Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Fižol
Naša omara je že polna, zato zadnji posevek barjanca zori za zrna, ga je že toliko, da kar lepo izgleda in je še ves lepo rumen. Kako se obnese stročji za zrna, malo manj zrn ima se mi zdi.
Pisal sem o rjavkastordečkastih pegah skozi ves strok, do česar je prišlo pa par dnevih stročjega fižola v polivinil vrečki. Izkazalo se je, da je bilo zelo podovno izven vrečke in da gre kot kaže za zrelostne simptome, ki pa se pri odtrganem pojavijo izredno hitro. Enak pojav sem opazil na zeloo zrelem še rastočem.
Pisal sem o rjavkastordečkastih pegah skozi ves strok, do česar je prišlo pa par dnevih stročjega fižola v polivinil vrečki. Izkazalo se je, da je bilo zelo podovno izven vrečke in da gre kot kaže za zrelostne simptome, ki pa se pri odtrganem pojavijo izredno hitro. Enak pojav sem opazil na zeloo zrelem še rastočem.
Letos je pravo fižolovo leto, a ne? Že skoraj ves mesec na njivi pobiram fižole za zrnje, pa kar ni konca ne kraja. No, mislim, da mi jutri uspe pobrati vse, ki so dozoreli. To so same nizke sorte. Na vrtu imam visoko gospodo. Ta pa ni tako enotna. Eni so že dozoreli in sem jih pobrala, drugi počasi zorijo in nastavljajo nove stroke. Skoraj vsi pa še cvetijo. Upam, da jesen ne bo preveč deževna in bodo še dolgo zdravi.
Tudi moje izkušnje kažejo, da je treba fižol čimprej zluščiti in zmrzniti za cca 14dni, ker se hroščki razvijejo zelo hitro. Res ne vem, kako so včasih fižol luščili pozimi, ko ni bilo toliko drugega dela..._________________naredimo svet lepši
Tudi moje izkušnje kažejo, da je treba fižol čimprej zluščiti in zmrzniti za cca 14dni, ker se hroščki razvijejo zelo hitro. Res ne vem, kako so včasih fižol luščili pozimi, ko ni bilo toliko drugega dela..._________________naredimo svet lepši
Za seme ga vedno puščam v strokih. Mednje nasujem lovorjevo listje. Doslej še nisem opazila, da bi bil luknjičav. Ne vem, ali prihod nadloge preprečijo celi stroki ali lovor, ali je to le slučaj?
Letos ga bom shranjevala skupaj s posušeno tagetes minuta. Računam, da bo negodijihtreba ravno tako odvračala kot lovor.
Letos ga bom shranjevala skupaj s posušeno tagetes minuta. Računam, da bo negodijihtreba ravno tako odvračala kot lovor.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Stehtal posušen fižol "Črna želva": 1300g. Z ene gredice, približno 2,5 x 1m.
Pa to sploh še ni vse. Mnogo drugih fižolov se po obiranju začne sušiti in propadati, ta pa še kar dela na polno nove in nove stroke.
Če bo september kolikor toliko soliden, se nadejam vsaj pol toliko malih, črnih fižolekov.
Pa to sploh še ni vse. Mnogo drugih fižolov se po obiranju začne sušiti in propadati, ta pa še kar dela na polno nove in nove stroke.
Če bo september kolikor toliko soliden, se nadejam vsaj pol toliko malih, črnih fižolekov.