Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Bokaši kompostiranje
No, prvi fermentirani bio odpadki so šli v kompost; sem jih zagrebel med pokošeno travo. Opažanja? Smrdelo ni nič (po gnilem mislim), ferm. tekočine se je tudi nabralo kar nekaj, tudi druga kanta je že skoraj napolnjena in čaka na zaslužen dvotedenski oddih _________________go with your instinct to live as you want
- lpmami
- Prispevkov: 8383
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Danes sem odprla bokaši posip, ki sem ga pripravila lani, verjetno jeseni. Kaj sem dala notri poleg otrobov in sladkorja, ve samo Bog. Lahko je kupljen posip, lahko zeljnica, ...
Sem razprostrla, da se posuši. A mora biti tako suho, kot so bili otrobi?
Diši prav očarljivo kiselkasto, še nikoli tako._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Sem razprostrla, da se posuši. A mora biti tako suho, kot so bili otrobi?
Diši prav očarljivo kiselkasto, še nikoli tako._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Še eno opažanje: najbrž sem dal kot podlago "preveč" suhe snovi - od 10. maja se polni organko, pa še do zdaj ni izcedil niti ene fermentirane kapljice. Saj katastrofalno ga najbrž nisem pokronal; nisem zasledil kakega sumljivega vonja, ki bi mi sporočal, da se je vsa stvar sfižila. Če ne drugega, za v kompost bo, mar ne? _________________go with your instinct to live as you want
Aha, ok, potem očitno ni nič takega, če ne teče
Sicer ne vem, kako drugi delate, ampak jaz, ko kanto splaknem (potem, ko sem osnovo zagrebel v kompost), vsebino zlijem kar po kompostnem kupu. Je pa tako, kot je tule nekdo že omenil - kup se opazno manjša (niža), kar najbrž pomeni, da gre za pospešeno predelavo organskega materiala s pomočjo MO. Tole je res super! _________________go with your instinct to live as you want
Sicer ne vem, kako drugi delate, ampak jaz, ko kanto splaknem (potem, ko sem osnovo zagrebel v kompost), vsebino zlijem kar po kompostnem kupu. Je pa tako, kot je tule nekdo že omenil - kup se opazno manjša (niža), kar najbrž pomeni, da gre za pospešeno predelavo organskega materiala s pomočjo MO. Tole je res super! _________________go with your instinct to live as you want
Tudi jaz tekočino včasih zlijem kar na kompost. Spet drugič jo razredčim ( približno 1:100, malo več, malo manj ni hudo pomembno) z vodo za zalivanje in zalijem vse živo, kar rabi zalivanje. Čez zimo jo včasih shranjujem in zgodaj spomladi, nekaj tednov pred sejanjem in sajenjem, polijem kar po gredicah, nerazredčeno. Dobro zaprta v plastenkah ostane nespremenjena več mesecev.
muha je napisal/a: |
... Dobro zaprta v plastenkah ostane nespremenjena več mesecev. |
Aha, sem porajtal, edino "optimizacijo" - jasno, po nasvetu tega foruma - sem naredil v tem, da hranim tako flašo v temnem & hladnem prostoru. Sicer pa s tisto tekočino sem mislil navadno vodo, s katero splaknem organko potem, ko sem ga izpraznil. Fermentacijska je pa kar kunštna ja, sem se dodobra informiral. Med drugim sem jo preizkusil tudi v odtokih in kaj naj rečem drugega kot, da deluje
Prej sem na vsake dva meseca (al pa še rajši vsak mesec) zlival nek komercialni pripravek na osnovi xyz (rajši ne pišem česa, ker me boste fental), sedaj sem pa enkrat za probo zlil fermentacijsko tekočino in čakam... Pa še kar čakam na prvi alarm, ki ga kar noče in noče biti - namreč, da bo treba postopek ponoviti
Ane, ane, človek kar ne more verjeti, kaj vse je na voljo iz narave _________________go with your instinct to live as you want