Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
No, tako pa kis delamo mi:
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.
Receptov je veliko.....
5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.
Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.
Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.
Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.
Receptov je veliko.....
Treba je it v naravo.
borutl
borutl
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.
_________________naredimo svet lepši
_________________naredimo svet lepši