Vrt na gradbeni parceli Lpmami

crtj-admin
Site Admin

Vrt na gradbeni parceli Lpmami

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Glede na hitrost urejanja naših gradbenih parcel in na to, da že dve leti gostujem na vrtu, sem se odločila, da ob spodnji meji parcele začnem ustvarjati vrt.

Na sliki sem obkrožila mejnik in približno vrisala mejo na spodnjem koncu parcele, ki se nadaljuje na sosedov travnik, kjer (zaenkrat) ne bodo gradili. Parcela meri petsto kvadratov, rahlo se spušča in je bila travnik, bolj vlažen zlasti na spodnji polovici. Zadnja tri leta so ga samo še kosili, gnojili hvalabogu ne.
Parcela je bila na zgornjem koncu, ob novi dovozni cesti z vso komunalno infrastrukturo, hudo razkopana in nasuta z neko zemljino, iz katere zdaj bujno raste vse sorte semeneči plevel - pač seme pripeljano z zemljo za nasutje.

In kako mislim narediti vrt na tem travniku? Hja, tako kot letos dodatno gredo. Pogrnila debelejši neprosojen polivinil, da spodaj propadejo trenutno rastoče trave in različno šavje. Pripeljala sem si kamenje za obtežitev:

Še prej sem poklicala soseda, ki je urejal košnjo s kmetom in mu povedala, da bom nekaj urejala na parceli, če bodo kaj pospravili včeraj pokošeno travo. Pa je rekel, da naj kar delam, kar sem se namenila, da danes ne morejo.
In pripeljem na parcelo - glej ga, ogromen traktor obrača seno, potem se odpelje in pride s prikolico, v katero pospravi vso košnjo.

Seno je kar požiral, ena-dve ga je pospravil in odpeljal.

Torej - tole je začetek mojega novega vrta!

No, čisto začetek to pravzaprav ni. Josto in lovorikovec sem posadila jeseni in letos josto že obirala.
Zdaj že razmišljam, kako obdelovati ta mokrotni konec travnika, kako se boriti proti polžem, kje postaviti kompostni kup, kaj narediti s semenečim šavjem na zgornjem koncu, kdaj presaditi rumeni dren iz hoboka na balkonu, … Cel projekt !

ole_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 23 Avg 2018 22:52; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Tole je v celoti osončeno? Dren bi bil verjetno vesel kakšne delne sence.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

lpmami je napisal/a:
... Zdaj že razmišljam, kako obdelovati ta mokrotni konec travnika, kako se boriti proti polžem, kje postaviti kompostni kup, kaj narediti s semenečim šavjem na zgornjem koncu, kdaj presaditi rumeni dren iz hoboka na balkonu, … Cel projekt !

ole

Luštni problemi. Pa srečno.
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

crtj je napisal/a:
Tole je v celoti osončeno? Dren bi bil verjetno vesel kakšne delne sence.
Ni, ni Sad
Mu bo kaj pomagalo, če mu vsaj noge dobro zastiram?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Vsekakor boljše, kot da ne... Pri nas je isti problem, s tem da staro - prvo generacijo sem še nekako spravil v vsaj nekolko osenčene predele, novi se pa kar matrajo na polnem soncu. In potem ravnam tako, kot ti predlagaš, ker je po moje to največ, kar lahko dam.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

drenu bi vsaj prvo, drugo leto čez "ta hudo" poletje lahko senco delal ustrezno posajen visok fižol. Bolje kot nič.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Za kompostni kup prav tako ne bi bilo ravno narobe, da ima senco, tako da hm... To že malo kliče po kakšni konstrukciji s senčilno mrežo Smile
Uporabniški avatar
Lpmami
Kontakt:

Lahko zraven njega posadim vrbo z balkona, približno enake višine._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Nazadnje urejal/a lpmami 24 Avg 2018 13:20; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ali pa vržeš not manjše krdelo pavlovnij in zmaga Smile
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”