Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Recepti za dobrote iz Paradajzmanije 2013

TwityPity
Prispevkov: 1128
Pridružen: Pe Maj 31, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a TwityPity »

metuljc, danes bom poskusil ta tvoj recept z namočenimi cvetovi bazilike v olivnem olju.
Ker pa imam rad malo bolj slano me zanima če si že poskusila, da ko zadevo posoliš, kozarček daš v posodico z vodo in na štedilnik, ter malce "pokuhaš" da se sol stopi?
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Škoda kvariti z gretjem, TP. Ko je sol nekaj časa na vrhu kozarčka, se počasi stopi, lahko pa jo daš malo, premešaš, pa drobna naj bo, potem pa po vrhu dodatno nasuješ. Ta je namenjena preprečevanju plesnenja, če se zgodi, da bazilika popije olje in pogleda iz njega.
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

Jolanda, tale recept je zate Very Happy - namaz Poletno sonce
vzamemo recept od MarijeV Cool
Fantastične vložene bučke

700 g bučk /namesto tega naribamo rumene, bele bučke, kar imamo

150 g rdeče paprike/namesto tega rumeno

100 g čebule

100 g nektarin brez olupka

250 g želirnega sladkorja 2:1

200 ml belega vinskega kisa

1 žlička ostrih feferonov v prahu (lahko tudi 1 svež bolj pekoč narezan na drobno)

1 žlička gorčičnih semen /namesto tega 1 velika žlica navadne gorčice

1 žlička soli

1 žlička vloženega zelenega popra/namesto tega navaden cel poper

1 žlička kurkume ali curryja v prahu/si neroden pa se ti vsuje malo več

Bučke, papriko, čebulo in nektarine narezati na zelo zelo drobne kockice (npr.kot bi grahovo zrno razdelil na 4 dele)/namesto tega ribaš vse na ribežen. Dodaš vse ostale sestavine, zavreš in na rahlo kuhaj samo 10 minut.
Vroče polni v razkužene manjše kozarčke. Very Happy Very Happy

Če uporabiš vse kar je označeno črno, dobiš namaz Poletno sonce, ki je zelo podoben Marijinim fantastičnim bučkam. sama se imam za mojstrico improvizacije in če mi kaj zmanjka, vedno najdem zamenjavo, pa se praktična sem rada Very Happy
Mi je pa kolegica Vlasta omenila, da so jo tudi spraševali za namaz, pa jo povprašam za recept. Very Happy Cool Very Happy
dašabina
Prispevkov: 1099
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dašabina »

metuljc je napisal/a:
Škoda kvariti z gretjem, TP. Ko je sol nekaj časa na vrhu kozarčka, se počasi stopi, lahko pa jo daš malo, premešaš, pa drobna naj bo, potem pa po vrhu dodatno nasuješ. Ta je namenjena preprečevanju plesnenja, če se zgodi, da bazilika popije olje in pogleda iz njega.

Metuljc, se ti še nisem še tukaj zahvalila za tvoj shranek, ki si mi ga podarila :Dhvala. še bolj kot vsebina pa me je impresioniral "glažek", ki je tako simpatičen Very Happy bom pa vsebino porabila za kruhke, moj Miha jih je kar nekaj zmazal Very Happy
MARTINKA
Prispevkov: 524
Pridružen: Če Jun 13, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a MARTINKA »

Ekola, še moji recepti:

BOŽIČNO-NOVOLETNA MARMELADA
Citronino meliso in poprovo meto sem skuhala in precedila, nato pa dodala želirni sladkor v razmerju 1:1 in do konca skuhala zmes po navodilih. Dobila sem marmelado v zlati barvi. Dodala sem še posmukane bezgove cvetke.
Posebej sem skuhala še jagode in želirni sladkor v razmerju 1:1.
Želela sem dvobarvno božićno novoletno marmelado z zvezdicami (bezgovimi cvetovi), zato sem v kozarčke najprej nalila jagodno marmelado, dolila zlato marmelado z zvezdicami, pa sem bila preveč neučakana in se je vse skupaj zmešalo.

BEZGOV LIKER
V 3l žganja, ki ga kupim pri čebelarju, ki je zanj dobil zlato medaljo, namočim 20 cvetov bezga in dodam žličko citronke. Po cca 2 tednih namakanja v temni kleti vse skupaj precedim in dodam 3 litre sladkane prevrete in ohlajene vode.

TEMNI LIKER
Zelišča (žajbelj, rožmarin, bezeg) sem namočila v enako količino žganja kot pri prejšnjem receptu, poleg sladkane vode sem dodala še enako količino vina cabarnet suvignon iz vaškega vinotoča.

Sadni sok je kuhala moja mami iz malin, ribeza in jagod.
jolanda
Prispevkov: 10
Pridružen: So Avg 17, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a jolanda »

Hvala za napotke in ideje. Tako hrano bi morali predpisati v vrtcih in šolah, le malo manj začimb bi bilo zanje.
Prosim še rp za jabolčno pito iz temne moke, pa bom isto testo uporabila še za kak drug nadev.
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

metuljc je napisal/a:
BAZILČKI

Jutri krstimo naša dvojčka, pa sem danes popoldne pekla - med drugim tudi bazilčke. Enega sem poskusila - slasten!
Metuljc, hvala še enkrat za recept!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
metuljc
Prispevkov: 9399
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

O, sem kar ponosna, da bodo moji Bazilčki na krstu. Naj teknejo vsem.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17322
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sem jih nujno morala probat naredit. Ena klobasica z baziliko, druga z drobnjakom, tretja pa sladka s pehtranom in skuto. Ko so bili pečeni, sem slano varianto povrhu pomazala še z ostankom razredčene tatarske od včeraj (za kanček tatarske v jogurt + zelišča).

Tale hip je na mizi samo še par pehtranovih Very Happy .
Uporabniški avatar
lpmami
Prispevkov: 8367
Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Bazilčkov ni-ni!
Najbolj hecno je pa to, da so se vrnili tja, od koder so prišli Cool
Krst je bil na Brezjah, saj so pod njimi doma. Pa vreme je gor držalo, do predzadnjega požirka kave, kljub jutranjemu dežku, ki me je neprijetno presenetil. Potem smo nekaj miz preselili v prostorno garažo, dežek je ponehal. Zdaj, ko sem doma, pa pada, pada, da je vse sivo.
Ja, pa Gartlcov forum sem hvalila in vsi so se strinjali, da je "zelo zanimivega okusa"!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori