Stare, že pozabljene in narečne besede, izrazi
-
- Kraj: Rimske Toplice
Če prav razumem, bo pep danes imel za kosilo zabeljen stročji fižol, jaz grem pa k žlahti na kmetijo u tabrh, obirat fižol. So ga populili in nas čaka pod kozolcem, bomo lepo v senci, na rahlem vetrčku (načeloma pod kozolcem rahlo pihlja).
Zdaj razumeš, sonce?
S tem, da se pri nas "v tabrh iti" razume kot pomoč na kmetiji, ki ni plačana v denarju, morda s kakim pridelkom ali le malico po opravljenem delu.
Zdaj razumeš, sonce?
S tem, da se pri nas "v tabrh iti" razume kot pomoč na kmetiji, ki ni plačana v denarju, morda s kakim pridelkom ali le malico po opravljenem delu.
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
U tabrh se je hodilo tudi pri nas. Je pa bilo vedno plačano v pridelkih, takoj ali kasneje. Tako so do ozimnice prišli tudi tisti, ki je sami niso mogli pridelati.
še nekaj dodatnih
- gajžla - bič
- prtošl/priftošl - denarnica
- škundra - iz viter pletena košara z ročem, ki je imela leseno dno v obliki rahlo nakazane osmice.
- cambah - iz vrbja ali srobota pletena zaobljena posoda z ročajem.
- cimpraka - posebna tesarska sekira, nekaj podobnega je imel Martin Krpan (mimogrede ob preverjanju, če so to ime kje pojavlja, sem naletela na zanimive stare zbadljivke - stran 23 )
- žaklata - ozka tesarska sekira za lupljenje lubja
še nekaj dodatnih
- gajžla - bič
- prtošl/priftošl - denarnica
- škundra - iz viter pletena košara z ročem, ki je imela leseno dno v obliki rahlo nakazane osmice.
- cambah - iz vrbja ali srobota pletena zaobljena posoda z ročajem.
- cimpraka - posebna tesarska sekira, nekaj podobnega je imel Martin Krpan (mimogrede ob preverjanju, če so to ime kje pojavlja, sem naletela na zanimive stare zbadljivke - stran 23 )
- žaklata - ozka tesarska sekira za lupljenje lubja
-
muha je napisal/a: |
U tabrh se je hodilo tudi pri nas. Je pa bilo vedno plačano v pridelkih, takoj ali kasneje. Tako so do ozimnice prišli tudi tisti, ki je sami niso mogli pridelati. še nekaj dodatnih - prtošl/priftošl - denarnica |
Pri nas pa takin.
žep = aržet
hlace = bereśe
spodnje hlace = bereśine. V obeh besedah je na s je kljukca, pa jaz nisem dovolj pameta, da bi jo s tem tel. nardila...
strocji fizol = wine
motika = plebenica
-
-
- Kraj: Rimske Toplice
sonce je napisal/a: |
Metuljc hvala za pojasnilo, sem mislila da greš na veselico. Lp |
Saj je bila, bili sva 2, ker je tretja zaradi vnukovih težav izostala. In sva v senci pod kozolcem, večinoma ob rahli sapici, lepo zdelali vse kupe, to pomeni, da je 3 veliko koše obtrganih strokov in 2 jupol hobuka takega, ki gre takoj v luščenje. V dobre 5 urah, čisto brez pavze. Prav lušno nama je bilo, res. Zdaj me čakata hobuka za luščenje, no, vmes je bilo kosilo.