Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Korenje - Daucus carota L.
He, he, Muha, to so le tisti, ki so preživeli - drugje je bilo pa okrog luknje samo listje .
Ena vrsta je bila pa še nedotaknjena in sem jih ravnokar vse populila - so lepi .
Kako se za sprotno rabo najbolje shranijo? Zaenkrat sem jim listje odrezala in jih dala v eno tw posodo, kjer se odlično ohrani tudi redkev, pesa ... Ali misliš, da jih je bolje zakopati nekam v voluharproof gredo?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ena vrsta je bila pa še nedotaknjena in sem jih ravnokar vse populila - so lepi .
Kako se za sprotno rabo najbolje shranijo? Zaenkrat sem jim listje odrezala in jih dala v eno tw posodo, kjer se odlično ohrani tudi redkev, pesa ... Ali misliš, da jih je bolje zakopati nekam v voluharproof gredo?_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
S shranjevanjem rdečega korenčka imam vedno probleme. Karkoli sem čarala, je rad gnil. No, čisto takoj ne, sčasoma pa. Kak mesec bi skoraj moral zdržati, če ga daš v posodo, polno peska ali zemlje in samo toliko zalivaš, da bo rahlo vlažna. Mi je pa pred časom metuljc dala dobro idejo: narežeš in posušiš. Ko rabiš, pa par ur prej namočiš v vodo.
Hvala obema, krasna ideja!! Moj manjši problem je edino, da redkokdaj par ur prej vem, kaj bom rabila za kosilo .
Saj količine niso zelo velike, v enem mesecu ga bomo pa najbrž že pojedli ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Saj količine niso zelo velike, v enem mesecu ga bomo pa najbrž že pojedli ._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Odličen način shranjevanja je tudi tale: umite, osušene korene nadevaš v kozarec za vlaganje, zapreš in shraniš v hladilnik. Ko jemlješ ven, moraš samo paziti, da to narediš čim hitreje, da se na korenju ne nabere kondenz. Preverjen način tudi za dolgotrajno shranjevanje - čez zimo._________________naredimo svet lepši
Majda je napisal/a: |
Metuljc ali korenje kaj blanširaš predno ga daš sušiti, predvidevam da se ga nareže na kolobarje oziroma kockice? Mogoče lahko poveš kaj več o tem kako ga posušiš, do sedaj sem sušila le por, ta ideja z korenjem pa je zelo zanimiva. |
Narežem na različne načine, kar surovega. Če narežem male koščke, ki bi padli skozi mrežo na pladnjih (pa tudi sicer priporočam) podložim na vsak pladenj kos stare zavese. Vmes kdaj pladnje zamenjam. Enako sušim še marsikaj. In korenček, nasploh korenasta zelenjava je KRASNA, res. Ne menjam za noben drug način. Ker, ko potrebuješ, je pri roki, pa hitro, ni odpada, če je gospodinjstvo malo, se hitro pojavijo viški, ki se pokvarijo.
Narežem na ene 1/2 cm debele rezine, lahko tudi tanjše, za juho po dolgem, na rezina, na kockice za rižote,.....spravim v steklene kozarčke, zaprem in dam na sonce. Če se ne pojavi nič vlage na notranji strani kozarca, je shranek zanesljivo zadosti suh, če se, pa odprt kozarec pustim od jutra do večera na soncu (zdaj poleti, seveda), pa potem zaprem. Hraniš v temi. No, uporabljam tudi škatle od Illy kave, ki super tesnijo, sploh te nove, ki imajo zgoraj en tak rob, ki daje dodatno zaščito.
Če je še kaj treba dodati, povejte. Potem bi pa tole skopirala še med recepte, ampak, bom še malo počakala, če bo treba dopolniti.