Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
JABOLČNI KIS
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pri meni je zdaj minil približno en mesec od začetka kisanja ( aerobna faza ).
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.
Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.
Ja, pa hvala brbr za kozarec !
.
Klobuka še ni, le rahla bela mrena na vrhu. Pa na dnu se nabira nekakšna usedlina.
Sem malo poskusil. Kislo je, vendar ne ravno močno. Pa zdi se mi, da ima malenkost nekakšnega kvasnega prioukusa.
Ja, pa hvala brbr za kozarec !
.
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Izpolnjujem obljubo od lanskega leta . Takole izgleda moj kis danes:
Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...
Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci?_________________naredimo svet lepši
Če se ne bo klobuk prej potopil, bom kis prvič pretočila in prezračila konec februarja. Potem pa na vsake 2-3 mesece. kis naj bi takole zorel eno leto. Torej, v mojem primeru, do konca novembra. Potem ga bom pretočila v steklenice do vrha in zaprla. To bo mlad kis, ki pa bo še zorel.
Kdaj je kis primeren za uporabo, je (po moje) odvisno od tega, kako hitro ga potrebuješ. jaz trenutno uporabljam kis, ki je bil nastavlejn 2016, končni pretok 2017. Od takrat je shranjen v stekelnicah. Pri enem prodajalcu domačega kisa so zapisali, da pri njih prodajajo 3leta star kis...
Moja opažanja so, da kis s starostjo bistri in pojav mren je vedno manjši. Ne vem pa ali je kis lahko tudi prestar in kako se to pozna. Kaj pravite poznavalci?_________________naredimo svet lepši
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Pri nas na kmetih že od nekdaj velja modrost, da mikroorganizmi rabijo za svojo rast sledeče elemente: C, H, O, P, K, N, S, Ca, Fe, Mg. Umni proizvajalec kisa, ki se mu ne dela klobuk, se mora vprašati, če uboge "živalce" res dobijo vse našteto, da se razvijejo v klobučno obliko ali pak proizvedejo samo motno kloako.