Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
Te stvari ne potekajo, kot je napisano v čitanki, da bi najprej bilo alkoholno vrenje in ko bi bilo konec, bi potekalo še ocetnokislinsko. Stvar je lahko v dinamičnem ravnotežju, da istočasno potekata oba dogajanja. Dokaz za to je nastajanje "klobuka" v kisu še dolgo časa, saj je ostalo še vedno nekaj sladkorja, tako, da še dolgo časa poteka alkoholno vrenje. Če je nad vrelno brozgo zrak in ne 100% CO2, se bo ocetno vrenje prej steklo.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
Opažam, da počasi postajamo že pravi jesih-doktorji.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Če bi vprašal Belokranjce, bi zagotavljali, kako pomembni sta njihova klima in voda za kis in še posebej bi poudarili vetrove, tiste iz Gorskega Kotarja. Gorenjci bi prisegali na ugodno delovanje ostre klime in Karavank, Prekmurci pa na celinsko podnebje njihove ravnice in mikroelemente, ki jih v Avstriji izpustijo v reko Muro. Ljubljančani bi lahko izpostavili kvečjemu kisle komponente, ki nastajajo v Državnem zboru.
Viš, Tonček, gotovo imaš prav kar se lokacije tiče. Zelo blizu lokacije, kjer delam kis, so zapori...
Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.
Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje._________________naredimo svet lepši
Pep, zdajle, se mi zdi, imam probleme predvsem s temperaturo. Zaradi toplega vremena, se v hiši malo kuri.
Aladin, ko nastavim sok za izdelavo kisa, ga v prvi fazi (alkoholno vrenje - cca 3tedne) neprodušno zaprem z vrelno veho. Ko se vrenje umiri in gošča potone na dno, ga pretočim v 5L steklene kozarce za vlaganje, odprtino prekrijem s tkanino in postavim v kurilnico. Ob prisotnosti zraka se začne ocetno vrenje._________________naredimo svet lepši
Ker se v mojem balonu že nekaj časa nič ne dogaja, mislim, da je alkoholno vrenje končano. Tako sem danes vsebino pretočila v kozarca (4.5L in 5L). Skzi krpo sem dobro ožela tudi goščo. V vsak kozrec sem za pomoč natočila cca 1dcl satrega jabolčnega kisa. Kozarca sem prekrila z zdelanimi robci in vse skupaj postavila v kurilnico, na mirno mesto. Tako, zdaj naj se pa začne ocetno vrenje - komanda je padla. Ali jo bodo mikroorganizmi upoštevali, pa bomo videli.
kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece
ostalo je nekaj malega gošče_________________naredimo svet lepši
kozarec na desni ima še veliko ostankov gošče, ki se bo posedla na dno in jo bom odstranila ob prvem pretoku, predvidenem čez kakšne 3mesece
ostalo je nekaj malega gošče_________________naredimo svet lepši