Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Copatka, seveda lahko ožge. Pa škropljenje v soncu ali ko je pretoplo, tudi. Jaz to delam zvečer, ko na rastliah ni nobenega sončnega žarka več in v predpisanih količinah.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Ja, najbrž sem malo pretiravala s količino sode Rolling Eyes . Ker špricala sem v hladu in senci - to ni mogel biti razlog. Koliko je ti daš na liter vode, Plamenka?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Da opišem še mojo situacijo.
Sadil sem jih zelooo zgodaj, sadike iz domačega semena, seme razmazano na tanjši karton kjer se osuši in ostane prilepljeno do uporabe, na istem kartonu vse sorte.
Skopal sem dva kanala slabih 40cm globoka), sem mislil, da sta ene 80 natazem, pa sta bila 50cm Sad
Na dno pepel, NPK in bogatin (briketki iz hlevskega gnoja). Prekopal, postavil paradajzke (40 narazen) in jih zasipal in še ene 2 x ponovil gnojenje in vsakič prekopal.
Razen hruške vsi rastejo ko zmešani, košati s po vsaj tremi vrhovi, gosto da res ni, tudi spodnji listi ležeči na zemlji dolgo pivsem zdravi, nato sem jih potrgal, da bi bilo vsaj spodaj malo bolj zračno.
Tunel sem dal pozno in še to na konceh ene 50cm daljšega in odprtega, da se zrači. Folija velikokrat zvijem, tako da je bolj na soncu in manj na vročini. Zahodno je hiša, tako da je od cca 14h v senci.

3 brokolije stran je bil okužen krompir, ki je šel na kompostnik ene 7m stran. In so vsi še kar zdravi kot ribe. Aja, pred ene 14 dnevi sem ga poškropil z neem tonikom.
Smo 50m od gozda oziroma vznožja Kamniško sav.alp. V času največje vlage okrig 9.6. je bilo na Krvavcu cca 45% manj vlage. Opazil sem že, da se suh zrak spusti v dolino, letos nisem meril, da bi lahko rekel, da je to razlog.
Kaj pa drugi na gorenjskem?
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Copatka, dam največ 2 čajni žlički na liter.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Tudi jaz sem jih posadil pregosto, ker je rastlinjak na straneh odprt, listi in celi vrhovi silijo ven in so na dežju, dokler tega ne zgruntam in jih potlačim nazaj pod streho. Zaenkrat vse zdravo.

Lokacija pa malo nad dnom doline Save, pogosteje megla kot pa v Radovljici.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

aladin je napisal/a:
Tudi jaz sem jih posadil pregosto, ker je rastlinjak na straneh odprt, listi in celi vrhovi silijo ven in so na dežju, dokler tega ne zgruntam in jih potlačim nazaj pod streho. Zaenkrat vse zdravo.

Lokacija pa malo nad dnom doline Save, pogosteje megla kot pa v Radovljici.

Imaš kak star za silo uporaben konec protitočne ali kake druge rahle mreže , da bi jo potegnil ob straneh in jih zadržal pod streho?

Moj tunel je odprt samo na spodnjih pol metra. Tam sem liste kar potrgala. Večina je zdrava le češnjevec, ki ga imam pod imenom Dr.Witchys yellow pa to v resnici ni, je dobil rumeno-rjave fleke (domnevno zgodnja plesen early blight) Tega sem kar močno oskubila. Tisti na njivi pri sovaščanki so zaenkrat še zdravi. Vsi so bili kot mlade sadike v treh ponavljanjih škropljeni s Cuprablau škropivom.
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

To pa dobra ideja, gre še danes v izvedbo. Upam le da mi mreže mački ne potrgajo
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Zaenkrat ohranjam paradižnike. Dva dni so bili OK, včeraj dva lista. Špricam pa z mlekom in sodo in zaenkrat to nese. Dam domače mleko, rečim 1 l mleka in 1,5 vode, dodam še pol zravnane jušne žlice sode in včasih tudi protifert LMW.

Marijav, upam da ti ratajo paradižniki. Tale teden ni nič kaj obetaven.
Irena
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Par sadik je pred časom šlo ven sedaj, da potrkam ob les..._________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Trenutno je taka klima, da po moje plesen ne bo preveč agresivno napadala paradižnikov. Ko dežuje in zjutraj, dokler je še rosa, je za plesen prehladno, kasneje jih že osušita veter in sonce. Slabše je v zatišnih legah in neprezračenih rastlinjakih, polnih kondenza.
Odgovori