Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
Upogneš vse veje do tal in jih zasuješ s snegom oz. z nečim izolacijskim in poskusiš ohraniti dovolj suho, da ne bo figa prišla na idejo poganjanja korenin. Dokler je mraz, ji itak kaj takega ne pade na pamet. Najbolj kritično pa je itak spomladi, ko se začno prebujat.
Vidim pa, da so precejšnji deli vej še zeleni, torej še niso dovolj oleseneli. Ti so najbolj občutljivi.
Vidim pa, da so precejšnji deli vej še zeleni, torej še niso dovolj oleseneli. Ti so najbolj občutljivi.
Bicikel je napisal/a: |
Upogneš vse veje do tal in jih zasuješ s snegom oz. z nečim izolacijskim in poskusiš ohraniti dovolj suho, da ne bo figa prišla na idejo poganjanja korenin. Dokler je mraz, ji itak kaj takega ne pade na pamet. Najbolj kritično pa je itak spomladi, ko se začno prebujat. Vidim pa, da so precejšnji deli vej še zeleni, torej še niso dovolj oleseneli. Ti so najbolj občutljivi. |
Hvala, bom poskusil, ko les dozori. Če ne bo prej prehladno.
Andrej Banko je napisal/a: |
Kje naj prezimim ukoreninjene potaknjence fig ? Naj posode zakopljem v zemljo na gredo za hišo ter zaščitim nadzemni del ? Ali naj morda raje dam v garažo na 10-15 stopinj C ? |
To tudi mene zanima, le da sta figi v zemlji, na mestu kjer ne moreta dočakati starosti.
Njuna mama je letos precej pomrznila, zato so plodovi pozni, rjavi šele drugi, jih je pa vsaj 50. Ali jo ima smisel čez noč pokrivati s polivinilom. V bistvu jo s tem malenkostno ščitiš proti slani, ali pa še to ne. Imam izkušnjo, da je pokrit kivi zmrznil, nepokrit pa ne. No pokrivali smo s kopreno samo kot pokrov visoko nad tlemi, figo pa je pokrivam do tal.
Poleg polivinila jih zapiram s kapljico olivnega olja.
Optimist je napisal/a: |
Odvisno od zaščite! Z zaščito po "babacovo" sem jaz ohranil vsa fige in sadeže nedotaknjene. To pomeni da so se plodovi obdržali na drevesu in nadaljevali z rastjo naslednje leto. Mislim da je bilo tu govora da to ni mogoče, vendar pri meni je bilo in letos ponovno poskusim. |
Fizikalno gledano je skorajda nemogoče preprečiti zmrzovanje plodov, poglejmo samo kako izgleda stara kmečka podsipnica. Zemlja lahko zmrzne precej globoko in bi moral zaščito narediti vsaj pol metra širše od vej.
Zato me zanima bolj detajlno, kaj si naredil in kaka zima je bila.
Imam grmičasto figo z veliko plodovi, pa bi probal, vsaj zmrznila ne bo tako kot do sedaj skoraj redno.
@Bicikl, če je kje sranje pozimi pol je pri nas....
Vpliv primorja potegne po soči tja do cerkljanskega. Ob sotočju idrice in cerknice zavije žal na cerkljansko in do tam rastejo drevesa fig kot za stavo. No v Idrijo ta upliv ne oride po onih ovinkih...
@Oldi, jaz fige, dokler jih lahko zvijem k tlem in jih obtežim. Nanje nasujem žakelj aki dva suhega listja. Čez listje pa položim par svežih smrekovih vej. Ti je to! Včasih pridejo konci (10cm) poškodovani, ne vem od česa, od mokrote lahko pa da tudi pomrznejo. Generalno gledano pa sem s takim načinom precej usoešen._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Vpliv primorja potegne po soči tja do cerkljanskega. Ob sotočju idrice in cerknice zavije žal na cerkljansko in do tam rastejo drevesa fig kot za stavo. No v Idrijo ta upliv ne oride po onih ovinkih...
@Oldi, jaz fige, dokler jih lahko zvijem k tlem in jih obtežim. Nanje nasujem žakelj aki dva suhega listja. Čez listje pa položim par svežih smrekovih vej. Ti je to! Včasih pridejo konci (10cm) poškodovani, ne vem od česa, od mokrote lahko pa da tudi pomrznejo. Generalno gledano pa sem s takim načinom precej usoešen._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....