brbrin zelenjavni vrt skozi vse leto

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tonček, sem se probala malo izobrazit glede te tvoje tomaževe žlindre... Glede na to, da je to mineralno gnojilo, ki naj bi vsebovalo veliko težkih kovin, sem prepričana, da v biodinamični in upam, da tudi ekološki pridelavi ni dovoljena (če drži tvoja trditev, prosim, povej, kje to piše).

Sicer pa biodinamični način kmetovanja predvideva tudi gojenje živali in uporabo njihovega gnoja. Za pravo biodinamično gospodarstvo je reja takorekoč nujna, ker je ena glavnih predpostavk, da je biodinamično gospodarstvo zaključena celota in s tem samooskrbno. Na 1ha obdelovalnih površin kmetijsklega gospodarstva naj bi gojili eno veliko žival, če me spomin ne vara...

Ker imam občutek, da se tukajle oglašaš, ker misliš, da sem jaz zagrizen biodinamik, ki jih ti v dno duše preziraš (sem prepričana, da gotovo še koga) in se zato ves čas norčuješ iz njih, posredno pa tudi iz mene, ti povem, da pri svojem načinu negovanja vrta sledim vsem tistim mislim/metodam, za katere mislim, da so najbolj optimalne za vse (zemljo, rastline, živali in ljudi). Pri tem me ne zanimajo nikakršni certifikati (bio, eko, demeter,...). Če se človek obnaša odgovorno do sebe in do drugih, potem ne potrebuje nobenega papirja kot dokaz. Če pa mu je v interesu samo denar in lagodje, potem pa tudi ne vem kakšen papir ni zagotovilo..._________________naredimo svet lepši
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

Občutek te vara, nič osebnega ni pri tem. Sem bil pa nekoč član biodinamične religije. Za heretike je znano, kako se grdo obnašajo do bivše verske skupnosti.
Tule pa piše o žlindri:

PRILOGA 4: Dovoljena/omejena gnojila ter dodatki za izboljšanje tal
LINK: http://www.demeter.si/uploads/1/7/6/6/17663141/smernice_pridelava_2016_slo.pdf

P.S. Ne bom se več oglašal.
vodenka

Odgovor Napisal/-a vodenka »

Brbr zanimiv podatek na vrhu fizola daš lovrov list a to zaradi arome ali zaradi ohranjanje vlage da ne pride tisti mali hrošček in orehov list pri korenju ali samo zaradi vlage ga dodaš kajti to mije zelo zanimo in vredno poskusit._________________Najboljši prijatelj je vrt vedno tiho nikoli ti nereče žal besede.
brbr

Tonček, mogoče sem te po nedolžnem okrivila. Izgleda, da me je zavedel tvoj zafrkantski način pisanja. Se opravičujem.
Kakor koli, iskrena hvala za tale dokument. Sem ga prečitala (od začetka, pa do konca. Mislim, da je to lahko zelo zanimivo branje za vse nas - potrošnike.)

Pri dopuščanju (v izjemnih/skrajnih primerih in pod strogim nadzorom, če prav razumem) takih snovi, kot je recimo tomaževa žlindra, pride do veljave pregovor, da v "sili hudič tud muhe žre!". No, jaz je pri svojemm vrtnarjenju nikoli ne bi (bom) uporabila.

Vodenka, lovorovi listi naj bi odganjali razne škodljivce. Mislim, da proti hroščku fižolarju lovor ne zaleže, ker je ličinka hroščka že v notranjosti fižola. Zato ves fižol pred dokončnim spravilom zamrznem za cca 14dni.

Orehovo listje za shranjevanje korenovk pa zagotavlja vlago in hkrati skrbi za zdravje gomoljev._________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 25 Jan 2019 19:12; skupaj popravljeno 1 krat
Ivčk

Odgovor Napisal/-a Ivčk »

Brbr, verjetno si mislila orehovo listje? Wink_________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
brbr

Ma, ja Ivčk, seveda. Vidim, da sem preveč frfrasta. Še dobro, da tole kdo čita in me popravi. Hvala._________________naredimo svet lepši
Tonček

Odgovor Napisal/-a Tonček »

brbr je napisal/a:
Tonček, mogoče sem te po nedolžnem okrivila. ...

Mah, sem že navajen tega.
Hotel sem le nakazat problem fosforja.
Nazadnje urejal/a Tonček 28 Jan 2019 15:40; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

V soboto, 26.1., sem posejala v lončke gomoljno zeleno in nekaj rumene koerabe (za probo).

V pretekli sezoni sem v palstičnih verdcih gojila nekaj gomoljev krompiraj Igorja. Ker sem konec poletja odlašala z izkopom, je v jeseni na novo odgnal. Tako sem vedrca z zelenimi cimami prestavila v hladen prostor, kjer se je zelenje, sicer pretegnjeno, ohranilo. V soboto pa sem vsebino vedrc izprazila, ker sem se bala, da bodo gomolji ponovno odgnali. Izkopane gomolje sem položila v gajbico in dala na svetlo. Potem jih nameravam posaditi na vrt.

_________________naredimo svet lepši
Nazadnje urejal/a brbr 31 Jan 2019 09:51; skupaj popravljeno 1 krat
brbr

Včeraj, 30.1., sem (po vzoru Cinije) posejala v cvetlična korita nekaj listnatega peteršilja in solate: Canasta, Genile in štrucarko od Tajane. Korita sem prekrila s plastično folijo.

Pregledala sem še stanje solat, ki prezimujejo v cvetličnih koritih. Stanje je bolj klavrno: takorekoč vse sadike, ki so bile vzgojene jeseni iz sejancev (naj bi bila sorta Gentile), so propadle. Veliko solat Gentile iz kupljenih sadik pa je še živih. Če preživijo, jih bom semenila, ker mislim, da je solata, ki jo zdaj tržijo kot Gentile (uradno ime Grand Rapids) drugačna, kot tista, ki smo je navajeni. Vsaj, ko je jeseni rastla, se mi je že na pogled zdela drugačna, tako po obliki listov, kot po načinu rasti.

Od semen, posejanih v lončke, pa sta vzklili zelena kolerabica in rumena koleraba (ta je bila zunaj v dveh dneh). Oba lončka sem prestavila v PVC vrečke, ker je rastlinice že oviral pokrovček.
Od ostalih še nič. Posebno mi je sumljiva Canasta, ki še po 8 dneh ni vzklila...

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

brbr je napisal/a:
Včeraj, 30.1., sem (po vzoru Cinije) posejala v cvetlična korita nekaj listnatega peteršilja in solate: Canasta, Genile in štrucarko od Tajane. Korita sem prekrila s plastično folijo.

Brbr, pridna si. Kje boš imela zdaj ta korita?
Odgovori

Vrni se na “Predstavitve članov”