Stare, že pozabljene in narečne besede, izrazi
-
- muha
- Site Admin
- Kraj: Medvode okolica
MARIJAV je napisal/a: |
Kropček je moja stara mama skuhala, ko ni bilo na voljo ničesar drugega (mleka, bele kave) za k žgancem. Recept: v zavreli vodi prekuhani le kaki dve žlici masti z ocvirki in sol - ja to je bila hrana za reveže... |
Aha, krop, seveda. Tudi pri nas smo ga poznali, le da smo namesto masti dali noter smetano in vanj nadrobili kruh. Še sedaj ga včasih skuham v spomin na tiste čase.
- muha
- Site Admin
-
- Kraj: Ljubljana
- muha
- Site Admin
- muha
- Site Admin
Da ne smetimo preveč v temi Keudr na vrtu!? citiram semle:
Po nekaj truda sem izraz v zvezi s tlaki našla celo na internetu. Imenujejo ga apneni tlak. Izgleda, da ne gre za klasičen beton, čeprav podobno izgleda. Res deluje nekako mehkejše in bolj ko ne ni čisto raven. Da si ga temeljito očistil, je bila potrebna kar sirkova krtača. Imele so ga tudi veža, kuhinja, shrambe, hlevi .... Kleti pa kakor kje. Nekatere jenšterle, druge steptano ilovico, če je bila ravno pri roki.
muha je napisal/a: |
jenšterle ali jenštrle = zglajena betonska tla, v starih kmečkih hišah zelo pogosta v "hišah" = dnevnih prostorih s kmečko pečjo, kjer se je jedlo in tudi delalo. Jenštrle je bilo laže vzdrževati, kot lesen pod. Nekakšen predhodnik teraca. Verjetno za taka tla obstaja še več narečnih izrazov. |
Po nekaj truda sem izraz v zvezi s tlaki našla celo na internetu. Imenujejo ga apneni tlak. Izgleda, da ne gre za klasičen beton, čeprav podobno izgleda. Res deluje nekako mehkejše in bolj ko ne ni čisto raven. Da si ga temeljito očistil, je bila potrebna kar sirkova krtača. Imele so ga tudi veža, kuhinja, shrambe, hlevi .... Kleti pa kakor kje. Nekatere jenšterle, druge steptano ilovico, če je bila ravno pri roki.