Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ajda, seme

metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Muha, daj, prej še preberi tole: http://www.kgzs.si/Portals/0/Gradiva/Tehnologija%20pridelave%20ajde-KGZS.pdf Po priporočilih to pomeni, da bi morala posejati nekje 7 do 8 tisoč semen/25m2. Pa jih je res toliko v 2,5 dag ajde?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, zelo verjetno pridem na srečanje, ti še jaz prinesem nekaj ajde.
Ne bom več imela njive in imam višek. Tako boš lahko imela malo "težjo" roko pri sejanju Smile
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

metuljc je napisal/a:
Muha, daj, prej še preberi tole: http://www.kgzs.si/Portals/0/Gradiva/Tehnologija%20pridelave%20ajde-KGZS.pdf Po priporočilih to pomeni, da bi morala posejati nekje 7 do 8 tisoč semen/25m2. Pa jih je res toliko v 2,5 dag ajde?

Več, ko preberem, bolj sem Confused . Figula, se spomniš, koliko si je ti sejala na m2?
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Po izkušnji moje "šefice": vsebino 1 vrečke ajde je posejala na dobrih 10 m2 - v povprečju je bila dovolj gosta (vpliv na gostoto imajo tudi ptice).
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, žal ne. Sem imela dovolj semena in sem po svoji navadi sejala gosto.
Se je izkazalo kot koristno - kjer so bile luknje, je polegla. Kjer je bila gosta, je "podprta s sosedi" ostala stoječa .... itak so to dovolj drobne bilke, da malo večje drenjanje rastlin ne bi smelo škoditi .... mislim .....
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tudi jaz sejem po občutku - med počasno hojo po njivi zajemam seme v pest, zamahnem z roko (kot sejalec z znane slike) in potrosim seme po površini. Pravijo, da mi gre kar dobro, da je površina lepo, enakomerno zasejana. Če je pregosto ali ne, pa ne vem...

Muha, če ne veš, kaj bi storlia, lahko pomagam takole: kupi 1kg neoluščene ajde, posej kolikor pač boš. Kar bo ostalo, pa ti jaz zmeljem v moko. To počnem sama in moram reči, da so vsem žganci iz polnozrnate ajde zelo všeč. Saj veliko luščin tako in tako ostane na površju (jih presejem), le del se jih zmelje in predstavljajo drobne črne pikice v moki..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala za vse ideje in ponudbe.
Sem se že prej odločila, da jo bom kupila vsaj pol kile. Vseeno se pa priporočam za male količine lpmami in figuli, ker verjetno ne bodo vse iste sorte. Lahko, da bo v večjem pakiranju slučajno sorta, ki ne medi.

brbr:
kaj, pa če bom v jeseni pridelala cel stot semen? Ti lahko tudi te prinesem "v mal'n". In si za plačilo vzameš po po stari mlinarski navadi del moke? Wink Laughing Računam na potico, še preden sem posadila oreh. Embarassed
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Seveda, se lahko zmeniva za mletje. Če bo letina obilna, ti jo bom mlela sproti, ker je bistvo domačega mletja ravno v tem, da zrnja sproti namelješ toliko, kot ga potrebuješ._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Vprašanje je bilo postavljeno bolj za hec, a če kaj rata, te bom prijela za besedo. Smile
Odgovori