Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kompost na kubike

figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Prav zato me zanima kako so uporabniki tega komposta zadovoljni.
Za tegobe letos se seveda krivi vreme - popolnoma pa se spregleda kaj smo dali v ali na zemljo.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Na našem ECO vrtu je bil v ponudbi industrijski kompost 50ekubik. Ko sem slišal, kaj vse mešajo vanj, ga ne bi uporabil niti zastonj. Nekaj sosedov na vrtu smo nabavili kompost od gob,kjer je stalna kontrola, dobro se je obnesel, pa še poceni je bil 20e.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Težava s temi našimi komposti je v tem, da niso narejeni po pravilnih postopkih. Ki bi zagotavljali, da je biologija v njih dobra in da so uničeni patogeni in škodljivci.
Vsaj kolikor sem uspela najti opise postopkov, ni imelo nobeno podjetne ustreznih.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moje poročilo.

Komost, ki sem ga šla takrat iskat na Snago, je še vedno v vrečah Nisem ga uporabila ne na njivi, ne na vrtu. Prepričana sem namreč, da tako pridelan kompost ni primeren za gojeneje rastlin za hrano, ker je narejen iz razno raznih komunalnih odpadkov, ki so polni strupov. Teh pa ne privoščim mojim živalicam v zemlji, ne rastlinam in še najmanj sebi.

Kaj bom z njim, še ne vem. Mogoče ba bomo po malem trosili po zelenic..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

In že spet je tu človeški faktor. Ta Snagin kompost naj bi bil narejen iz materialov, ki jih zbirajo v bio-kontejnerjih in iz zelenega odreza. Če bi ljudje pazili, kaj mečejo vanje (tako, kot mi vrtičkarji na lastnih kompostih), bi bil popolnoma v redu. Tako pa letijo noter tudi plastične vrečke, da ne rečem, še marsikaj drugega. Najti potem te tujke v tisti zmešnjavi napol razpadlih odpadkov je praktično nemogoče.

Enostavno ne razumem, da se ljudem ne da primerno ločevati. Saj ni treba nobenega posebnega truda. Na kontejnerih pa tudi vse piše, kaj spada noter. Twisted Evil
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Muha popolnoma se strinjam s tabo, za nas vrtičkarje velja tisto bosansko, zanesi se zase, prevod, kajti vekolških odpadkih je vse razen pokvarjenih politikov.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Pri nas smo ga dodajali rožam v loncih. Letos pa je dokončno porabljen, ker je mož naredil dve veliki gredi za irise in ga je dodal navadni zemlji. Irise, kot kaže, se dobro počutijo, saj so tisti, ki so bili presajeni marca, že cveteli. Mislim, da se ga zdaj v Ljubljani ne da več dobiti zastonj.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Imaš prav - takrat je šlo za promocijsko akcijo, sedaj ga prodajajo v vrečah (ampak kakršnokoli cifro v €/vrečo bi rekel, se bi zlagal). No, jaz sem ga šel takrat iskat. Ocena in opažanja v par alinejah:

- precej sipek material, tako da predvidevam, da vso robo dodatno zmeljejo in dobljen kompost presejejo (poudarek na predvidevam, ni nujno, da je res);

- uporabil kot zastirko jeseni;

- vse rastline so normalno rasle (razen parih flanc, katerim koreninice je en šmorn stalno objedal);

- odtlej sem (skoraj) samooskrben, kar se kompostne zastirke tiče;

- ni bilo nobenih zapaženih anomalij, kar se življa v zemlji tiče, še več, mislim, da so ravno naslednje leto po tem kompostu imeli v eni izmed gredic čmrlji svoj "podzemni bunker" Smile

Toliko o tem, je pa to, jasno, samo moja izkušnja._________________go with your instinct to live as you want
češnca

Odgovor Napisal/-a češnca »

Snaga prodaja kompost pod blagovno znamko Rastko v centrih na Povšetovi in Barju. Cena je 13 € za 50 kg vrečo.

Imate prav, ko vidim, kaj vse ljudje zmečejo noter... Jaz tega ne bi kupila. Če nič drugega, ostanejo mikrodelci plastičnih vreč, ki jih niti s sejanjem ni mogoče odstraniti.
dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

cena je milorečeno komična za količino in kvaliteto.

Za isto ceno dobis biobrazda mešanico, ki je za moje pojme 3-4 razrede boljša stvar.

Je pa smešno, kokr se spomnem je tona Snaga komposta okoli 30 eurov ce prevzames v centru na Barju.

je pa dejansko dosti sfasiranih delov plasticnih vreck, ki imajo zanimivo lastnost, da pridejo na vrh plasti po dezju, posebej ce ste potresli par cm komposta po vrhu zemlje in ne vesavali z vilami.

za moje pojme še vedno preslaba kvaliteta za prvorazredno ceno.

pomojem bi dobil bolso snov ce bi samo zeleni odkos dlje casa kompostiral.

LP
Odgovori