Andrej Banko je napisal/a: |
Ja, po moje bi za začetek mogli vsi, v prvi vrsti pa proizvajalci, razmisliti, kateri izdelki bi se brez problemov prodajali brez kakršnekoli embalaže. |
Takega razmisleka seveda zlepa ne bo. Denar bo pravi način za 21-to stoletje.
Embalaža bi morala biti natančneje specificirana, deklarirana v posameznem prodajnem kosu in potrošniki bi jo morali kupiti (plačati kavcijo). Cena odvisna o realne možnosti reciklaže materiala. Denimo steklo ima sicer visoko maso, se pa dobro reciklira. Ko embalažo vrnemo, dobimo denar nazaj. Kot je ponekod rešeno za plastenke in pločevinke. Cena bi morala biti kar visoka in enotna vsaj za EU. Tako visoka, da bi se na sprehodu že zaradi denarja podal v hrib po plastenko, ki jo je nekdo zalučal s ceste, če me ekologija ni prepričala. Kot potrošnika pa bi me izdelek z več embalaže in zato višjo ceno odbijal, da ga sploh kupim. Odkup resno sortirane embalaže bi odprl nova delovna mesta.
Seveda pa bi se našo potrošniško življenje zakompliciralo.
Že za trenutni sistem mi ni jasno, zakaj zbiralniki za frakcije, ki jih po večini po Sloveniji ne moremo oddati v sistem odpadkov, ki zbira doma, niso obvezni pri trgovskih centrih. Denimo steklo, papir. V trgovini ga dobim, tja ga vrnem, ker je to tudi standardna pot običajnega potrošnika.