Poročilo o stanju planeta

Odgovori
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Resnih sprememb ni mogoče doseči drugače kot skozi denar. Če bi bila cena obremenjena z neko trošarino na deleže materialov v izdelku, ki jih ni mogoče enostavno reciklirati, bi se hitro spremenila prizadevanja proizvajalcev in navade potrošnikov. Po mojem je v Sloveniji nenadoma močno upadla poraba plastičnih vrečk, kar jih ne smejo deliti zastonj. Za prejšnje medijske akcije dvomim, da so imele omembe vreden učinek. Če bi rekli, da od grama plastične folije dobi državni proračun 10 centov, bi bila hvaležna tako proračun kot okolje.
Vse ostalo je bolj ali manj predvsem prefinjena kraja običajno javnega denarja brez resnega učinka. Denimo zero waste princip, kar je denimo projekt, ki se gre tudi naša občina, neke razlike pa ni videti.
Tamis

Odgovor Napisal/-a Tamis »

Število bioloških vrst na Zemlji se zmanjšuje s tako hitrostjo, da lahko govorimo o šestem velikem izumiranju.
Profesor na Biotehniški fakulteti v Ljubljani dr. Tom Turk opozarja: "To izumiranje pa ni posledica bio- ali geokemičnih sprememb oziroma naravnih katastrof, ampak gre za popolnoma antropogeno uničevanje planeta. Okrivimo lahko svoj način življenja, svojo nebrzdanost, nenehno željo po dobičku in vse drugo, kar spada k družbenemu in ekonomskemu sistemu, v katerem živimo." Po Turkovih besedah naj bi na leto normalno izumrlo deset biotskih vrst, ob tem da se med evolucijo ves čas razvijajo tudi nove, "ampak zdaj smo v stanju, ko na leto izumre 26.000 živalskih, rastlinskih in mikrobnih vrst

https://stari.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/rajskega-vrta-ni-vec/482112
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Lepo (čeprav skorajda čudežno) da se naši učeni ljudje strinjajo z izsledki WWF.
Pa bodo tudi stopili na pot ukrepanja?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ravnokar čitam knjgo "Planet, ki ne raste" (Lučka Kjfež Bogataj). Mislim, da zelo dobro opiše posledice našega načina življenja na vse, kar je na Zemlji. Toplo priporočam v branje. Knjiga sicer sodi v mladisko literaturo in je mogoče ravno zato, zelo razumljivo napisana._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

figula je napisal/a:
Lepo (čeprav skorajda čudežno) da se naši učeni ljudje strinjajo z izsledki WWF.
Pa bodo tudi stopili na pot ukrepanja?

Nič kaj čudežno, le zakaj? Raziskovalci so si na jasnem, drugo je z odločevalci. Žal niso to isti ljudje.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po kitajskem koncu uvoza odpadne plastike z Zahoda s tem zaključuje tudi Indija.

https://www.independent.co.uk/environment/india-plastic-waste-ban-recycling-uk-china-a8811696.html

Podnapisi: kdor je imel poslovni model "pri nas je vse čisto, odpadki čudežno izginejo (saj jih izvozimo)", je zdaj pod dodatnim pritiskom.
ferdo36

Odgovor Napisal/-a ferdo36 »

Kapitalizem temelji na hiper produkciji, ta pa potrebuje potrošništvo, to pa
ogromno promocije oz. reklame. To pa za seboj pusti ogromno nepotrebne
embalaže!! Reklamna industrija je zelo močna gospodarska? sicer pa več ali manj nepotrebna panoga!!!_________________Narava vse povrne!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

ferdo36 je napisal/a:
Reklamna industrija je zelo močna gospodarska? sicer pa več ali manj nepotrebna panoga!!!

palec gor
Tamis

Odgovor Napisal/-a Tamis »

jah dokler bo nakupovanje in nabiranje stvari glavni hobij bo pač tako,enkrat bomo že tudi to prerasli,tudi to je del evolucije Very Happy
Boštjan

Odgovor Napisal/-a Boštjan »

brbr je napisal/a:
Ravnokar čitam knjgo "Planet, ki ne raste" (Lučka Kjfež Bogataj). Mislim, da zelo dobro opiše posledice našega načina življenja na vse, kar je na Zemlji. Toplo priporočam v branje. Knjiga sicer sodi v mladisko literaturo in je mogoče ravno zato, zelo razumljivo napisana.

