljšati in kako do tega priti.

Najbolj naravno se mi zdi da spišemo manifest. Za začetek sem poizkusil zbrati nekaj argumentov zakaj je izmenjava in podarjanje semen med nami dobra, nekaj argumentov zakaj je prepoved slaba in kot tretje, kaj predlagamo. Na koncu sem sestavil še spisek kaj lahko naredimo če nam uspe spisati dober dokument. Trenutne točke so mišljene kot pomoč pri pisanju končnega teksta, ki ga še ni.

Osnutek z možnostjo editiranja je na voljo tule: https://docs.google.com/document/d/1aMnO_Rdy8PR4bfd99J_esc2N00yM78SNX4tIMEMa7Cc/edit?usp=sharing

Vse vas vabim, da po svojih močeh izboljšate in dopolnite. Uporabil bi pravilo iz wikipedije, ki pravi "bodi drzen". Torej če mislite da kaka sprememba izboljša jo le naredite. Res mislim, da če se nas bo vsaj nekaj nabralo bi lahko prišli do solidnega teksta in potem to lahko tudi kaj premakne.

Tonček je napisal/a:
Malo sem preštudiral stvari.
Naš Zakon navaja v 1. členu, da je vsklajen z Direktivo. Primer za zelenjavo:
Direktiva Sveta 2002/55/ES z dne 13. junija 2002 o trženju semena zelenjadnic (prečiščeno besedilo*)

Definicija trženja iz Direktive:
Člen 2
1. V tej direktivi:
(a) „trženje“: pomeni prodajo, posedovanje z namenom prodaje,
ponudbo za prodajo in kakršno koli odsvojitev, dobavo ali prenos
tretjim osebam, usmerjen v tržno izkoriščanje semena,
odplačno ali neodplačno.

Naš Zakon pa navaja tole:
10. Trženje semenskega materiala kmetijskih rastlin je prodaja, dobava ali distribucija semenskega materiala tretji osebi proti plačilu ali brezplačno, ponujanje semenskega materiala v prodajo, skladiščenje semenskega materiala oziroma vsako razpolaganje s semenskim materialom z namenom trženja.

Direktiva navaja kot pogoj tržno izkoriščanje semena, pri nas pa to ni pogoj, dovolj je že izročilo semena brez tega pogoja.

Torej naš Zakon ni v skladu z Direktivo......

Tonček je napisal/a:
Malo sem preštudiral stvari.
Naš Zakon navaja v 1. členu, da je vsklajen z Direktivo. Primer za zelenjavo:
Direktiva Sveta 2002/55/ES z dne 13. junija 2002 o trženju semena zelenjadnic (prečiščeno besedilo*)

Definicija trženja iz Direktive:
Člen 2
1. V tej direktivi:
(a) „trženje“: pomeni prodajo, posedovanje z namenom prodaje,
ponudbo za prodajo in kakršno koli odsvojitev, dobavo ali prenos
tretjim osebam, usmerjen v tržno izkoriščanje semena,
odplačno ali neodplačno.

Naš Zakon pa navaja tole:

Direktiva navaja kot pogoj tržno izkoriščanje semena, pri nas pa to ni pogoj, dovolj je že izročilo semena brez tega pogoja.

Torej naš Zakon ni v skladu z Direktivo. Jaz bi se na odločbo inšpektorja zato pritožil le v primeru, da bi se stvari terale še naprej do US in EU. Na prvi stopnji bo pritožba padla. Odločba inšpektorja je v skladu z Zakonom, Zakon pa ni v skladu z Direktivo.

malcek je napisal/a:
Pozdravljeni gartljčani. Pred kratkim sem dobil odgovor iz UVHVVR-ja. Kakor jaz razumem sem zelo zadovoljen z odgovorom in me ni več strah podariti semena komurkoli.

Najprej malo za kontekst kaj sem jih sploh spraševal, moje pismo:

Citiram:
Tolmačenje zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin

za: OU-Ljubljana.UVHVVR
23.03.2018 20:45

Spoštovani,

Pred kratkim sem slišal, da je gospa, ki je brezplačno razdelila nekaj semena lastne vzgoje, bila kaznovana zaradi tega. Po lastnem branju zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin (ZSMKR) si nisem povsem na jasnem kaj je dovoljeno in kaj se šteje za trženje.

Prosim če mi odgovorite na naslednja vprašanja:
1. Ali lahko podarim manjšo količino semen (npr 20 semen), zanemarljive vrednosti znancu ali sosedu?
2. Ali lahko to isto podarim neznanemu človeku (npr nekdo zaprosi na vrtičkarskem forumu)
3. Ali je dovoljena menjava manjše količine semen npr 20 semen za 20 med znanci.

Sem fizična oseba, ki s semenom ne trguje, le ugotovil bi rad če je običajno sosedsko/prijateljsko menjavanje ali obdarovanje semen, potaknjencev itd dovoljeno. Zakona seveda ne želim kršiti.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor,

**** (moje ime) ****
**** (moj naslov) ****

Tole pa je bil odgovor. Po nasvetu bolj previdnih od sebe ga prilagam kot sliko, pri čemer je nekaj bolj osebnih stvari počrtanih. Sam odgovor pa je zajet v tem kar je vidno.

Citiram:

muha je napisal/a:
Še prepis iz odločbe o domnevnem prekršku zaradi podarjanja semen:

Nalepila bom samo del besedila, ki se mi zdi važen, izpustila pa tekstovni del, ki zadeva sam potek uradnega postopka.

