Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Česen 2018

Odgovori
Oldi
Prispevkov: 858
Pridružen: Ne Feb 09, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Oldi »

To sem tudi sam posumil in šel gledato to temo. Imamo jih samo 9, 2 smo prerezali in ni strokov, vonja nisem zasledil, je pa moj nos velikokrat v okvari, tako da to nič ne pomeni. Naraščaja niso imeli 😀
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem enemu od petih, za katere mislim, da je slonji česen, pustila, da gre v cvet. Visok je čez en meter (mu bom morala dati oporo?). Pustila sem ga cveteti, ker so mi vsi cvetoči luki zelo lepi._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Kakšno leto se mi zgodi, da imamo česna skoraj preveč in ga do novega ne moremo porabiti, ker prične odganjati. Probal sem že več načinov shranjevanja, pa z nobenim nisem bil zadovoljen. Letos sem naredil po svoje in sem zadovoljen. Česen sem olupil ga narezal in pomešal z grobo morsko soljo. V en kozarček sem vmešal celo malo sladke paprike. Ta test sem naredil 24.01 letos in dosedaj je česen, kot takrat, ko sem ga dal v kozarčke. Če se komu zgodi podobno kot meni lahko proba ta način. Seveda je česen potem primeren verjetno samo za pečenke, omake in podobno, mogoče tudi za na solato?
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tole izgleda dober način za shranjevanje in verjetno je česen uporaben za vse, samo pri soljenju je treba biti pazljiv. Hvala, Franci._________________naredimo svet lepši
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Zanimivo, Franci! Imaš mogoče kakšno slikco? Kakšno pa je približno razmerje med česnom in soljo? Hraniš kozarčke na hladnem?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
franci
Prispevkov: 126
Pridružen: Če Jan 08, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a franci »

Mislim, da je razmerje nekje 1:1. Groba sol pa zato, da višek lažje odstraniš. Hranil sem na polici kjer imamo začimbe, na sobni temperaturi torej.[img][/img]
Ta je z dodatkom malo paprike. Mislim, da bom še eksperimentiral, ker mi je edino ta dosedaj všeč. Sem ga dosedaj zamrzoval, shranjeval v oljčno olje, kis, pa mi ni bilo všeč. Kakor komu. Very Happy
copatka
Prispevkov: 2293
Pridružen: To Maj 13, 2014 2:00 am
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Hvala, Franci! Zgleda res obetavno. Če mi bo letos ostalo še kaj lanskega, bom sigurno probala takole Very Happy ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Na mojem česnu rja grdo napreduje Crying or Very sad Glavice imajo že formirane stročke, a so bili prejšnji teden, ko sem dva izpulila, še precej majhni in sočni, še nič tiste suhe lupinice. Za dolgo hranjenje gotovo ne bodo.
Ali ga moram hitro populiti - kako rja deluje na glavice?
Tako hudega napada rje še nisem imela, je pa res, da je bil lani na tem mokrotnem glinastem vrtu na zgornjem koncu (manj vlage), prej pa sem vrtnarila na vrtu s peščeno zemljo, kjer vlaga ni bila nikoli problem._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Prispevkov: 5228
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni enako. Predvsem na jesenskih sortah. Kraškega rdečega ter Gardacho bom najbrž ta teden že populil.
Glede na testno izpuljeni rastlini sta že naredila svoje. Ne želim, da glavice razpokajo.
Pri Anki napad rje ni tako hud. Bo še počakala. Nisem še preveril, kako je v zemlji.

Na pomladanskem ( Gardos ) je sicer tudi nekaj pikic rje, ampak še ni krize.

Razmišljam, da bi tretiral z bakrom. Je kdo že kdaj poskusil ?
Morda za začetek z LabiCuprom ( bakrov glukonat ) ?!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Anka pri meni še nič ne tvori strokov, niti zasnovanih še nima. Ena sadika je bila na videz videti že suha, a ko sem jo pričela lupiti, je bilo sredinsko steblo še povsem zeleno in sočno. Se pa vse vidno sušijo od zgoraj navzdol. Nič, počakala bom, da pride čas, ko običajno dozorijo, potem bom pa videla, kaj in kako.
Odgovori