Battagelli - ponudba pridelkov

Odgovori
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

muha je napisal/a:
andreja62: tiste, ki imajo koščice, je škoda pustiti mehčati, ker sčasoma res izgubijo na okusu. Ravno prav umedeni, t.j. ko le malo spremenijo barvo na oranžno, so pa še čvrsti, so meni najboljši. Boljši, kot tisti, ki se zmehčajo. Letos sem super zadovoljna, da fed77 ni prišel po gajbico njemu namenjenih trdoužitnih. Very Happy

Kako jih prepoznaš od zunaj: okrog "muhe" in sem in tja še drugje po plodu imajo drobne krožne temne razpokice.

A ta informacija zanesljivo drži? Bom takoj danes preverila. Še vedno pa ne vem, zakaj mi vskoraj vsak plod, ko se začne mehčati, istočasno na vrhu, tam, kjer ni muhe, začne gniti oz. plesniti. Sem res žalostna, ker letos je naše drevo zelo bogato obrodilo, sedaj pa tole. O škodljivcih oz. boleznih na spletu skoraj nič ne piše. Vem pa, da jih Primorci tudi škropijo. Upam, da se bo kdo oglasil._________________Andreja
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17488
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

andreja62: s takim gnitjem je pred nekaj leti imel probleme tudi Battagelli. Če se prav spomnim je bila kriva neka mušica, mislim, da
plodova vinska Drosofilla suzukii.
Andrej Banko
Prispevkov: 5259
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sem zadnjič fotografiral oplojen (levo) in neoplojen plod (desno) :



Seveda pa niso kakiji vsake sorte oplojeni trdoužitni.
Morajo biti tipa PVNA (pollination-variant non-astringent ) - pri tem tipu kakijev je vidna razlika na dnu ploda.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

muha je napisal/a:
andreja62: s takim gnitjem je pred nekaj leti imel probleme tudi Battagelli. Če se prav spomnim je bila kriva neka mušica, mislim, da
plodova vinska Drosofilla suzukii.

Stroka mi še ni dala 100% odgovora(po treh ali štirih letih),ali je bila kriva vinska mušica ali breskova muha._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

Andrej Banko je napisal/a:
Sem zadnjič fotografiral oplojen (levo) in neoplojen plod (desno) :



Seveda pa niso kakiji vsake sorte oplojeni trdoužitni.
Morajo biti tipa PVNA (pollination-variant non-astringent ) - pri tem tipu kakijev je vidna razlika na dnu ploda.

Zelo lepa fotografija.Levi je oplojen in je trdo užiten,desni pač ni oplojen posledično,ga je potrebno umediti.
Zelooooo zanimivo,da so se mi letos prvič pojavili oplojeniR.B. kateri po literaturi ne bi smeli biti trdo užitni PA SO.
Prav iz tega razloga sem tudi Črtu poslal neeoplojeni TIPO ker sem pri R.B. bil zbegan._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
battagelli
Prispevkov: 309
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a battagelli »

andreja62 je napisal/a:
muha je napisal/a:
andreja62: tiste, ki imajo koščice, je škoda pustiti mehčati, ker sčasoma res izgubijo na okusu. Ravno prav umedeni, t.j. ko le malo spremenijo barvo na oranžno, so pa še čvrsti, so meni najboljši. Boljši, kot tisti, ki se zmehčajo. Letos sem super zadovoljna, da fed77 ni prišel po gajbico njemu namenjenih trdoužitnih. Very Happy

Kako jih prepoznaš od zunaj: okrog "muhe" in sem in tja še drugje po plodu imajo drobne krožne temne razpokice.

A ta informacija zanesljivo drži? Bom takoj danes preverila. Še vedno pa ne vem, zakaj mi vskoraj vsak plod, ko se začne mehčati, istočasno na vrhu, tam, kjer ni muhe, začne gniti oz. plesniti. Sem res žalostna, ker letos je naše drevo zelo bogato obrodilo, sedaj pa tole. O škodljivcih oz. boleznih na spletu skoraj nič ne piše. Vem pa, da jih Primorci tudi škropijo. Upam, da se bo kdo oglasil.

