Mravlja, po mojem (ne ravno obsežnem) vtisu češnje relativno rade takole točijo in potem tudi rade same to uredijo.
Letos je bila sicer za spremembo po dveh krutih letih lepa bera češenj. Naša mala celeste, že od mladega večkrat obgrižena in odtlej čudno raščena, viseča na vse strani, je bila polno obložena in dala 10 kil plodov. Nabral v gatah in škornjih sredi dežja
Poskusi to "smolo". Pri nas je takole točila ena breskev - "smola" je bila prav okusna. Ko se je strdila, smo jo lizali nekako kot "čigumi", ki je bil takrat pre-draga redkost._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Mene pa zanima koliko kilogramov na drevo se lahko pričakuje od češnje, ki je cepljena na podlago Gisela 5. Vem da je odvisno od raznih dejavnikov in tudi od same sorte, ampak vseeno ali je to 5kg ,10kg ali 20kg na drevo. Si je kdo kdaj beležil kakšni so kaj pridelki na podlagi Gisela 5.
Pri nas se ta podlaga ni obnesla. Od 10ih je samo še ena živa (vigred). Rodi manj kot 5 kg/leto. Šel sem na cepljene na sejancih (so super) in eno maximo (carmen) testiram.
Ko sem se odločala, kakšno kupiti za nas, ker imam zanjo zelo omejen prostor, sem si 10 let staro Gizelo ogledala pri sovaščanu. Zdela se mi je prešibka in premajhna. Dosodila bi ji nekako tako letino, kot jo omenja sreco. Raje sem kupila Colt in ga bom po potrebi obrezovala.
Podlaga gisela 5 je nekoliko zahtevnejša za vzgojo. Vzrok temu je ravno šibkejši koreninski sistem. Prvo kar je, zelo hitro občuti pomanjkanje vode. Potrebuje redno zalivanje. Druga stvar pa je, da ima na zalogo dovolj hranil. Potem so še pa drugi dejavniki, ki vplivajo na količino in kvaliteto plodov (lokacija - mikroklimatski pogoji, opraševanje, škodljivci, bolezni...)