Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Prunus spinosa - črni trn

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj je napisal/a:
...
Šnops pride zelo fajn. V VB je to lokalna specialiteta - sloe gin.

Dober način, da me prepričaš ... Laughing.
mravlja

Sem danes v gozdu videl drugo skupinico črnih trnov. Zanimivo se mi zdi, da je bilo pol rastlin "klasičnih" črnih trnov s pravimi, dolgimi trni, druga polovica poleg pa trnov skoraj ni imela. V obeh primerih gre za ~ enako visoke rastline - 3/4 do 1,5m.
Ali je črnih trnov v naravi več vrst? Ali pa sem lahko videl tudi kaj drugega?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Poslikaj?
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Vrsta črnega trna je le ena, Prunus spinosa.

Res, brez podrobnega opisa in/ali fotografije pa ne bo šlo. Zdaj cveti tudi čremsa (Prunus padus) in morda še rešeljika (Prunus mahaleb).
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

S tem da črni trn je že na zaključku cvetenja, čremso pa zlahka ločiš po tem, da cvetovi zelo močno dišijo (kar, zanimivo, čebel nič ne gane) in ima podolgovata - piramidasta socvetja.
mravlja

Fotografirano na večer, upam, da se glavno vidi... Trni so do dobrih 6 cm dolžine - kjer so, seveda.

s trni - na večjih "profilih"

brez trnov...

Oba grma odcvetata. Kakšnega vonja se ne spomnim. Na spletu sem doslej "srečal" kake 3-4-... kultivarje črnega trna, a dvomim, da so že uspeli s selitvijo v naše gozdove.
mravlja

Je kdo opazil kakšno zanimivost na gornjih/prejšnjih posnetkih? So črni trni?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ne znam ti zanesljivo povedati, kaj od tega je kaj, razen da je oboje nekaj iz skupine sliv (kamor gre vse od črnega trna, rešeljike, mirabolane ...)
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bo treba še kako fotko bolj olistanega, pa cele rastline, rod Prunus je težaven.
mravlja

Oba grma rasteta v gošči, dobre 3m narazen, tudi zaradi pogostega lomljenja vej (mimoidoči) si kake bolj "svoje" oblike ne moreta privoščiti. Cvetov ni več.

s trni - s sredine na desno (temni); brez trnov - s sredine na levo (zadaj, delno prekrit) ...

s trni...

in brez trnjev...

Bo težka, verjamem.
Odgovori