Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Calendula officinalis - vrtni ognjič

crtj-admin
Site Admin

Calendula officinalis - vrtni ognjič

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

OPIS

glej tudi Zdravilne rastline

ognjič - Calendula officinalis

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha
Nazadnje urejal/a muha 27 Dec 2018 14:35; skupaj popravljeno 2 krat
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

Ali mi nekdo lahko razloži to raznolikost ognjiča(fotografirano danes).
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tukaj je še videti vpliv žlahtnenja. Čez leta se bo izgubil in ostala bo samo še prvotna varianta - oranžni z eno vrsto jezičastih cvetnih listov. Taki, kot je tisti na prvi sliki v desnem spodnjem kotu.
Sanjarka Ana

Muha a veš, da še nikoli nisem kupila semena ognjiča (če izvzamem nakup pred 10 dnevi iz one "mehiške ponudbe" za Pisano Luno, ki je pravkar pokukal na plano in smo ga kupili prav zaradi "ognjičarske" primerjave). Tu je ena ta isti od takrat ko sem jaz tu(kako dve ali tri manj), pa sem tu že 28 let. Raste in cveti tudi iz razpok med pohodnimi ploščami. Mi je res zanimivo kako drugačni so cvetovi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Zanimivo! Meni se je doslej po par letih še vedno "izrodil". Hm, mogoče pa nanj vpliva tvoja umetniška duša Wink . Pa spet vem nekaj več Very Happy .
Sanjarka Ana

muha je napisal/a:
Zanimivo! Meni se je doslej po par letih še vedno "izrodil". Hm, mogoče pa nanj vpliva tvoja umetniška duša Wink . Pa spet vem nekaj več Very Happy .

Ha ha .... prej bi rekla da lenoba ali nenagnjenost k okopavanju, pletju, gnojenju in podobno.
Sva pa o tem debatirali z lpmami, ko sva jih pregledovali kako zelo različni so. Sedaj že vem, da je barva cvetov odvisna od vsebnosti barvil npr: ksantofil in karotenoid. Mi je ata gugl povedal.
Sanjarka Ana

Evo takole vsako leto cvete v skorja vsaki najmanjši špranjici

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Takole me razveseljuje v balkonskem koritu. Na obeh slikah so isti cvetovi, slikani v presledku minute, dveh. Ne vem, zakaj je taka razlika v barvi. Realna je ravno nekje vmes.
Skratka, lepi so Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
javrgar

Odgovor Napisal/-a javrgar »

posejal bi ga okoli celega vrta (sedaj okoli vrta raste oves, a v njem ne vidim neke velike koristi), torej bom rabil kar nekaj gramov semena. Dobra ponudba je v Nemčiji (8,24 € za 200 g) , a se konča pri poštnini: 47,30 € preko GLS. Pozna kdo kakšno ugodnejšo varianto ?

P.S.: našel; najbrž bo tole tapravo:
https://www.amarant.si/eko-mesanica-ognjicev-za-zeleno-gnojenje____________________
Odgovori