Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če je z izrazom "paradižnikov molj" mišljena vrsta Tuta absoluta, se meni sledi ne zdijo tipične, vsaj primerjalno s slikovnim materialom, ki ga nudi brskalnik ne. Ličinka tega molja je majhna, napade očitno tudi liste. Paradižnikov molj
Če pa je s tem imenom mišljena katera druga vrsta, bo pa treba najprej ugotoviti, katera, potem pa najti ustrezno slovensko ime, sicer bo zmeda okoli imen čedalje večja, kar gotovo ni zaželeno.
Bicikel, a na delu pa nisi našel nikogar, pa nobene sveže sledi, še ne črne (kar kaže na propad tkiva), torej ne svežo poškodbo oz. sled? Morda bitja delujejo ponoči, pa se z jutrom skrijejo v zemljo. Ne vem, samo ugibam. Poškodbe so tako lepo okrogle, da je kaj. In ker se pojavljajo tiudi na jajčevcu (in papriki?) mora biti nekdo, ki ni prehransko vezan na eno vrsto (recimo paradižnik), ampak, očitno vsaj na širšo skupino razhudnikov. A na bučah in kumarah podobnih poškodb ni?
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Ne, nisem našel nobene žive stvari v teh plodovih. Naj jajčevcu sta podobno veliki luknji, mogoče malenkost večji. Na paprikah je vedno ena manjša luknja, cca 2mm. Na paprikah sem jih opazil precej pred temi na paradižniku in spet nič živega. Bi pa rekel, da paprike in paradižniki niso povezani. Luknje so nekako različne. Bom poiskal kakšno in naredil še fotko teh. Na bučkah in kumarah nisem opazil ničesar.

Naluknjani paradižniki so (zaenkrat) omejeni na relativno majhno področje 3-4 rastlin, jajčevec ni bil zelo daleč stran - kakšne 1,5-2m. Je pa vse pod protitočno mrežo zaprto na vse strani razen južne stranice. Sedaj sem (bolj zaradi neurja) zaprl še to. Prej sem kljub mreži opazil notri tudi vrabce.

Moram malo naokrog obrniti še liste, če se tam kaj skriva.
Harka

Odgovor Napisal/-a Harka »

Jaz imam letos isti problem kot bicikel. En kup naluknjanih paradižnikov, pa nikjer nobenega škodljivca videti. Pa prav lepe okrogle luknjice so, se vidi, da jih je nekaj glodalo, noter pa nikogar. Nikjer. Rolling Eyes Crying or Very sad

Po listih ni bilo opazne nobene škode, paradižniki so pa naluknjani na različnih grmičkih po obeh gredah, take male luknjice, ene 3 mm široke. Rolling Eyes
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

Ivčk je napisal/a:
Letos je res katastrofa, očitno tudi drugod, ne samo pri meni. Le da je pri meni obupno stanje. Sploh ne vem več, kaj naj. Že tako vse zamuja za vsaj en mesec glede na lani, pa že lani je bilo vse pozno, tole s temi pršicami (Tomato Russet Mite) pa mi bo pobralo vse živce.

Kaj takega še nisem videla. Rastline dobesedno pred mojimi očmi propadajo, stebla in listi se sušijo od zgoraj navzdol, dobijo tak svetleč videz, ki spominja na baker, potem pa brž v sušenje.
Bolj kot jih obtrgavam, jih skoraj več ne morem. Malo izgleda, da bo vse v redu in poženejo na novo odspodaj, potem pa še ti poganjki fašejo.

Ob vsem raziskovanju sem uspela izvedeti, da se jih je nemogoče rešiti, lahko jih le omejimo. In sicer s fizičnim odstranjevanjem prozadetih delov, stalnim močenjem rastlin (kaj bo potem z boleznimi, niti ne upam pomisliti) in špricanjem z Neemovimi pripravki (ena mala flaška za eno špricanje celega vrta stane 7€ Rolling Eyes )...

Od kje so se hudiči pojavili, mi ni jasno. Lani virusi, letos tole, le kaj bo še na vrsti???? Škodljivcev je vse več, vse skupaj se izmika kontroli, morali bi špricati, vsi pa si želimo pridelati zdravo in kakovostno hrano. Ironično, mar ne?

Nič nisi napisala kako si ukrepala, a si škropila in s čim? Kako se je končalo??_________________Viktorh
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

viktorh je napisal/a:
Ivčk,

nekajkrat si omenila, da bi MORALA ŠKROPITI.

Prepričan sem, da področje obvladaš bolje od mene. Toda, v tem primeru, se res ne moreš več iti "eko" zaščito.
Če hočeš rešti nasad, ga boš morala TAKOJ poškropiti s :
- sistemičnim fungicidom SCORE 250 EC in
- insekticidom - akaricidom VERTIMEC 1,8% EC.

