Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Angleške vrtnice (Austinove)
Moderator: Melona
Za sezono 2019 hiša Austin na ameriškem in kanadskem tržišču predstavlja tri vrtnice , več tule https://gardennewsbreak.com/david_austin/releases/2019_intros/2019_david_austin_rose_intros.html . Letnico imajo 2017, Vanessa Bell naj bi bila med tremi najbolj cvetočimi, kar so jih kdaj ponudili. Je katera morda že naročala?
David jaz ga imam. Po vsej verjetnosti ga lahko nabaviš preko Vrtnice Kodele, specializirani vrtnariji za vrtnice. Mogoče ima tudi še kakšno zalogo v loncih.
Pri meni je že kar nekaj let ne vem mogoče šest in se je komaj letos tudi več razcvetel na severozahodni strani, ki je bolj zadaj, skrita soncu (prva slika). Splezal je na vrh zelo visokega starega mandeljna.
Vreme trenutno ne dovoljuje boljših slik, čudno je in piha, tako da bom lepše slike probala objaviti v rožnikih, čez krajši čas.
Letos je vrhunec cvetenja zamaknjen, manjka še najmanj tretjina vrtnic, ki se še ni odprla.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Pri meni je že kar nekaj let ne vem mogoče šest in se je komaj letos tudi več razcvetel na severozahodni strani, ki je bolj zadaj, skrita soncu (prva slika). Splezal je na vrh zelo visokega starega mandeljna.
Vreme trenutno ne dovoljuje boljših slik, čudno je in piha, tako da bom lepše slike probala objaviti v rožnikih, čez krajši čas.
Letos je vrhunec cvetenja zamaknjen, manjka še najmanj tretjina vrtnic, ki se še ni odprla.
_________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Mmmmm.
Kako si vedela, da sem si jo takole zamislil ;)
Všeč mi je ravno zato, ker mi bolj divje izgleda in na tem mandlju je to res to.
A je res tako zdrava? Ta tvoja izgleda super.
Kaj če bi jo res na staro hruško spustil?
Nekje je že bila debata, kako ji pomagati splezati po deblu.
Pokličem v Kodele al kako se že reče...
Mislim res lepa, meni ena lepših vrtnic.
Kako si vedela, da sem si jo takole zamislil ;)
Všeč mi je ravno zato, ker mi bolj divje izgleda in na tem mandlju je to res to.
A je res tako zdrava? Ta tvoja izgleda super.
Kaj če bi jo res na staro hruško spustil?
Nekje je že bila debata, kako ji pomagati splezati po deblu.
Pokličem v Kodele al kako se že reče...
Mislim res lepa, meni ena lepših vrtnic.
Totalno zdrava, samo čas rabi, da spleza. Ne rabiš nič delat, razen da tiste veje ki jih veter dol pomeče povežeš na spodnje veje, tam takoj kjer izraščajo iz debla, dalje dela sama. Jaz se ne bi upala plezati na nekaj metrov visok mandelj, ki je star.. Zato pa je rambler, to ima v genih.
Nekaj pa je le drugače, če rambler spustiš na drevo - manj cvetov ima in to kar občutno manj, kot če je na kakšnem sončnem mestu, čez velike škarpe in nima sence.
Pazi, preveč stara hruška ne sme biti, kajti če kmalu strohni boš imel velike težave kot jaz z ramblerjem Ghislaine de Feligonde. Lani se je rambler polegel, ko sem pogledala zakaj, sem videla, da je ogrodje od nekoč zelene hruške razpadlo... Sedaj je že velik rambler in težko je kasneje delati oporo in dvigovati te velikane. Veliko vej se ob tem odlomi in to konkretnih._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Nekaj pa je le drugače, če rambler spustiš na drevo - manj cvetov ima in to kar občutno manj, kot če je na kakšnem sončnem mestu, čez velike škarpe in nima sence.
Pazi, preveč stara hruška ne sme biti, kajti če kmalu strohni boš imel velike težave kot jaz z ramblerjem Ghislaine de Feligonde. Lani se je rambler polegel, ko sem pogledala zakaj, sem videla, da je ogrodje od nekoč zelene hruške razpadlo... Sedaj je že velik rambler in težko je kasneje delati oporo in dvigovati te velikane. Veliko vej se ob tem odlomi in to konkretnih._________________Usmerimo se k soncu in sence bodo ostale za nami.
Logično, da ne cveti toliko, če je na drevesu. Mene to ne moti. Pravzaprav mi bolj naravno deluje.
Res je tudi, da taka rastlina mori drevo.
Meni je npr trta izabela popolnoma zamorila češpljo, tako da je reva propadla, ker ni prišla do dovolj svetlobe. Ampak češpelj imam jaz dosti
Ma hruška je tako visoka, da vrtnica ne bo mogla več kot do recimo polovice.
Posušila pa se bo enkrat, ker ima gobo v sebi. Kdaj pa ne vemo. NAjbrž še ne kmalu ))
By the way Polical sem tja in jo imajo na lagerju!
Res je tudi, da taka rastlina mori drevo.
Meni je npr trta izabela popolnoma zamorila češpljo, tako da je reva propadla, ker ni prišla do dovolj svetlobe. Ampak češpelj imam jaz dosti
Ma hruška je tako visoka, da vrtnica ne bo mogla več kot do recimo polovice.
Posušila pa se bo enkrat, ker ima gobo v sebi. Kdaj pa ne vemo. NAjbrž še ne kmalu ))
By the way Polical sem tja in jo imajo na lagerju!