Zimski ali poletni čas

Odgovori
Janika

Odgovor Napisal/-a Janika »

Res je, poletni čas je tudi meni zelo všeč.
Dolgi dnevi, topli, dolgi poletni večeri za uživancijo,...., ampak kljub temu gre moj glas absolutno za naravni "zimski čas". Saj je znanstveno podprt, tako je merjen že od nekdaj, a se motim?
Če imam prav, zame noben argument za celoletni premik na poletni čas ne vzdrži, ker to pa res ne bi bilo naravno._________________Janika
krnekdo

Odgovor Napisal/-a krnekdo »

mravlja je napisal/a:
krnekdo je napisal/a:
mravlja je napisal/a:
ko je sonce najviše, je pri nas - točno poldan!

Če smo picajzlasti to ni res. Tekom leta se čas sonca v zenitu zamika +- 15min

Se bojim, da bo kar držalo kar sem zapisal - glej: https://sl.wikipedia.org/wiki/Poldne

Se bojim, da kar ne bo držalo. Ob poldne imaš pri nas na 15-tem poldnevniku sonce najvišje 4x na leto

Ozeroma odstopanje je kar ves čas, ker ne popravljamo ure vsako leto.
The two longest time spans from noon to noon occur twice each year, around 20 June (24 hours plus 13 seconds) and 21 December (24 hours plus 30 seconds).

The shortest time spans occur twice each year, around 25 March (24 hours minus 18 seconds) and 13 September (24 hours minus 22 seconds).

Dolžina dneva varira preko leta

Pa še slikovno:

mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Krnekdo, te čisto razumem, ampak preberi zapisano - "...ko je sonce najviše, je pri nas - točno poldan".

Nisem pisal, da je ura 12:00 ali 13:00 ali nekaj tretjega...
Tudi nisem pisal, da imamo vsi "točno poldan" hkrati, kar - natančno - seveda prav tako ne drži (ko si v Ljubljani, ga imaš rahlo pred mano, ko si "na gruntu" pa kar nekaj kasneje) - pa saj to vse veš.

Zakaj sem tako zapisal: ker se mi zdi čudno, da bi o tem "glasovali" - ko je sonce najviše - je poldan, pa četudi na "glasovanju" "zmagajo" tisti, ki hočejo, da se takrat ura "piše" 12:00, 13:00, 15:00 ali pa "ob X:Z" uri.
Naravni red imamo (oz. smo ga imeli), oznake imamo... - torej, kakšne "volitve"? Ura je ura in vstaneš, kadar hočeš. Zakaj je o tem sploh govora? Megla...? Saj so še drugi problemi.

(mi je pa prav vseeno, če imam jutri kosilo ob "X:Z" uri, samo da bo in da je ob poldan ) Very Happy

Pa lep pozdrav.
goIdhorn

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Janika je napisal/a:
...., ampak kljub temu gre moj glas absolutno za naravni "zimski čas". Saj je znanstveno podprt, tako je merjen že od nekdaj, a se motim?

Zimski čas ni naravni čas in tudi meri se ne tako od nekdaj. Znanstveno podprt? Ni.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Vse živo na Zemlji in s tem tudi človek vse svoje življenje ravna po Soncu oziroma po tem, kako njegov vpiv doživljamo na Zemlji.

Glede na sončne ritme (njihovo doživljanje na Zemlji) so nastali koledarji in tudi razdelitev dneva na dan in noč. Pri tej razdelitvi je najbolj logično (kar se Sončevega vpliva tiče), da je sredina dneva na sredini svetlega dela dneva. To pa je pri nas okrog poldne. Torej je ta delitev najbolj naravna, ker najbolj sledi naravi... Tu znanstvene razlage pač niso potrebne.

Seveda se pa Človek, ki hoče biti vedno in povsod gospodar Narave, lahko odloči tudi drugače. Lahko se na primer dogodvorimo, da je sredina dneva ob 12.ponoči. Tako bomo delali ponoči in imeli ves svetli del dneva za "osebno rabo". Pogubnost take odločitve bi Človek, ki je hoče ali noče še kako vpet in odvisen od naravnih ritmov, kaj kmalu občutil._________________naredimo svet lepši
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Kako so vas naprali s tem, kako je nekaj "naravno" ...
Edine naravne stvari, ki jih ljudje počnemo so, da se prehranjujemo, razmnožujemo, spimo, hodimo, lulamo in kakamo.
Čas in ure smo si pa sami izmislili. Narava pozna le dan in noč !
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Ko bom v penziji, je lahko čas poletni, zimski, angleški, japonski....
Do tedaj pa....
SONCE, SVETLO.
Evil or Very Mad
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

BorutL je napisal/a:
Ko bom v penziji, je lahko čas poletni, zimski, angleški, japonski....
Do tedaj pa....
SONCE, SVETLO.
Evil or Very Mad

PODPIŠEM, ampak, kaj, ko bo še kar nekja časa dotakrat.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Do upokojitve ( če bo takrat sploh še to obstajalo ) imam jaz še okoli 5000 delovnih dni.
To pomeni, da bi v primeru konstantnega "zimskega časa" izgubil prav tako okoli 5000 svetlih ur svojega prostega časa za vrtnarjenje, sadjarstvo, gobarjenje in ostale prostoročne dejavnosti v naravi.
Ali drugače povedano, navijači za zimski čas bi mi ukradli približno 208 dni življenja ...

TO JE VOJNA !!! Vojak Evil or Very Mad Evil or Very Mad
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Napaka, Andrej, napaka... polovico delovnih dni bo tako ali tako treba oddelati v "zimskem času". Wink

Ne vem, meni "evropski" delovni čas, ki smo ga sprejeli v 90-ih letih, ni bil nikoli smiseln, še danes se mi zdi, da smo imeli to prej dobro urejeno. Takrat sem v Ljubljani začenjal ob 6:15, noben dan nisem šel po temi iz službe.
Odgovori

Vrni se na “Čvek”