Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Pozeba 2019
muha je napisal/a: |
Ne zanikam škodljivega vpliva segrevanja ozračja, a ne morem mimo "breskrbnosti". 50 - 60 let nazaj sem še živela doma. Vsake toliko časa je pozeba pobrala sadje. Kljub temu, da smo okrog hiše imeli več kot 50 večjih sadnih dreves, tisto leto sadja ni bilo več kot za pokušino. Bila so leta, ko smo pšenice pridelali komaj toliko, kot smo jo posejali, leta, ko je suša zamorila koruzo. Leta, ko je krompir zaradi suše zakrknil in ko je prišel dež, je pričel iz prvega sejanja rasti nov droban krompirček, ki do jeseni ni dozorel. Vse sorte smo preživljali in vse sem si toliko bolj zapomnila, ker je bilo od darežljivosti narave odvisno, ali bo kaj za v lonec ali ne. |
Točno tako. V eni knjigi sem prebral en kup nenavadnih vremenskih dogodkov v preteklih stoletjih na Štajerskem, kar je pač nekdo uspel najti po raznih arhivih. Od božičev, ko so hodili v kratkih rokavih in je sadje cvetelo naprej ...
Trenutno vreme je pravzaprav precej normalno in v Sloveniji nikogar resno ne ogroža in tudi nobena kmetijska in vrtičkarska pridelava ni resno ogrožena. Glede na padavine v preteklih mesecih od lanske jeseni naprej, nam to deževje še kako prav pride.
Pepe je napisal/a: | ||
Točno tako. V eni knjigi sem prebral en kup nenavadnih vremenskih dogodkov v preteklih stoletjih na Štajerskem, kar je pač nekdo uspel najti po raznih arhivih. Od božičev, ko so hodili v kratkih rokavih in je sadje cvetelo naprej ... Trenutno vreme je pravzaprav precej normalno in v Sloveniji nikogar resno ne ogroža in tudi nobena kmetijska in vrtičkarska pridelava ni resno ogrožena. Glede na padavine v preteklih mesecih od lanske jeseni naprej, nam to deževje še kako prav pride. |
Ne vem, meni ni jasno kako je pri vas uspelo priti do oploditve v času stalnega dežja oz prenizkih temperatur. Pri meni je slabo, le vinogradniška breskev je bila zadosti zgodnja in ji je uspelo.
Pri nas (MS) je skrajno različno... Češnje so bolj švoh, razen ene, ki je grozno polna. Hruški sta viljamovka in Harrow sweet zelo polni, neznana domača velikanka pa prvič v desetih letih praktično prazna. Jabolka so v glavnem švoh razen dveh super polnih. Asimina je ena skoraj prazna, druga totalno polna. Edino slive so sistematično bolj skromne. Nekdo je prav hodil naokoli, metal kocko in se smejal, kako bom jaz debelo gledal.
matejos je napisal/a: |
Ne vem, meni ni jasno kako je pri vas uspelo priti do oploditve v času stalnega dežja oz prenizkih temperatur. Pri meni je slabo, le vinogradniška breskev je bila zadosti zgodnja in ji je uspelo. |
Vreme ni za prehvaliti, ni pa neke katastrofe. Pretekla leta sem imel od prvega maja naprej cel vrt zaseden. Letos tretjina še čaka, ker mi ni uspelo, pa tudi pravega smisla ne bi imelo.
Sem našel po naključju ... https://www.youtube.com/watch?v=Cyj3HCdd3Hs .