Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jagodnjak - Fragaria
Plamenka je napisal/a: |
Brala sem, da je sorta Irma zelo rodna in kupila dve sadiki pod tem imenom. Je to res Irma ali kaj drugega? |
Plamenka, lahko da je Irma. Sorta je pri meni zelo rodna, a je zelo občutljiva na kombinacijo dež+sonce. Rja jo uniči...
Zato sem gredice letos zasenčil s senčilno mrežo, pustil pa sem, da jih moči dež. Zaenkrat se kaže, da ideja ni slaba...
Plamenka je napisal/a: |
Pa ima Irma tako dolge poganjke? Imam 2 drugi viseči jagodi, ki imata krajše poganjke. Za Irmo pa prej sploh nisem vedela, da je viseča. Pa rodna zaenkrat ni preveč. vsake toliko kakšna jagoda. Je pa pod nadstreškom, tako da nima direktnega dežja. |
Moji poganjki so rastli tudi do meter naokoli in so bili v vodoravnem položaju. Tebi pa pomaga še gravitacija.. 🤣
Kar se rodnosti tiče, je prvo leto rodila tako tako, drugo in tretje leto pa je bilo soka in marmelade...
Jaz jih menjam na tri do štiri leta, odvisno od kondicije, živice pa odrežem.
MARIJAV je napisal/a: |
Lansko leto sem kupila 7 sadik enkrat rodnih jagod sorte Maxima jih nasadila kar med vrtnice. Prvo leto - t.j. lani - niso rodile, so pa med vrtnicami naredile pravo goščavo novih sadik. V jeseni sem nekaj sadik presadila na ozko dolgo gredo, letos pa so naredile grme, da me je skoraj kap. Rodijo nenormalno ogromno, jih že 2 tedna vsak dan pobiram in so res kar lepo debele. Kakor izgleda, bodo delale še vsaj 2 tedna. Sedaj pa imam problem: ali na tej ozki gredi porežem vitice z novimi nastavki in s tem ojačam grmičke? Zasadila bom jeseni še eno gredico, imam pa sadilnega materiala med vrtnicami več kot dovolj, če jeseni koga zamikajo sadike, si jih tudi lahko pride nakopat. Posnetek danes zjutraj pred obiranjem: |
V zvezi z zgoraj označeno diemo, sem od gospe Nuše P. dobila prijazno zagotovilo, da z rezanjem vitic rastlini naredim samo korist. Vitice namreč matično rastlino nepotrebno izčrpavajo._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Pozdravljeni,
ali se mi samo zdi, da mesečne jagode ne delajo živic za razmnoževanje, ali pa vsaj ne kaj dosti in da na splošno precej manj bujno rastejo? Sem že parkrat kupil sadike, ampak ni kaj dosti od njih. Pa še trde in neokusne so. Če se motim in kdo ve za kakšno dobro mesečno sorto, ki je vsaj za silo podobna enkrat rodnim, bom zelo vesel. Vedno znova se vrnem k enim starim enkrat rodnim jagodam, čeprav, ko tukaj berem, kakšne pridelke imate nekateri, se mi zdi, da moram tudi tiste poskusiti zamenjati, ko bom naslednjič selil jagode.
ali se mi samo zdi, da mesečne jagode ne delajo živic za razmnoževanje, ali pa vsaj ne kaj dosti in da na splošno precej manj bujno rastejo? Sem že parkrat kupil sadike, ampak ni kaj dosti od njih. Pa še trde in neokusne so. Če se motim in kdo ve za kakšno dobro mesečno sorto, ki je vsaj za silo podobna enkrat rodnim, bom zelo vesel. Vedno znova se vrnem k enim starim enkrat rodnim jagodam, čeprav, ko tukaj berem, kakšne pridelke imate nekateri, se mi zdi, da moram tudi tiste poskusiti zamenjati, ko bom naslednjič selil jagode.
Moje mesečne lepo delajo vitice - a samo prvo leto. Kasneje nič več. Stari grmi tudi rodijo dosti manj. Poskrbeti moramo torej za stalno pomlajevanje. Za to uporabim prvo in drugo na vitici, nadaljnje se slabše obnesejo.
Izgled in okus je kar primerljiv z enkrat rodnimi. No, morda so kasnejše malo manj sladke. Izvirajo pa iz skupne nabave tukaj na forumu.
Izgled in okus je kar primerljiv z enkrat rodnimi. No, morda so kasnejše malo manj sladke. Izvirajo pa iz skupne nabave tukaj na forumu.