Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriški kaki - Diospyros virginiana
Optimist je napisal/a: |
... Tipo je dosti slajši, vendar zdrizast ko je umeden, medtem ko je meso umedene Gore še vedno mogoče lepo rezati z nožem na krhlje.Medi počasi, sedaj so že 14 dni v kuhinji in se jim nikamor ne mudi... |
No, Optimist, kakšna je Gora Goverla na okus - verjamem, da ji je rok trajanja že potekel .
Ni blo treba čakat, so punce vse pospravle. Uglavnem čist zrela je še vedno kompaktna in jo lahko razrežeš, ne razpade. Okus pa, ja mojim všeč pač dosti manj cukra. Nisem kaj dosti kakijev poskusil ma morda bi lahko rekel da okus bolj vleče prot Trdo užitnim kot na Tipo. Jih dobite drugo leto za pokušno pa se sami odločte..._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Meni grejo izkušnje v smer, da je kaki "rahlo muhast", verjetno kot vsi eksoti, ki se morajo navajati, prilagoditi naši klimi.
Tudi pri okusu. Do letos je bil Tipo odličnega okusa, Nikita pa skoraj preveč sladka. Sadna sladica . Letos je Tipo podpovprečnega okusa, izjemoma kak plod odstopa navzgor. Rahlo moknat, in kar precej manjka sladkorjev. Nikita pa letos sladka, pa ne preveč, ko postane sladkoba moteča.
S prezorevanjem postane Tipo voden in brezokusen, Nikita se guba, suši in pridobiva na okusu.
Vzroki? Verjetno jih je malo morje .... _________________mfranc
Tudi pri okusu. Do letos je bil Tipo odličnega okusa, Nikita pa skoraj preveč sladka. Sadna sladica . Letos je Tipo podpovprečnega okusa, izjemoma kak plod odstopa navzgor. Rahlo moknat, in kar precej manjka sladkorjev. Nikita pa letos sladka, pa ne preveč, ko postane sladkoba moteča.
S prezorevanjem postane Tipo voden in brezokusen, Nikita se guba, suši in pridobiva na okusu.
Vzroki? Verjetno jih je malo morje .... _________________mfranc
mfranc je napisal/a: |
Meni grejo izkušnje v smer, da je kaki "rahlo muhast", verjetno kot vsi eksoti, ki se morajo navajati, prilagoditi naši klimi. |
Se kar strinjam s tem, da je kaki muhasto sadje. Meni je tipo letos prvič konkretneje obrodil in moram priznat, da mi okus ni glih všeč. Za primerjavo pa imam še eno gajbico kakijev iz Strunjana, ki so po okusu res odlični. Morda sem ga "usral" s tem, da ga nisem takoj obral, ko je dobil rumeno-oranžno barvo ampak sem čakal da je temno oranžna skoraj rdeča
papasmrk je napisal/a: | ||
Se kar strinjam s tem, da je kaki muhasto sadje. Meni je tipo letos prvič konkretneje obrodil in moram priznat, da mi okus ni glih všeč. Za primerjavo pa imam še eno gajbico kakijev iz Strunjana, ki so po okusu res odlični. Morda sem ga "usral" s tem, da ga nisem takoj obral, ko je dobil rumeno-oranžno barvo ampak sem čakal da je temno oranžna skoraj rdeča |
Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš.
lp
>mfranc
Ali si kaj gnojil? In s čem?
Pri mojih starih starših v Ljubljani so plodovi Tipo-ta letos zelo okusni, medtem ko lansko leto so bili vodeni/brezokusni (lahko je razlog tudi mlado drevo, ki je lansko leto drugič obrodilo).
Letos sem starim staršem dal malo posebnega sintetičnega gnoja (1-2 pesti), ki sta ga potrosila pod njim in predvidevam da je to pripomoralo boljšemu/aromatičnemu okusu in manjšemu odpadanju plodov.
Če te zanima sem uporabil gnojilo Novatec Classic 12+8+16 (+3Mg+10S) z mikroelementi (mikro elementi so zelo pomembni! Uravnavajo ključne procese v rastlinah in brez njih rastlina ne raste ali propade). Nisem ravno ljubitelj sintetičnih/trajnostnih gnojil, vendar za poskuse so odlični, saj vsebujejo zelo točne vsebnosti elementov.
Kar naj bi pripomoralo boljšemu/slajšemu okusu je žveplo, ki se ga v nekaterih gnojilih prekomerno uporablja. Naj bi ga bilo v podobnih količinah kot magnezija, vendar kolikor vidiš ga je več kot 3krat več.
