Obnašanje živali in rastlin v povezavi z vremenom

crtj-admin
Site Admin

Obnašanje živali in rastlin v povezavi z vremenom

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mravlja je napisal/a:
Za dan, dva... vnaprej, se mi zdi, da kmetje vreme ocenijo precej bolje.
Pred parimi leti sem slišal: "kadar odletijo vrane v "tiste" smreke na "tisti" hrib, bo par dni dež..." Sem dolgo spremljal, kolikor se je dalo, in kar sem uspel spremljati, je držalo. So imeli prav.

Se mi včasih zdi, da smo za "30-stopinjski" pogled (na "televizijo") zanemarili vseh 360 stopinj (naravo) - pa ne samo pri vremenu - in gledamo samo tisto, kar nam paše, in če nam še tisto ne paše, ... je joj Laughing.
(mogoče ne bi bila slaba ideja odpreti temo na "to temo" - odziv ptic, živali, tudi rastlin ... na vremenske in ostale naravne pojave)

Odpiram novo temo: Obnašanje živali in rastlin v povezavi z vremenom ( https://isjfr.zrc-sazu.si/sl/terminologisce/svetovanje/obnasanje-zivali#v ).

Ker vremena in tudi ostalih dogodkov v naravi ne napovedujejo le "mašine", temveč precej daljše obdobje tudi narava sama, se mi zdi, da bi lahko bila ta tema zanimiva.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Živali ne poznajo "tehnološkega napredka", zato še vedno živijo v sozvočju z naravo. Verjamem, da prav zato zaznajo nekatere spremembe vnaprej, da se jim lahko prilagodijo.

Generacije pred nami, ki niso bile podvržene nenehnemu hitenju in niso bile bombardirane z miljoni podatkov, so si lahko, oz. kar morale vzeti čas tudi za podrobno opazovanje narave. Danes to dela le sem in tja še kak zanesenjak ( mravlja in muha na primer .. Wink )
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

...............in naši predniki so, z redkimi izjemami, bili večinoma doma, v enakem okolju in tega so dobro poznali. Kar zagotovo ni zanemarljivo. Ker, tistih vran in tistih smrek sosednja vas ni imela(je imela pa svoje).
mravlja

muha je napisal/a:
... Danes to dela le sem in tja še kak zanesenjak ( mravlja in muha na primer .. Wink )

He, imaš prav.

Ampak, če dobiš "namig", ti to ne vzame skoraj nobenega časa več, greš mimo in vidiš.
"Tiste" vrane do "tistih" smrek letijo kake pol kilometra počez čez dolino, vsakič zelo hrupno, in dokler jih ne zmoči, so hrupne tudi v smrekah. Se jih da opaziti iz večih zaselkov/vasi in dež seveda pada povsod naokoli.

Kmetje še danes opazujejo in opažanja povedo drug drugemu, naslednjim rodovom... Problem nastane, ko ni informacij, ko ni (več) namiga. Ko se tok informacij prekine, takrat gre vse znova.
Takrat pa rabiš čas... ali pa visoko tehnologijo.

(ps: škoda se mi zdi, da gre precejšen del znanja preteklih generacij v pozabo)
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moj nono je celo življenje nabiral lešnike. Vedno je na povedoval zimo glede na letino lešnikov. Če je bila ta oblina, je bilo pričakovati hudo zimo (dolgo ali ostro, ali oboje). Kadar pa lešnikov ni bilo dosti, se tudi kakšne poštene zime ni bilo nadejati.
Doma imamo štiri leske. Ena, čisto navadna, še posebno pridno rodi. Odkar jo poznam (cca 25let), je vdeno postregla z več ali manj lešniki. Le nekaj let nazaj se je zgodilo, da ni bilo niti enega in takrat tudi prave zime nismo bili deležni. No, tudi lani jeseni nisem nabrala takorekoč nič lešnikov..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Lpmami »

Ja, Brbr, ampak pri lešnikih moraš upoštevati še vpliv veveričjega ciklona in polšjega anticiklona 😉_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Lpmami, imaš prav. Imamo veveričji ciklon, ki pa je pri nas stalnica (ena veverica) Very Happy_________________naredimo svet lepši
mravlja

Tale z lešniki mi je strašansko všeč, pride prav pred nakupom kurilnega olja - za to zimo sicer prepozno Laughing .

Da bi veverice obrale vse lešnike...?
Pred leti, ko je bil nekaj let mir pred njimi, so mi ptice čez noč obrale aronijo - na nulo. Kako vem, da so bile ptice? En četrt solate je "pomodrelo"... Tudi dež ni več pomagal.
Uporabniški avatar
Seasmoon
Kraj: Obala

Odgovor Napisal/-a Seasmoon »

Na obali, kar se tiče vremena, pa pogosto opazujemo galebe. Oni nam dajajo smernice, da kakšno vreme bo v prihodnjih dneh in bi rekla, da, kar drži. Če letijo proti morju, pol bo vreme lepo in sončno. Če pa letijo proti kopnu, pol bo pa dež.
Life is like a game ... play it ...

Slika
Odgovori

Vrni se na “Čvek”