Da bi jih kedo škropil,ga ne poznam.
Na sliki se lepo vidi kako jih ločiš kateri so užitni trdi.Osredotočit se moraš na kolobarček okoli muhce.Ampak res samo okrog muhce.Črni krogec mora biti enakomerno sklenjen okrog muhce.V tem primeru je 100% trdoužiten.
Problem plesnitve in gnitja še raziskujem.Izgleda,da je to pogojeno z vlago in oploditvijo.Če se osredotočimo na Tipota,tisti kateri so oplojeni imajo 4 do 5 koščic.Posledično zaradi koščic kožica poka,v ranice katere z prostim očesom niso vidne se naselijo plesni.Neoplojeni Tipoti nimajo koščic ,pa tudi razpokani(počrneli )niso.
V notranjosti krošnje so bolj počrneli(razpokani,plesnivi..)kot na vrhu.
Kako to sanirati?
Požagati vse opraševalce (ćokolatino)v bližini?
Škropljenje proti plesni z sodo bikarbono,rjavimi algami?????
Juglans priporoča,da lesni pepel namočimo v vodi in nato brozgo precedimo ter poškropimo.
Vsekakor pa ne pridejo v poštev nobena fito.sredstva._________________Pod Čavnom visokim prebivam,z bistro vodico se umivam,gledam dolinco prekrasno,vidim Vipavco počasno.
Uporabniški avatar
Lpmami
Prispevkov: 8507
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

"...kolobarček okoli muhce.Ampak res samo okrog muhce.Črni krogec mora biti enakomerno sklenjen okrog muhce.V tem primeru je 100% trdoužiten. "

Moji, naročeni kot mehkoužitni, imajo vsi peške. Jem jih, ko so mehki kot marmelada. Pregledala sem jih po zgornjih navodilih: eden s kolobarčkom je počil in gnil (vonj nekako po pokvarjenem kisu ali vinu), eden pa trd in s kolobarčkom. Precej nezaupljivo sem ga prerezala in začela jesti - pa je bil res čisto užiten!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
mravlja
Prispevkov: 4249
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

andreja62 : franci je tipe kakijev (diospyros kaki) tu lepo opisal - http://forum.gartlc.si/gartlc-post-85581.html&highlight=pcna#85581 - bi ti priporočil, da prebereš celotno temo, je veliko uporabnega.

battagelli : sam nisem nevem kakšen gojitelj kakijev, imam par meterskih sadik, ki jih veselo opazujem kako rastejo - sem se pa v času daljše bolezni kratkočasil s "kaki literaturo", v glavnem - zasledil sem, da določene sorte kakijev PCA v določenih, posameznih letih prehajajo v PVA. Rojo Brillante naj bi bil sposoben takega "obnašanja" (Tipo pa verjetno v obratno smer - nekateri uvrščajo Tipo pod PVA, drugi pod PCA).

Bo pa letos verjetno vse sadje kratkega roka.
andreja62
Prispevkov: 176
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Hvala za izčrpen odgovor. Kolikor vem, imamo mi sorto TIPO. In prav letos imamo ogromno teh oplojenih in očitno se pri njih res pojavlja ta problem z gnitjem in plesnijo. O škropljenju sem slišala od enega pridelovalca, ne bom povedala katerega, upam, da je res, kar praviš, da se sploh ne škropi. Me pa zanima, kako potem tole z vinsko mušico in ostalimi škodljivci rešujejo veliki pridelovalci, ker jim lahko nastane velika škoda. Saj verjetno tudi ti nisi majhen po pridelavi. A ta gniloba in plesen se ti je pojavila samo eno leto? Meni se je prvič lansko leto in sedaj letos že drugo leto zapored. Je pa res, da je letos izredno bogato obrodil. Spoznavam, da kaki le ni tako enostavno za vzgajat, kot se zdi na prvi pogled._________________Andreja
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17488
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

andreja62 je napisal/a:
O škropljenju sem slišala od enega pridelovalca, ne bom povedala katerega, upam, da je res, kar praviš, da se sploh ne škropi. Me pa zanima, kako potem tole z vinsko mušico in ostalimi škodljivci rešujejo veliki pridelovalci, ker jim lahko nastane velika škoda. .


Vzemi si čas in preberi, kaj v temi o vinski mušici napisal ferdo36. Kako brez škropiva pred njimi ubrani ameriške borovnice.
Odgovori

Vrni se na “Skupinski nakupi in delavnice”