Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sorbus torminalis - brek

dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Sadiki sta sejanca ja. Ne rasteta ravno hitro, tam od 10 - 30cm letno, odvisno od razmer, a naj bi bila rast z leti vedno hitrejša.
Dajmar

Odgovor Napisal/-a Dajmar »

Ste me vzpodbudili, da sem šel gledat brek, ki mi ga je Tinko prinesel 2011. Takrat je bil cca 0,8 m visok, zdaj pa meri kakšne 3 metre v višino.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Videti je lep in da ti lepo rodi.

Koliko časa traja, da začne roditi? Plodove sta že kdaj uporabljala?
Dajmar

Dajmar je napisal/a:
Ste me vzpodbudili, da sem šel gledat brek, ki mi ga je Tinko prinesel 2011. Takrat je bil cca 0,8 m visok, zdaj pa meri kakšne 3 metre v višino.

Od 2011 do zdaj je minilo 7 let. Koliko je rabil do 0.8 metra, kakšnih 4-5 let že.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Moji breki so nato obstali v loncih, na žalost. Cepljenje z glogom ni bilo uspešno, čeprav se je poleti lepo vzpostavil kalusiran stik očesa in podlage.
Lansko leto sem nato nekaj hodil po Zagrebu in opazil nenavadno lep glog, mlado drevo, polno plodov in lepih "žlahtnih" listov. Seveda sem svoje primerke cepil s ploščično okulacijo tudi tega, a spomladi ni odgnalo nobeno oko.

V moji neposredni okolici sem našel dve veliki drevesi breka, ki se enakovredno kosajo z ostalim drevjem. Mladi sejanci v dobrih pogojih rastejo skoraj enakovredno z javorjem, bi rekel, da so kar lepo bujni.

Uporaba. Nisem nič eksperimentiral, sem ga pa v neki posebni situaciji uporabil v izredno zmagovalni kombinaciji. Pred leti, ravno ob takšnem času, smo imeli smrt v ožjem sorodstvu.
Sami smo izdelali venec iz bršljana in žajbljevih vrhov, vmes pa razporejena rjavo zelena brekova soplodja. Za cvetje smo uporabili mini temno rdeče vrtnice in malenkost šlajerja. Trak s poslovilno mislijo pravtako napisan doma. V konkurenci gerbar, lilij in podobnega je bil izdelek tako unikatno poseben, da so se vsi ozirali po njem.
Do amena poceni izvedba in hkrati izven vseh primerjav s pridihom podeželja. Ravno to sem tudi želel izpostaviti, ker je bil pokojnik podeželan in ponosen kleni kmet.

Jah, tudi to je mogoča uporaba, čeprav malo nevsakdanja.
mravlja

Če prav razumem zapisano, plodov (še) niste uporabljali.

Dajmar, koliko let ti že rodi?
mravlja

Juglans, jih imaš še, v loncih? Če... koliko so stari tvoji, kako se v loncih počutijo?
Dajmar

mravlja je napisal/a:
Dajmar, koliko let ti že rodi?

Letos prvič.
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Zelo slabo se počutijo. Mislim, da jih je že minila jeza na mene, sedaj so pa že v fazi "poslednje molitve". Embarassed
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Potem je pa čas, da jih daš v "sveto olje", ali pa, še bolje, v "sveto" vodo pa več zemlje?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori