Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kefir

Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Glede tega domačega kefirja me zanima, kako gost nastane ?
Do sedaj sem poskusil le tiste trgovinske, mi sicer ustreza okus, ampak so mi bili vsi nekam preveč vodeni.
Saj ne vem, morda je to normalno. Ampak jaz imam pač rad goste ( in mastne ) zadeve. Wink
laksikon

Odgovor Napisal/-a laksikon »

kje sploh dobiti kvalitetna zrna, katera bi imela čim večji spekter koristnih bakterij?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Juglans, jaz moj kefir pripravljam in hranim v lončenem kozarcu, ki je prvotno služil medu.
Ker kefirja ne uživam vsak da, kozarec z gobicami hranim v hladilniku. Za pripravo kefirja uporabljam surovo mleko pašnih krav (vsaj naj bi bilo takšno).

Znano pa je tudi, da kefir s staranjem postaja dosti bolj kisel. Hitro postane prekisel tudi, če je na izbrano količino mleka preveč gobic.

Lahko odstopim nekaj gobic (figula, dobrodošla)in jih mogoče zmešaš med med svoje.

AB, kefir je dosti bolj tekoč kot npr. jogurt. Moj je, kar se gostote tiče, enako gost kot iz trgovine.

Laksikon, gobice so gojili za prodajo v srednji kmetijski (?) šoli - točnega imena se zdajle ne spomnim, v Naklem. Jaz sem se enkrat postavila v vrsto za nakup. ečeno mi je bilo, da me bodo obvestili, ko bom prišla na vrsto, a me niso... Potem sem svoje prve gobice dobila od prijazne gospe s kulinaričnega foruma._________________naredimo svet lepši
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Brbr, hvala. Sem te "dodala" v enačbo ker sama nimam mlečnega kefirja, pa se mi je zazdelo, da ne boš huda (oprosti).
Ti pošljem logističnega direktorja ali pa prideva oba če bo uspelo Smile.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Figula, saj nimam prav nič proti tvojemu izvrstnemu logističnemu direktorju, a če vama uspe priti obema, bom zelooo vesela.
No, saj je kar grdo od mene, da vedno drugi hodite k meni... A, kaj, ko sem pa v primerjavi z vami ena gromozanska nepremičnina Embarassed_________________naredimo svet lepši
juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

Če nadaljujem tole moje popotovanje s kefirjem...

Novi kefir (hvala brbr) smo vselili na stalno in že utečeno mesto z enakim mlekom, stare ostaline pa odstranili. (vesele kokoši)

Potem pa se je dogajalo sledeče.
Sprva, po spominu nekaj mesecev je bil ta novi kefir neverjetno kisel, kisel kot tajfelj, vrag, kot sto hudičev, ... komaj smo ga kaj pokonzumirali. Ostalo so dobile kokoši. Tudi zrnca se nekako niso kaj preveč intenzivno delila, zanimivo pa je, da so bila po strukturi nekako drugačna. Če nekako orišem kako so in še zgledajo, potem bi rekel, da je bila prva generacija (sedaj že preminila) kar precej želatinaste strukture in posamezna zrna ločena med seboj. Tudi velikost je bila največ do kakšnega cm.
Sedaj, ti novi pa so povsem ne-želatinasti (dobesedno) in nekako "cunjasti", kot bi bil ovoj zrn malce bolj čvrst, notranjost pa puhla. kefir kot že rečeno ekstremno kisel.
Po kakšne tri četrtine leta se je kislost kefirja pričela normalizirati in sedaj je zopet normalno užiten, se pa dogaja to, da se zrna združujejo, so zraščena v cele zaplate velikosti nekaj cm. Struktura enaka kot prej.
V zadnjem korona času smo sicer ostali brez mleka in zasilno uporabljamo alpsko.

Po dolgem času smo na starih poteh in je prav fino.
laksikon

A ima kdo informacije, kako delajo kefir Krepko? Meni osebno je zelo dober. Sem poskušal imeti zrna manj časa, manj kot dan v mleku, potem precedim, nato pa zaprem v kozarec, da se opravi sekundarna fermentacija z upanjem da nastane tak zanimiv napitek s prisotnostjo CO2. Ampak mi še ni uspelo narediti podobnega okusa. Saj mogoče je tudi razlika v zrnih, mleko vzamem od soseda, zelo kvalitetno, čisto naravno, ekološko (hribovsko seno).
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Laksikon, pa si to mleko nacepil s kefirjem od Krepka?
Če nimaš CO2, pomeni, da je malo kvasovk, te z alkoholnim vrenjem tvorijo CO2.
laksikon

Ne, imam dvojna zrna od različnih virov, posebej delam kefir, vendar želim boljšega okusa. Nisem nič cepil mleka z kefirjem od Krepka. Potem takem imam neka zrna, katera imajo premalo kvasovk in ne delajo tako dobro alkoholnega vrenja? Ampak skisa se pa, bakterije delajo, fermentira se, kisel rata po 1 dnevu. Za informacijo, je kolega bil poslovno v Kazahstanu, pa je med prostim časom lutal po hribih in v neki vasi pri domačinih pil kefir, pa je rekel, da je bil tako dober, rahlo kisel, peneč, da bi ga kar pil in pil. Ko bi tista zrna dobil....vprašanje kaj imamo mi, ko si podajamo ta zrna, pa kako predhodniki delajo z zrni, pa se uničujejo sevi...
Odgovori