Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kaki, zlato jabolko - Diospyros kaki
-
- Kraj: Domžale
Pozdravljeni,
kupil sem kar nekaj kakijev (plodov), na katerih pa so kaparji. Ne vem ali so japonski ali kateri drugi. Sivo-beli, nazobčano okrogli. Veje so jih bile polne, zato jih je nekaj tudi okrog peclja. Sprašujem se, ali obstaja nevarnost, da okužim s kaparji svoja štiri mlada drevesa. Od garaže do dreves je samo 1 meter... Ali preživijo kaparji tudi v celinskem podnebju ali samo ob morju, od koder sem jih dobil?
Se priporočam za vaše mnenje ali izkušnje.
kupil sem kar nekaj kakijev (plodov), na katerih pa so kaparji. Ne vem ali so japonski ali kateri drugi. Sivo-beli, nazobčano okrogli. Veje so jih bile polne, zato jih je nekaj tudi okrog peclja. Sprašujem se, ali obstaja nevarnost, da okužim s kaparji svoja štiri mlada drevesa. Od garaže do dreves je samo 1 meter... Ali preživijo kaparji tudi v celinskem podnebju ali samo ob morju, od koder sem jih dobil?
Se priporočam za vaše mnenje ali izkušnje.
krt je napisal/a: |
Pozdravljeni, kupil sem kar nekaj kakijev (plodov), na katerih pa so kaparji. Ne vem ali so japonski ali kateri drugi. Sivo-beli, nazobčano okrogli. |
Morda pa tile beli le ne preživijo "celinskih" zim. Oni, pod imenom volnati kaparji, ki se radi pojavijo na lončnicah, je že ne. Čim dam lončnico ven, jih kaj hitro zmanjka. Menda jim tudi nočna vlaga in jutranja rosa ne prijata preveč. Če pa so po lastnostih podobni nadlogam, ki si naredijo čvrste rjave kapice, je pesem drugačna. Te pomori samo zares hud mraz.
Jaz bi gajbice preventivno za vsak slučaj ovila s kopreno ali tkanino proti insektom, plodove pa pred uporabo skrbno umila pod tekočo vodo.
PS:
nekaj več o kaparjih Tule pravijo, da smokvin na celini zunaj ne preživi zime.
Danes sva z možem kar pobrala vse plodove, razen štirih, ker je bil zaradi vetra eden že na tleh in rahlo obtolčen. Najbrž je malo prezgodaj, a ker jih je samo 30 na celem drevesu, mi je vsakega škoda. Se mi pa plodovi za sorto Tipo zdijo kar veliki, najmanjši ima 260g, največji 411, večinoma so pa okoli 350. Prejšnji Tipo, ki smo ga imeli, je imel manjše plodove.