Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Yacon - Polymnia sonchifolia

Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Dalije jaz z zemljo na gomoljih dam že v korita. Ker se zunaj bojim slane,
jih dam v zemljo nekje konec aprila ali še kasneje direkt na gredico; bi se obneslo ja - dosuješ zemljo in zaliješ, potem ko je nevarnost slane mimo, posadiš ven zelene grmičke. To zahteva malo več dela Smile .

Irena
Malaka

Odgovor Napisal/-a Malaka »

Super!
Irena Hvala za odgovor.
LP Malaka
Irena

Figula,
vseeno pazi, da preveč ne zaliješ. Če je vlažna zemlja, sploh ne zalij. Jaz vseeno prekontroliram, kaj je za odvreč vsake toliko. Ko imam za moje pojme dosti zelenih vršičkov, se ne sekiram več, ker potem vem, da bodo naredili. Ko ima enkrat korenine, je lahko naprej.

Irena
cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Pozdravljeni
Danes sem gledala oddajo Na vrtu in je bila beseda tudi o Yaconu. Tedaj sem se spomnila, da ga imam v letni kuhinji v posodi pod mizo.
Sem ga šla skopavat in sem presenečena nad debelino gomoljev. Sem predvidevala, da bo pridelek bolj skromen, ker kot rastllina ni bil ne velik, ne lep. Večkrat je siromak bil tudi žejen. Evo pa je vseeno me obdaril in hvaležna sem mu.
.

.
Nekaj jih je pravih bajsekov.
Letos moram priskrbet večjo posodo, saj ta dosedaj je visoka 38cm in premer 45cm.

Sedaj ga bom malo očistila in dala v časopis in vse skupaj v vrečko tako, da se bo še zračilo. Pa na hladno.

lp cinija_________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Irena

Cinija,
prav lepo raste v koritu in še praktično je.

Irena
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

A bo še kdo drug letos sadil yacon? Bi si izmenjal sadike ali pa poganjke, če to koga zanima._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Daniel R

Je letos kdo sadil yacon? Kakšen je bil kaj uspeh?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Pri meni yacon še raste, DanielR.
Jutri ga bo verjetno slana oparila in takrat bo začel pospešeno delat na velikosti gomoljev. Sicer bom sledila vremenskim razmeram, midva ga običajno izkopljeva cca 14 dni po slani oz. ko se okoli krone zemlja privzdigne.
Daniel R

Ja za naprej je napovedano slabo vreme in nizke temperature, pa da nebi rad v blatnih razmerah kopal yacona. Moram reči da je bil kar dober pridelek._________________Iščem zanimive sadne vrste...
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

To so dobre novice Smile
Midva ga imava letos v visokih gredah in pričakujem, da bo kar sam ven poskakal; prijetna sprememba od lani, ko sva se z izkopavanjem mučila na njivi ...
Odgovori