Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

JABOLČNI KIS

Odgovori
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, gotovo je. Kar sem hotela povedati je (po mojem), da se z zorenjem procesi v kisu umirjajo in na koncu verjetno tudi povsem umirijo (?). Tak zrel kis je stabilen in se verjetno tudi razkisa ne več. No, mogoče se motim. Bodo drugi z večjo kilometrino povedali...

Tonček, ali se na tvojem 10let starem kisu, če je v stiku z zrakom, še pojavlja klobuk?_________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

@brbr:Sem šel pogledat. Kis je nalit do vrha, a se je pojavil klobuček fi cca 4 cm (širina vratu balona).
BorutL
Prispevkov: 705
Pridružen: Pe Okt 07, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a BorutL »

No, tako pa kis delamo mi:

5 kg zmletih čistih in opranih jabolk sorte bobovec
5 l mlačne vode
20 dkg sladkorja
vse skupaj dobro zmešamo.

Pustimo 4 dni pri miru.
Nato premešamo.
Pustimo 3 dni na miru, nato premešamo.
pa še 3
pa še 3
pa še 3
pa še zadnje tri dni.

Nato ne mešaš več, pustiš počivat, da se naredi klobuk.
Po 6 tednih počivanja klobuk posnamemo, precedimo skozi krpo.

Kis je pripravljen za uživanje, je pa boljši, če kakšne pol leta stoji.

Smile Receptov je veliko.....
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
aladin
Prispevkov: 953
Pridružen: Po Jun 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a aladin »

ok, se pravi meni je manjkalo mešanje... zgleda premalo zraka
BorutL
Prispevkov: 705
Pridružen: Pe Okt 07, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika.
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

BorutL je napisal/a:
Nimam pojma.
Pri nas to deluje, po drugi strani pa je res, da alkoholno vrenje poteka v odsotnosti kisika.

Alkoholno ja, ocetno kislinsko pa ne.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Eh, če že skoraj vsi tukaj delate kis, potem moram pa tudi jaz poskusiti !
Če ne drugega, za WC školjko splaknit bo pa že dober ... Razz
brbr
Prispevkov: 8008
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a brbr »

Drugo letošnjo "rundo" sem nastavila 4.11. V 10L buč sem natočila cca 8L jabolčnega soka (pravijo, da posode ne smemo napolniti do vrha, ker lahko drugače med vretjem tekočina uhaja) in ga postavila poleg radiatorja, da mu je vsaj malo toplo. Včeraj zvečer (3 dni po začetku), se je pokrovček v vehi dvignil in izhajali so mehurčki. Torej se je alkoholno vrenje začelo. Čez noč se je pokrovček spet spustil-izgleda, da je ponoči prehladno in v soku ni kakšnega burnega dogajanja.

_________________naredimo svet lepši
Tonček
Prispevkov: 606
Pridružen: Sr Mar 08, 2017 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Vrelna veha je nepotrebna, celo škodljiva. Nad tekočino je CO2 in uboge ocetnokislinske bakterije se dušijo in hlastajo za kisikom. Če nimam prav, naj me kakšna tršica popravi.
Uporabniški avatar
Peter
Prispevkov: 702
Pridružen: Ne Jun 09, 2013 2:00 am
Kraj: Lucija

Odgovor Napisal/-a Peter »

Alkoholna fermentacija poteka v anaerobnem okolju. To pomeni, iz sladkorja v alkohol se zadeva dogaja brez prisotnosti kisika.

Ocetnokislinska fermentacija v aerobnem okolju. To pomeni, iz alkohola v ocetno kislino se zadeva dogaja v prisotnosti kisika.

Že prav, da ste dali vrelno veho!

Odgovori