Oba imata veliko prednost, da imata kratko karenco - do 3 dni pri plodovkah.

Verjetno poznaš, ne odlašaj. Preveč truda si vložila v letošnjo setev, da bi jo z LAHKOTO izgubila.
Verjamem, da boš konec tedna napisala, da se je stanje popravilo, da so rastline pognale na novo.
Res, želim, da ti bo uspelo.

Viktor, tole tvoje sem skoraj dosledno upoštevala (nisem uporabila Score, le akaricid) in mi je uspelo rešiti, kar se je rešiti dalo. Kar je odmrlo, sem vse rigorozno porezala stran in poškropila.
Nekatere rastline so bile uničene skoraj do tal in so na novo pognale nekaj spečih zalistnikov, tiste šele zdaj cvetijo in nastavljajo plodove. Pri teh lahko računam le na indijansko poletje.
Nekaj rastlin mi je odmrlo do konca, nekaj jih životari z enim malim poganjkom in nekaj plodovi (ko jih odtrgam, gredo rastline na sežig), ostale pa so se obrastle že sproti in lepo delajo naprej.

Le ena greda na celem vrtu je utrpela minimalno škodo, tam jih jemo zdaj počasi že vsak dan po nekaj kosov, gre pa za rumene paradižnike, pri katerih sem lani imela največjo smolo z virusom. Kako se sreča obrne, mar ne?
No, pa polovica bicolorjev se tudi šibi pod težo plodov, tako sem kar zadovoljna...

No, vsaj ena pozitivna stvar pri vsem tem je, da letos virusa na srečo ni na niti eni rastlini, za kar sem izredno hvaležna, ker to pomeni, da ni 'soil borne', torej se ne zadržuje v zemlji. Tukaj mi je rensično odleglo.

Bo pa vse zelo pozno, pridelek bo minimalen, celo balkončkarji so bolj ubogi, lani so me vsaj oni reševali Rolling Eyes , letos pa šele pobiram sem in tam kakšnega.

Še dobro, da ima prijateljica posajenih kar nekaj mojih sort in me lahko založi s plodovi in semeni. Lepo se je naučila kako in kaj s paradižniki, zato ji semensko pridelavo popolnoma zaupam, jaz pa občasno izvajam nenapovedane inšpekcije Laughing_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Pri nas je bila toča in je veliko plodov globoko potolčenih in razcefranih. Bodo začeli gniti? A take potrgam ali jih s čim pošpricam? Liszje je pa še kar celo, a sem vseeno pošprical s Protifertom LMW Sad_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Če so plodovi zreli, jih potrgaj in uporabi, zelenim ni rešitve. Če jih pustiš gor, bodo itak zgnili. Mogoče zelene ranjene potrgaš in jih uporabiš za ajvar ali kaj podobnega, pobrskaj po receptih.
Škropljenje ti bo pomagalo, da si rastlina opomore in neranjeni plodovi, kar je ranjeno pa po moje bolje da odstraniš. Škoda, da vas je toča prizadela, pa toliko truda gre v nič Crying or Very sad ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
nejevernež

Odgovor Napisal/-a nejevernež »

Bom potem ranjene potrgal. Crying or Very sad_________________Lep pozdrav, nejevernež ;)
kcvetka

Odgovor Napisal/-a kcvetka »

Joj, ko sem videla paradižnik od Ivčk sem ugotovila da imam jaz ravno tako na vrtu, le da nisem opazila nobenih pršic. Je pa to potem paradižnik ravno tako potemnel in se na koncu posušil do konca. Sama nisem poškropila z ničemer a bolezen se ni razširila na ostale paradižnike, le na tistih je ostalo kot v začetnem izbruhu. Je pa to kar cca. 10 sadik paradižnika tako da je škoda kar velika.
A Ivčk je pri tebi prišlo do izboljšanja sadik po škropljenju?
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Ja, seveda je prišlo do izboljšanja, tam kjer ni bilo že prepozno. Vse skupaj sem izgubila kakih deset sadik, nekaj jih je životarilo, večina pa se jih je prav lepo obrastla.
Edina težava pri vsem tem je, da zdaj moram res računati na čimdaljše poletje (sicer mi slabo kaže), ker drugače kar veliko sort ne bom mogla sploh poskusiti, ker ne bodo dozorele. Začenja se bitka s časom.

Precej je sicer bilo takih, pri katerih sem uspela pobrati prve etaže plodov, da sem vsaj okus ocenila in semena pobrala, a drugo rundo bom morala še počakati...

Vsekakor nikdar več ne bom tako dolgo odlašala s škropljenjem, zdaj ko vem, kako napad pršice izgleda..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Odgovori