Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Stročji fižol

vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Bodika le napiši saj tudi mene zanima.
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tukaj so trije, s sosednje strani:
Vložen stročji fižol
Solata iz stročjega fižola

Vložena mešana zelenjava, slednja je z zrnatim fižolom.
vodenka
Prispevkov: 849
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Hvala metuljc
bodika
Prispevkov: 388
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bodika »

fižolova solata
3 dcl olja
1kg narezane paprike
1/2 čebule
praži pol ure nato dodaj
1kg narezanega paradižnika
praži še pol ure
dodaj
1kg kuhanega fižola v zrnju
cel poper po okusu
6 strokov česna narezanega na rezine
1 žlico soli
1 dcl kisa za vlaganje
1 žlico sladkorja
Vse skupaj naj vre 10 minut.Vroče zapri v kozarce.
MARIJAV
Prispevkov: 1869
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Na podoben način delam t.t. bolgarsko solato, le da vzamem rdečo papriko in pražim veliko manj časa, da paprika ostane hrustljava._________________Živeti na podeželju je najlepše!
bodika
Prispevkov: 388
Pridružen: Pe Jun 07, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a bodika »

Letos poskusim po tvoje.Verjetno mi bo bolj všeč. up
brbr
Prispevkov: 8003
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Izgleda, da je letos leto fižola. Že nekaj časa pobiram nizek stročji fižol (Marconi in Berggold) in še kar ni konca. Upam, da je tako tudi pri vas.

Ker mi zmrznjen stročji fižol ni preveč všeč, sem dolgo iskala recept za vložen stročji fižol, ki ne bi bil (pre)kisel in bi se ga dalo kasneje uporabiti še za kaj drugega razen za solate in pa, da bi bil obstojen, seveda. Pred nekaj leti sem ga našla. Prestal je več letno testiranje in doslej se še en kozarec ni pokvaril.

Gre pa takole:

Fižol otrebimo, operemo in po potrebi narežemo na manjše kose. V lonec nalijemo 2.5l vode, rahlo solimo, zavremo in v krop stresemo fižol. Fižol kuhamo, vendar ne do mehkega (recimo ene 5-največ 10min). Pred koncem kuhanja dodamo 1dcl kisa za vlaganje, pokuhamo še minuto in fižol s tekočino nadevamo v vroče, čiste kozarce. Fižola ne natlačimo preveč in pazimo, da je dobro zalit s tekočino. Dobro zapremo in počasi ohladimo pod odejo. Fižol se med ohlajanjem še malo pokuha. Za koliko fižola zadošča tekočina še nisem natančno ugotovila. Mislim, da za ene 2kg. No, sicer pa količino tekočine lahko priredimo potrebam. Važno je samo razmerje med vodo in kisom._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Delam podobno. Razlika je le v tem, da ga skuham do konca, preden dolijem kis, ker se zelenjava v okisani vodi ne mehča več in bi mi bil drugače pretrd. In pa, uporabim vinski ali jabolčni kis namesto alkoholnega. Razmerje: 1 dl kisa v 1 liter vode. Je pa to tudi zame edini sprejemljivi način konzerviranja.
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

hvala za recepte obema Smile
tudi moj je krasen in se ga bomo najedli..._________________sonček je in .....
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moj je bil ves sajen pozno in ima zdaj skoraj kot iglice tanke strokce v grozdih oziroma šopih. Sicer je videti zdrav in upam na dober pridelek._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori