Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sušenje kakijev

MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Vinko, to pa je sušenje! Smile Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.

Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika.
vinkoz

Odgovor Napisal/-a vinkoz »

MijaLan je napisal/a:
Vinko, to pa je sušenje! Smile Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.

Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika.

To je sušilnik KLARNSTEIN,Max moč je 1000 W. Pet rešetki za sušenje ima bolj gosto,pet redkejšo mrežo. Vsi deli sušilnika z ohišjem vred so INOX. Na Displayu regulacija poleg timerja, ki omogoča nastavitve ure in minute sušenja. Temperaturni obseg od 35 do 68 st C.,ne glede na temperaturo prostora v katerem sušiš. To je velika prednost. Ni primerjave z mojim starim sušilcem ABC dorier, saj ni primerjave v količini sušenja, tu pa je odraz računice porabe el. energije. Posebna zanimivost je tudi ta, da so letos posušene fige Rjavi Matalon vrhunske,da kar kopni zaloga,kljub temu da sem posušil preko 30 kg svežih fig, še posebej zato ,ker sem vse posušeno sadje letos vakumiral.
Toliko, lp. Vinkoz
MijaLan

Odgovor Napisal/-a MijaLan »

Vinko, hvala za izčrpen odgovor! Naj ti sušilnik še dolgo dobro služi! ;)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Darso

Odgovor Napisal/-a Darso »

Jaz največ posušim na krušni peči kot so včasih.

lp D_________________Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Tole je bilo dodano naknadno: Ugotovil sem, da ni noben trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd.
------
Včeraj sem obral prvo gajbico trpkih kakijev, selekcioniral sem jih po barvi (ni več zelenih odtenkov) in da so rahlo mehki, kolikor se pač da najmanj mehko detektirati. Zakaj, ker oče do nezavesti vztraja, da ga je treba komplet obrat ker če ne bo od moče ves črn in ker se enako zori na drevju ali v gajbi.
Za probo sem jih posušil en pladenj v prastarem el. sušilcu. Trpkost komajda še zaznaš, samo sladkosti pa ni nobene pametne, napram prejšnjih let, ko sem sušil povsem "zdrekane".
Torej trditev, ki sem jo nekje ujel, da je treba sušiti čim bolj trd kaki, je iz trte zvita. Letos torej toliko omedene, da se še da delati brez packarije.

Aja, še to bi vprašal, ali res počrni zaradi dežja in megle in ali ima smisel obirati pred slabim vremenom?
Nazadnje urejal/a Oldi 04 Nov 2022 22:22; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Za kakije ne vem, imeli pa smo jablano, na kateri so jabolka postala umazano črna kar kmalu po prvih meglenih dnevih.
noam

Odgovor Napisal/-a noam »

Jaz bi rekel, da kar drži, da kakiji zorijo enako na drevesu ali v gajbi. Saj drevo gre itak v mirovanje, ko odvrže liste in ničesar aktivno več ne prispeva sadežom. Tista črnina je pa plesen in ni nobene koristi od nje.

A je že kdo probal sušit kakije po tisti japonski metodi, ko jih cele olupljene navežejo na vrvice in potem sušijo na vetru ter na koncu zmasirajo, da izstopijo kristali sladkorja? Enkrat pred leti sem gledal en prispevek na to temo.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Kakiji postanejo "črni" (temni), če so oplojeni, ti so tudi mehkejši od neoplojenih in imajo semena. Za oplodnjo je treba imeti sorto, ki tudi cveti po moško - ima moške cvetove.
Bi pa bilo dobro, da zapišeš katero/e sorto/e imaš.

Za sušenje "trdih" kakijev so najboljši PCNA kultivarji.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Za sorto ne vem. Črnine je letos zaenkrat zelo malo, pečke imajo pa skoraj vsi, torej so vsi oplojeni. Imam dve sorti na enem drevesu, trpko in netrpko.
Glede odvisnosti od časa obiranja bom letos lahko primerjal, oče jih zelene obira, do višjih ne more, ti bodo ostali do dežja li do slane.
Odgovori