Je pa treba pri gnojenju uporabljati zdravo pamet in ne pretirano gnojiti, saj lahko zelo hitro pregnojimo in povzročimo presežke določenih hranil, ki blokirajo absorpcijo drugih.
Simptomi prekomernega gnojenja so pomanjkanja -> pognojimo še več -> stanje še slabše -> pognojimo še več...
Se zgodi tudi, da rastlina zaradi omenjenega umre.
Hkrati pregnojevanje/nepravilno gnojenje povzroča dovzetnost za mnoge bolezni/škodljivce, ki jih nekateri zatirajo pesticidi in podobnim, namesto da bi iskali pravi vzrok ali pa sadili sorte, ki so bolj primerne za podnebje.
Lep pozdrav.
Ali si kaj gnojil? In s čem?
Pri mojih starih starših v Ljubljani so plodovi Tipo-ta letos zelo okusni, medtem ko lansko leto so bili vodeni/brezokusni (lahko je razlog tudi mlado drevo, ki je lansko leto drugič obrodilo).
Letos sem starim staršem dal malo posebnega sintetičnega gnoja (1-2 pesti), ki sta ga potrosila pod njim in predvidevam da je to pripomoralo boljšemu/aromatičnemu okusu in manjšemu odpadanju plodov.
Če te zanima sem uporabil gnojilo Novatec Classic 12+8+16 (+3Mg+10S) z mikroelementi (mikro elementi so zelo pomembni! Uravnavajo ključne procese v rastlinah in brez njih rastlina ne raste ali propade). Nisem ravno ljubitelj sintetičnih/trajnostnih gnojil, vendar za poskuse so odlični, saj vsebujejo zelo točne vsebnosti elementov.
Kar naj bi pripomoralo boljšemu/slajšemu okusu je žveplo, ki se ga v nekaterih gnojilih prekomerno uporablja. Naj bi ga bilo v podobnih količinah kot magnezija, vendar kolikor vidiš ga je več kot 3krat več.
Je pa treba pri gnojenju uporabljati zdravo pamet in ne pretirano gnojiti, saj lahko zelo hitro pregnojimo in povzročimo presežke določenih hranil, ki blokirajo absorpcijo drugih.
Simptomi prekomernega gnojenja so pomanjkanja -> pognojimo še več -> stanje še slabše -> pognojimo še več...
Se zgodi tudi, da rastlina zaradi omenjenega umre.
Hkrati pregnojevanje/nepravilno gnojenje povzroča dovzetnost za mnoge bolezni/škodljivce, ki jih nekateri zatirajo pesticidi in podobnim, namesto da bi iskali pravi vzrok ali pa sadili sorte, ki so bolj primerne za podnebje.
Lep pozdrav.
papasmrk je napisal/a: |
Se kar strinjam s tem, da je kaki muhasto sadje. Meni je tipo letos prvič konkretneje obrodil in moram priznat, da mi okus ni glih všeč. Za primerjavo pa imam še eno gajbico kakijev iz Strunjana, ki so po okusu res odlični. Morda sem ga "usral" s tem, da ga nisem takoj obral, ko je dobil rumeno-oranžno barvo ampak sem čakal da je temno oranžna skoraj rdeča |
Eeeeh, Strunjan in ostala primorska - ni kaj, naravni pogoji so boljši, pri nas pa se mora veliko faktorjev sešteti v pozitivno smer.
Tudi sam razmišljam, da je bil morda predolgo na drevesu, vendar mi izkušnje tega ne potrjujejo. Razen, da se tak kaki težje skladišči in prekmalu dozori. Razen, da je letos prezorjen brez okusa ..... _________________mfranc
vinkoz je napisal/a: |
Letos sem v sušenje dobil od sorodstva za poizkus kaki, ki ga kljub mojemu znanju nisem kader uvrstit. Ni ne tipo, fuyi, ne yiro, da ne naštevam dalje, stvar me je očitno presenetila. To, kot avto STARODOBNIK. Zato sem izkoristil znance v pokušino,in glej, vsi potrdili moja opažanja. |
Kakšna opažanja pa si imel, Vinko?
vinkoz je napisal/a: |
Seveda je potrebno vzeti še nekaj . Mislim, da je odvisno glede okusa vzeti v zakup tudi teren oz. sestavo zemlje, kje določeno drevo raste. V razmislek vino REFOŠK- TERAN, ista trta, drugi okoliš. lp |
Absolutno verjamem da tudi zemlja vpliva na okus. S tem, da je pri meni vedno ista zemlja, lahko bi rekel konstanta._________________mfranc