Pirhi tako in drugače
-
- Site Admin
Pirhi tako in drugače
(Prenos iz arhiva)
-
Vsako leto delam čebuljne pirhe in le redko mi barva ne vdre pod lističe od rastlin. Letos sem se domislil finte in lističe naoljil. To, da jih s kosom stare najlon nogavice pritisnem na jajce mi ni treba praviti.
Eto kaj je ratalo, 4 barve + čebula.
Nekaj več in bolje vidnih "slikc"
Bal sem se, da bo olje namastilo jajce tudi izven lističa in se barva ne bo prijela, zato sem olje nanašal v res tankem sloju. Barval sem z vročo barvo in nikjer sledu o slabem barvanju zaradi olja. Se je pa barva sempatja zavlekla pod lističe, zato drugo leto ne bom tako "šparal" z oljem.
Eto kaj je ratalo, 4 barve + čebula.
Nekaj več in bolje vidnih "slikc"
Bal sem se, da bo olje namastilo jajce tudi izven lističa in se barva ne bo prijela, zato sem olje nanašal v res tankem sloju. Barval sem z vročo barvo in nikjer sledu o slabem barvanju zaradi olja. Se je pa barva sempatja zavlekla pod lističe, zato drugo leto ne bom tako "šparal" z oljem.
-
muha je napisal/a: |
Zanimivo! Doslej sem bila prepričana, da je taka tehnika primerna le za pirhe, kuhane v čebulnih olupkih . |
Če se prav spomnil, sem jo par let nazaj izprobal in so bili katastrofalni rezultati. Pri modificirani tehniki se struktura lističev povsem zabriše, zato je smiselno uporabiti predvsem visoko strukturizirane peričke, kot recimo levi viola na drugi sliki. Zanimivo, da se perfektno odrazijo tudi tanka povezovalna stebelca, zato je treba omočiti res cel periček. Ker se nanj prilepi preveč olja, sem ga popivnal s časopisom, ponekod preveč, drugo leto jih bom probal samo odcediti in popivnati samo zadnjo kapljico olja.
Glede peričkov je pa gozd prava zakladnica zanimivih oblik.
Pa še glede barv, rumena od našega proizvajalca je v posodici praktično prozorna in efekt na jajcih je temu primerno skromen. Če tej barvi dodamo res minimalno že odslužene rdeče (recimo jedilno žličko, raje manj), dobimo oranžne kot desni v drugi vrsti.
- Lpmami
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt: