Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Mislim, da imam s temle poskusom več sreče kot pameti... Po presaditvi, se fižoli zelo mučijo. Očitno sem med presajanjem poškodovala precej korenin in jih zdaj nimajo dovlj, da bi nadzemni del zadovoljivo oskrbele z vodo. Sreča je, da imamo deževno vreme. Takoj, ko se pokaže sonce, začnejo listi veneti.
Veliko fjižolov ni kalilo, tako sem uspela vse posaditi na vrt, kjer upam, da se bodo uspeli ukoreniniti in bodo preživeli. Na njivi gotovo ne bi...
Torej, mislim, da je taka predvzgoja mogoče primerna za nizke sorte (saj o teh je gotovo govoril tudi forumaš Traktor foruma).
Kako bodo rastle (če bodo), bom poročala._________________naredimo svet lepši
Veliko fjižolov ni kalilo, tako sem uspela vse posaditi na vrt, kjer upam, da se bodo uspeli ukoreniniti in bodo preživeli. Na njivi gotovo ne bi...
Torej, mislim, da je taka predvzgoja mogoče primerna za nizke sorte (saj o teh je gotovo govoril tudi forumaš Traktor foruma).
Kako bodo rastle (če bodo), bom poročala._________________naredimo svet lepši
Seveda bodo rasle, brez skrbi. Samo navaditi se morajo na drugačno hrano. Nekaj podobnega opažam praktično pri vseh sadikah, najsi bodo vzgojene doma ali v vrtnariji. Četudi koreninska gruda ni prizadeta se nekaj časa mučijo s prilagajanjem na tuje okolje, verjetno tudi spremembo toplote "pri nogah".
Jaz sem letos tako za hec v tri večje lončke posadila nizek Bergold in sem ga pred nekaj dnevi posadila na njivo, kjer raste nemoteno naprej, pa so fižoli bili že skoraj doraslo visoki. Imela sem srečo, da je bila koreninska gruda na pol suha in se je krasno skupaj držala, ko sem jo posadila v zalito luknjo. Torej lahko že v kratkem pričakujem pridelek
Brbr, ti si pa res požrtvovalna s tvojimi fižol, upam da ti povrnejo vso skrb in nego...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Brbr, ti si pa res požrtvovalna s tvojimi fižol, upam da ti povrnejo vso skrb in nego...._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Ma to ni res, prokleta golazen polževska se je lotila tudi fižola. Glavnino menda pozobajo bolhe (tako se pri nas reče, za kaj gre pa ne vem). Predno jih opaziš, da so zunaj, so že brez vrha. V razmaku kak teden sum dosajeval in porabil celo vrečko od Semenarna Lj in ga ne bo za 10 švoh prekel.
S čem ga tretirate in kdaj?
Zato sem jih 24.5 posadil v 8cm šotine (po 4) in jogurt lončke po 3 zrna. Na sliki je šesti dan. Bili so v kurilnici bolj ali manj v temi, na približno sobni temperaturi, včeraj so šli pa pod grozdje, da jih sonce ne razkuha. Ke bilo pa sila zanimivo, zgornjo plast zemlje so dvignili tudi po 3cm, zgornje korenine pa so bile v zraku (pod dvignjenim pokrovom. Pokrov sem zdrobil in zalil.
Prve korenine so že prebile šoto in so dolge do 2cm. Sedaj pa dilema, kdaj v zemljo, da mi prasci vsega ne požrejo? Mišljen je bili za flancanje ko bomo izkopali krompir.
S čem ga tretirate in kdaj?
Zato sem jih 24.5 posadil v 8cm šotine (po 4) in jogurt lončke po 3 zrna. Na sliki je šesti dan. Bili so v kurilnici bolj ali manj v temi, na približno sobni temperaturi, včeraj so šli pa pod grozdje, da jih sonce ne razkuha. Ke bilo pa sila zanimivo, zgornjo plast zemlje so dvignili tudi po 3cm, zgornje korenine pa so bile v zraku (pod dvignjenim pokrovom. Pokrov sem zdrobil in zalil.
Prve korenine so že prebile šoto in so dolge do 2cm. Sedaj pa dilema, kdaj v zemljo, da mi prasci vsega ne požrejo? Mišljen je bili za flancanje ko bomo izkopali krompir.
Pokrove moraš odstraniti, pa ne bo prevroče.
Kaj jé mlade vršičke se tudi sama sprašujem. Pri mojih je letos tako obglavljenih vsaj ena petina. Polžki, ptiči ...?? Nekateri obgljavljeni se celo sčasoma obrastejo, če niso stebelca pregloboko požrta. Če tam, kjer bi morali rasti listi, ostane nekakšna bunkica.
Kaj jé mlade vršičke se tudi sama sprašujem. Pri mojih je letos tako obglavljenih vsaj ena petina. Polžki, ptiči ...?? Nekateri obgljavljeni se celo sčasoma obrastejo, če niso stebelca pregloboko požrta. Če tam, kjer bi morali rasti listi, ostane nekakšna bunkica.
-
Kaj pa polži, ki se zatečejo v zemljo, ne prilezejo potem v notranjost plastenke? Sin je že skoraj obupal nad solato-vse po vrsti požrejo, polžev pa ne najdemo oz. zelo malo. Kam se skrijejo?Domnevam, da v zemljo. Niti polaganje desk in drugega materiala za njihovo zavetišče (in past ) se ne obnese več._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)