Razstava sadja na srečanju oktobra v Sinji Gorici

Odgovori
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Bo treba čas druženja podaljšati. Čiliji pred in jabolka po kosilu, pa bo za vse OK. Super je izgledalo, res. Morda bi naslednje leto malo vsem povedali tisti, ki o vsem veliko vedo, kaj? Kot eno malo predavanjce. Embarassed
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Tale razstava jabolk je res super!
Tudi slike so super, lepo prikažejo, kakšno bogastvo smo dali na ogled.
In strinjam se s predhodno napisanim: drugo leto spet, pa malo narezati, pa kakšno predavanjce, ..._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Babaco hvala za idejo in izpeljavo razstave jabolk. Lepo je bilo videti toliko razlicnih sort na kupu in jih primerjati. Dobrodosla novost. Naj ostane stalnica._________________CARPE DIEM
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi meni je bila ta razstava jabolk izjemno všeč. Če bo zadeva ostala na "sporedu" tudi naslednje leto, obljubim, da bom tudi jaz sodeloval s svojimi plodovi ( če bodo ).

Predlagam, da jih potem naslednje leto lepo zložimo po barvni lestvici ( zelena- rumena-oranžna-rdeča-rjava ) kot paradižnike na Paradajzmaniji. Wink
Še najbolj krasno bi pa bilo, v kolikor bi vsakdo tudi povedal vsaj nekaj besed o sorti, ki jo je prinesel. Kar pač ve; vsaj čas zorenja in morda obstojnost.
Potem pa vsi z noži nad jabolka ... Jupi
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Na razstavi je bilo tudi eno rumeno jabolko (mislim, da ga je prinesla Tajana), za katerega je Muha rekla, da so ga v njeni mladosti sušili in, da je bil pozimi skuhan kompot iz sušenih krhljev božanski. Ime jabolka ni vedela.

No, zdaj pa ima tudi ime. Jabolko (vzela sem ga s seboj) sem zaupala prijatelju, ki pozna gospoda Černelča (Kozjanski park), ki ve o jabolkih zelo veliko. Gospod je povedal, da je to Tafelca (od nemške besede tafel=miza). Je namizno jabolko, ki ni primerno za hrambo ali predelavo. Gospod Černelč ima tudi sadike..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Brbr: hvala, palec gor Very Happy

brbr je napisal/a:
Gospod je povedal, da je to Tafelca (od nemške besede tafel=miza). Je namizno jabolko, ki ni primerno za hrambo ali predelavo. Gospod Černelč ima tudi sadike...

Pri g. Černelču taflca, pri nas doma hlebčar in tudi sladko jabolko. Mogoče se najde še kakšna varianta imena. Škoda je, da bi taka dobra stara sorta šla v pozabo.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Aha, to so bila verjetno tista jabolka od tajane, ki so tako prekrasno dišala.
Štirje ali pet jih je bilo na krožničku ( na prvi Plamenkini fotografiji - v spodnji vrsti na sredini )
Sem hotel potem enega malo poskusiti, pa so že vsa izginila ...
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, tisti štirje na sredini spodnje vrste so to..._________________naredimo svet lepši
babaco

Odgovor Napisal/-a babaco »

Lpmami, tvoja bleščeče rdeča jabolka so Gdanski robač. Težak ime , se na srečanju nisem mogel spomniti, danes mi je pomagal sosed. Wink
tajana

Odgovor Napisal/-a tajana »

Brbr hvala. Tako sem vesela, da imajo zdaj ta jabolka ime. To je moje najljubse jesensko jabolko. Za sveze, za kompot, za peciva in za cezano._________________CARPE DIEM
Odgovori

Vrni se na “Srečanja”