Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Pozdravljeni
Dobil sem sadeže lesnike. No ja, oče jih je imel shranjene v kleti. Nabral jih je s stare lesnike, ki raste pod vinogradom na Dolenjskem in je edino drevo lesnike, ki sem ga jaz kdaj videl. Drevo je mogočno. Ni prav visoko, je pa deblo po obsegu res debelo. Na njem sem kot otrok gradil hišo ;)
Skratka rad bi pridelal kako drevesce za cepljenje. Baje so to ene boljših podlag za travniški sadovnjak.
Zanima me, kako jih naj posejem. Nasvet bratranca, ki jih je sadil je, da naj jih malo premečkam in pačakam, da malo skisajo. Nato naj jih posadim skupaj s to "čežano" ven na kako gredico. Zdaj je že kar hladno. Vem, da morajo okusiti mraz toda ven jih najbrž ni za posaditi.
Imam jih kak liter.
Dobil sem sadeže lesnike. No ja, oče jih je imel shranjene v kleti. Nabral jih je s stare lesnike, ki raste pod vinogradom na Dolenjskem in je edino drevo lesnike, ki sem ga jaz kdaj videl. Drevo je mogočno. Ni prav visoko, je pa deblo po obsegu res debelo. Na njem sem kot otrok gradil hišo ;)
Skratka rad bi pridelal kako drevesce za cepljenje. Baje so to ene boljših podlag za travniški sadovnjak.
Zanima me, kako jih naj posejem. Nasvet bratranca, ki jih je sadil je, da naj jih malo premečkam in pačakam, da malo skisajo. Nato naj jih posadim skupaj s to "čežano" ven na kako gredico. Zdaj je že kar hladno. Vem, da morajo okusiti mraz toda ven jih najbrž ni za posaditi.
Imam jih kak liter.
Po moje semena morajo doživeti mraz, da bodo kalila. le direktno v gredico je malo nevarno, zaradi jedcev, ki ti jih lahko zdesetkajo.
Najbrž se ti bo oglasil Optimist, babaco, igy, Dajmar in še kdo, ki o tem kaj več vedo, sicer bi ti pa tudi v kakšni drevesnici povedali, kako ravnati, po moje, pa na KIS.
Najbrž se ti bo oglasil Optimist, babaco, igy, Dajmar in še kdo, ki o tem kaj več vedo, sicer bi ti pa tudi v kakšni drevesnici povedali, kako ravnati, po moje, pa na KIS.
V temle seznamu poišču spodaj pod Ostale teme Sadno drevje iz semena. . Tam boš našel, kar iščeš.
Citiram: |
... da naj jih malo premečkam in pačakam, da malo skisajo. |
Moje izkušnje so ravno nasprotne. Ko sadež "zagnije", procesi kar hitro načno tudi seme in tako ne kali več. Pač sedaj stopi do kakšne stare jablane, izpod katere niso pobrali jabolk. Izberi kakšen "rjav" plod, izloči peške in jih podrobno seciraj. Sem kar siguren, da bodo vsa ali pa vsaj v večini že mehka. Nenazadnje, če bi zgornja misel držala, potem bi bilo pod starimi jablanami neprehodno od milijona sejancev, pa ni.
Lahko bi se sicer zataknil ob malenkost "malo" zakisajo, ampak kje je pa meja in kako jo opaziš?
Moj nasvet in tudi utečena praksa je.
Iz zrelih jabolk izloči peške in jih - brez nekega močnejšega sušenja, shranjevanja ipd. poseješ takoj.
Sedaj to stori v nek tegelc, spomladi, ko bodo pričeli kaliti, jih boš lepo presadil na prosto. Posoda naj stoji na mrzlem, lahko tudi zunaj.