Eh, Lučka Kajfež Bogataj, nam je desetletje nazaj predavala na fakulteti oz. prodajala propagando Al Gore-a. Ne rečem, Zemlja je onesnažena. Samo dejstvo, ki ga skrivajo, kar se tiče CO2 je, da človek z vso industrijo in govedorejo, itd. pridela samo 4% CO2. 96% CO2 je naravnega izvora. Samo termiti recimo, po vsem svetu, pridelajo 10% CO2. Velike količine pa so shranjene v oceanih. CO2 je tudi hrana rastlinam in drevesom, in včasih ga je bilo veliko več v ozračju kot sedaj. Fora je, da so hoteli samo še en davek več s katerim so dodatno uničili srednji sloj in mastno zaslužili (spomnimo, ta davek je bil zadnja slamica, ki je zlomila kameli hrbet v Franciji - rumeni jopiči), medtem se pa bogataš Al Gore vozi naokoli s svojim osebnim letalom, in nasploh spravi v zrak ne vem kolikokrat več CO2-ja kot mi povprečni ljudje.

Tole s plastiko pa tudi ni toliko naša krivda, kot je krivda onih na vrhu. Sedaj skušajo vzbuditi krivdo nam in jo preložiti na nas. Ja, saj nismo mi tisti, ki smo lansirali plastične vrečke in plastične flaše in vse ostalo v prodajo. To nam je bilo vsiljeno. Mimogrede, nisem kupil plastične flaše že vsaj deset let, ker sladkih trgovinskih pijač in gaziranih pijač (coca cola,...) ne pijem (delam domače sokove iz svojega sadja, ko pa teh zmanjka je pa tu voda) Tako da, osebno se trudim, da ne bi zasvinjal Zemlje s plastiko.

Kar sem mislil povedati glede plastike je tole. Že dolgo se ve, da se iz industrijske konoplje-hempa lahko dela 100% bio razgradljiva plastika. Zakaj je ne izdelujejo? Če bi hoteli, ta problem že dolgo ne vi več obstajal. So navadni hinavci. Tako kot papež, jamra čez bogastvo in kako ta sistem v katerem živimo ni pravičen do ljudi, še posebej do revežev, sam pa sedi na milijardah dolarjev čistega zlata v palicah, ki ga ima shranjenega po vseh svetovnih bankah in v svoji lastni banki. Elita, ki ima čez industrijo, je uničila Zemljo s plastiko, ne mi. Gledamo po poročilih koliko je tega v morju. In ne samo v morju, povsod. Vsako leto, ko traktor zorje zemljo na njivi in potem začnem z motiko obdelovati, najdem končke plastike, od pokrovčkov, žičk z ovojem, itd. In se sprašujem pa od kje to vse v zemlji, jaz namreč nisem nosil plastike na lastno njivo. Pa vsakič, ko je veter, prinese kakšen konček vrečke in vse ostale raznovrstne lahke končke plastike od nekod. Sedaj pa ne vem, če mi celo sosed brezobzirno meče tu pa tam kaj kdaj na njivo, ko me ni na njej. Kadilci so pa itak največji prasci. Vrže tisti čik direkt čez ograjo k meni na njivo. Nobene kulture. K sreči ga ni bilo, ker ko sem videl ogorek na trati sem popenil in ga vrgel nazaj. Gredo mlade razvajene smrkle mimo njive, in ena od njih odvrže na trato poleg njive ovoj od kinder bonbonov. To sem videl na tleh šele kasneje, ko sem prišel k avtu. Če bi jo ujel v dejanju bi ji povedal nekaj krepkih. Vsak mora pomesti pred svojim pragom in se nehati obnašati kot ti barbarski ilegalni imigranti, ki sedaj prihajajo k nam in puščajo vso svojo svinjarijo kar sredi gozda. Nekateri so res čisto brez osnovne kulture in spoštovanja do narave in soljudi.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”