Na podlagi pojasnil, ki jih je posredovala stranka, smo pri ponovni presoji dokazov ugotovili, da stranka s tem, ko je podarila semena ni kršila določil ZSMKR. Z ZSMKR podarjanje semen in sadik ali izmenjava semen ali sadik v okviru društev ali podobnih prostovoljnih organizacij nista omejeni ali prepovedani, ker ne gre za pridobitno dejavnost.

Če pa bi stranka (ki ni pridelovalec in se sicer ne ukvarja s prodajo semen/sadik rož zelenjave) na takih dogodkih obiskovalcem ponujala svoja semena in bi bilo očitno, da ima tako ponujanje značaj pridobitne dejavnosti, bi se to štelo za trženje semenskega materiala, kot ga opredeljuje ZSMKR.

ZSMKR v deseti točki 4. 6lena namreč opredeljuje pojem trženja. Trženje pomeni "vsako prodajo, dobavo ali distribucijo semenskega materiala tretji osebi proti plačilu ali brezplačno, ponujanje semenskega materiala v prodajo, skladiščenje semenskega materiala oziroma vsako razpolaganje s semenskim materialom z namenom trženja".
Glede na zgornje ugotovitve izhaja, da ni več razlogov za nadaljevanje postopka v tej zadevi.

Postopek se zato ustavi na podlagi 4. odstavka 135. člena ZUP. S tem je sklep o ustavitvi postopka utemeljen.

ŠE NEKAJ se je izkazalo v tem postopku. Ko podarjate semena/sadike nekomu, ki ga ne poznate, ne pozabite napisati besedice PODARIM. Tako v startu vzamete veter iz jader, če bi morda spet šlo za "nakup" pod krinko .
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Kaj ni neodplačno samo "sopomenka" za brezplačno? Potemtakem je zakon usklajen z direktivo.
Nanook

Odgovor Napisal/-a Nanook »

Mogoče še tole:

Zakon iz leta 2002:
6. člen
(izjemi)
(1) Ne glede na določbe prejšnjega člena vpis v register dobaviteljev ni obvezen za dobavitelje:
– ki so majhni pridelovalci semenskega materiala določenih vrst kmetijskih rastlin in katerih celotna pridelava tega semenskega materiala je namenjena za samooskrbo ali za prodajo na lokalnem trgu fizičnim osebam, ki so končni uporabniki tega semenskega materiala in ki se poklicno ne ukvarjajo s pridelavo kmetijskih rastlin;
– ki se ukvarjajo izključno z distribucijo in prodajo semenskega materiala določenih vrst kmetijskih rastlin v izvirnem pakiranju.
(2) Minister predpiše vrste kmetijskih rastlin, za katere velja izjema iz prve alinee prejšnjega odstavka, vrste kmetijskih rastlin, za katere velja izjema iz druge alinee prejšnjega odstavka, ter kriterije za določitev majhnih pridelovalcev in lokalnega trga.

V novem zakonu tega v 6. členu ni več, so nekoliko spremenili in dali v
20. člen:
(dovoljenje za izdajo etiket in potrdil dobavitelja)
(9) Dobaviteljem, ki so majhni pridelovalci semenskega materiala in katerih celotna pridelava tega semenskega materiala je namenjena za samooskrbo ali za prodajo na lokalnem trgu fizičnim osebam, ki so končni uporabniki tega semenskega materiala in ki se poklicno ne ukvarjajo s pridelavo kmetijskih rastlin, ni potrebno pridobiti dovoljenja iz četrtega odstavka tega člena.
sars

Odgovor Napisal/-a sars »

Ravno zadnjic sem delal izpit iz tega podrocja, ko sem delal usposabljanje za zdravstveno varstvo rastlin. Obstajajo razlike med direktivo, uredbo itd
Ker je to direktiva, ima država dovolj manevrskega prostora tudi za dodatne pogoje.

https://europa.eu/european-union/eu-law/legal-acts_sl_________________Lp Sars
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Prijateljsko šenkavanje pač ni tržno usmerjeno.Nazadnje urejal/a Tonček 08 Apr 2018 17:16; skupaj popravljeno 1 krat
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Zmešnjava.Nazadnje urejal/a Tonček 08 Apr 2018 17:14; skupaj popravljeno 1 krat
malcek

Odgovor Napisal/-a malcek »

Ali mogoče vemo zakaj so odstranili tisto izjemo, ki je leta 2002 še bila. Ker kolikor vidim je to vse kar rabimo, da bi bili majhni pridelovalci semenskega materijala, ki ni namenjen za prodajo izvzeti iz zavezanosti k vpisu v register.
sars

Odgovor Napisal/-a sars »

Glede izjem in zakonov nismo debatiral, ker to moramo ze poznati, ce smo tam. Na vpisnico je bilo treba vpisat tudi fito-mid.

So nas pa poucili o razliki med uredbo, direktivo itd. Zato sem prej prilepil link o razlikah in kaksne moznosti ima posamezna clanica EU._________________Lp Sars
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Dajem na vrh. Preberite, dopolnite, če imate ideje, za katere smatrate, da jih je potrebno vključiti.

Manifest

Da bomo imeli pripravljen kvaliteten tekst, ko se bomo odločili kako in na katere naslove ga odposlati. Če se ne bomo potrudili po svojih močeh kaj spremeniti v zakonodaji, ne bomo imeli opravičila za kasnejše pritoževanje, ko se bo spet kaj zapletlo.
Odgovori

Vrni se na “Izmenjava semen in rastlin”