Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
ML, hvala. Po navadi sem ga pobirala malo prepozno, ko so bila zrna že kar dobro formirana. Zadnjič pa sem dobila v dar nekaj zelo mladega (za moje pojme) fižola. Pojedli smo ga v solati in bili navdušeni nad okusom. Tako sem prišla do spoznanja, da sem ga jaz v preteklosti pobirala prepozno..._________________naredimo svet lepši
brbr je napisal/a: |
. Na podlagi česa se vi odločite, kdaj je pravi trenutek. Mislim, da sem jaz pobirala malo prezgodaj, a ne? Vendar sem se za pobiranje odločila tudi za to, ker ne vem, kaj so tam zgoraj za danes ponoči namenili mojemu vrtu... Če bo kaj klestilo, se bomo vsaj enkrat najedli stročjega fižola. |
Odvisno, za kaj ga boš uporabila. Berggold za enolončnice bi lahko komot počakal še nekaj dni, nič pa ni narobe, če si ga pobrala nekaj bolj zgodaj. Zeleni je pa ravno pravi za solate.
Jaz imam Berggold izključno boranijo in podobne enolončnice, za solate pa ploščatega, najraje tiste z rumenimi stroki, ki ga pobiram v enaki fazi kot MijaLan. Bolje premalo, kot preveč zrel. V stročji solati ne maram izstopajočega okusa zrna.
Trionffo Violetto je pa dokaj univerzalen. Mehak in okusen v solatah in ne razpade v enolončnicah. Pri njem pobiram istočasno kar vse od malček prezrelih do takih, kjer se težko odločim, ali je že za odtrgat.
Hvala, Muha, tudi tebi. Obe sorti sta polni strokov in upam, da bom lahko še nekaj časa sprobavala in lovila "ta pravi" čas pobiranja.
Letos so tudi drugi fižoli krasni (tako nizki, kot visoki). Če jih bo zdaj lepo zalilo in potem temperature ne bodo visoke, bi znali že poleti lepo obroditi, ker po večini zdaj že cvetijo, eni se ponašajio tudi s prvini strokci._________________naredimo svet lepši
Letos so tudi drugi fižoli krasni (tako nizki, kot visoki). Če jih bo zdaj lepo zalilo in potem temperature ne bodo visoke, bi znali že poleti lepo obroditi, ker po večini zdaj že cvetijo, eni se ponašajio tudi s prvini strokci._________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Naš preklar je bil zadnji v vasi, na vrhu prekel je bil pa prvi
Seveda ker imajo vsi neke debele povečini kupljene preklje, mi pa natur drobne smrekce in leska. Drobna prekla pomeni manjši obseg in manj stebla na meter preklje in je fižol mimogrede na vrhu. To verjetno ni dobro.
Sicer smo pa danes nafancali zadnjega Barjanca, posejali v lončke 14.6, danes 25.6. je pa že zelo potreben presaditve (kup korenin na dnu lončka).
Seveda ker imajo vsi neke debele povečini kupljene preklje, mi pa natur drobne smrekce in leska. Drobna prekla pomeni manjši obseg in manj stebla na meter preklje in je fižol mimogrede na vrhu. To verjetno ni dobro.
Sicer smo pa danes nafancali zadnjega Barjanca, posejali v lončke 14.6, danes 25.6. je pa že zelo potreben presaditve (kup korenin na dnu lončka).
AB: črna želva se rada malo ovjia (do kakšnega metra visoko) - ni čisto nizek fižol. Tako se pripravi na goščavo. Dozoreva postopoma in bolj pozno, tja v jesen. Je pa zelo rodna sorta. Le stroki se malo težje luščijo...
Laksikon: mislim, da je Canadian Wonder isto kot mehiški fižol. Je bolj zgoden kot pozen fižol, rodnost srednja, kuha se cca 30min s prednamakanjem, kuhano zrnje je temno rdeče barve._________________naredimo svet lepši
Laksikon: mislim, da je Canadian Wonder isto kot mehiški fižol. Je bolj zgoden kot pozen fižol, rodnost srednja, kuha se cca 30min s prednamakanjem, kuhano zrnje je temno rdeče barve._________________naredimo svet lepši
laksikon je napisal/a: |
OK, hvala. Ga pa ne najdem, kolikor sem preklical ga ni več možno dobiti, tudi v centralnem skladišču od Semenarne LJ ga ni. |
Tole pravi splet za Merkur: https://www.merkur.si/semena-cvetocih-rastlin-semenarna-mehiski-fizol-canadian-wonder
Naj bi ga imeli še v Škofji Loki, pa Izoli. Preveri.
Tudi Amarant naj bi ga v spletni trgovini imel: https://www.agronet.si/izdelek/330240012/fizol-eko-canadian-wonder-ledvicar-nizek-za-zrnje-200-g
Uh, a ni za sajenje že malo pozno? Jaz ga sadim v začetku maja. Zdaj ima spodaj že majhne stroke, zgoraj pa bujno cveti in bo v visokem poletju, v suhem vremenu lepo dozorel in se posušil - vsaj tak je moj načrt.
Ne vem, kako bo s cvetenjem v poletni vročini (če sploh bo ). Verjetno bo cvetje odpadalo. Pa tudi jesensko zorenje strokov, ko je bolj deževno vreme, je lahko kar problematično, ker v stiku z mokro zemljo začno gniti, ali pa začno semena kaliti že v stroku..._________________naredimo svet lepši
Ne vem, kako bo s cvetenjem v poletni vročini (če sploh bo ). Verjetno bo cvetje odpadalo. Pa tudi jesensko zorenje strokov, ko je bolj deževno vreme, je lahko kar problematično, ker v stiku z mokro zemljo začno gniti, ali pa začno semena kaliti že v stroku..._________________naredimo svet lepši