Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Malina - Rubus idaeus

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Pika, saj veš, da bom, Wink
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pozdravljeni,

Ima mogoče kdo kaj izkušenj s sortami Himbo top, Valentina in Apricot?

Lp,

Robu
robi14

Zanimivo, da sta mi v celotnem nasadu dve malini obarvali liste na rumeno. Kolikor razumem je to znak pomanjkanja železa...
Ampak zakaj potem samo ti dve, če vse tretiram enako?
Kaj jima naj dodam, da zopet pozelenita?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Načeloma dobiš listno gnojilo z železom.

(Čeprav - če sta se celi obarvali, bi iz prve bolj rekel, da sta se posušili)
robi14

crtj je napisal/a:
Načeloma dobiš listno gnojilo z železom.

(Čeprav - če sta se celi obarvali, bi iz prve bolj rekel, da sta se posušili)

Daleč od tega, da bi se posušili... Lepo rasteta, nastavljata cvetove...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Potem bo "tekoče železo" kar prava stvar.
robi14

Zdravo,
Še eno vprašanje... Na Polki so se na listih začelw pojavljati rumene pege? List je zdrav, le te pikice motijo. Mogoče kakšen nasvet?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pozor - Predikat, licence

Lani sem v Predikatu kupil sadike malin - se zmenil, prišel, plačal, odpeljal. Sorta je licenčna, po mojem razumevanju je licenčnina bila vključena v ceno, kot to pri marsikaterem rastlinskem materialu je.

Pravkar, skoraj leto kasneje, sem nepričakovano prejel od njih mail in vzorec licenčne pogodbe z vzgojiteljem sorte, ki da jo moram podpisati in to v roku par dni.

Pogodba je zanimiva vsaj v naslednjem:

- imetnik sadik se obvezuje, da bo nemudoma obvestil vzgojitelja, če opazi mutirano ali kako drugače izvedeno različico;

- imetnik se obvezuje kadarkoli v rednih delovnih urah dati predstavniku vzgojitelja dostop do rastišča za preverjanje uporabe sadik;

- pogodba se sklepa pod nizozemskim pravom in vsakršni spori se rešujejo na sodišču v Haagu.

Dobavitelju sem sporočil, da takšne pogodbe nisem pripravljen podpisati in da tudi nisem bil seznanjen s takšno obvezo v času nakupa. Čakam nadaljevanje.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

crtj je napisal/a:
Pozor - Predikat, licence
...
Dobavitelju sem sporočil, da takšne pogodbe nisem pripravljen podpisati in da tudi nisem bil seznanjen s takšno obvezo v času nakupa. Čakam nadaljevanje.

Pravilna poteza... - kaj pa lahko sploh drugega storiš v tem trenutku?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Hja...

- Rečem "ne razumem te pogodbe, ki ste mi jo poslali, ker je v tujem jeziku".

- Odprem spor z njimi v kontekstu varstva potrošnikov + varstva osebnih podatkov, ki so jih posredovali tretji osebi.

- Jih povabim na moj stalni naslov, ki nastopa v pogodbi, da si ogledajo, kje so maline, in razložim, da jih je pojedel pes.

- Ponavadi se v Sloveniji, ki je Slovenija, take zadeve končajo - če ne prej - s tem, da povem, kdo mi je glavni odjemalec (pri moji računalniški dejavnosti; to je eden od dnevnih časopisov). Imam neko zbirko takih izkušenj. To se mi sicer zdi bedasto. Ampak - "ko si v Rimu, ravnaj kot Rimljani".
Nazadnje urejal/a crtj 03 Maj 2018 09:07; skupaj popravljeno 1 krat
Odgovori